Délmagyar logó

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 18°C | 33°C Még több cikk.

Kuba öt újabb politikai fogoly elengedését jelentette be

Havanna - Kubában öt újabb politikai fogoly - köztük egy nő - szabadon bocsátását jelentették be csütörtökön, akik - az első hírekkel ellentétben - nem tartoznak az úgynevezett 75-ök csoportjához.
A most szabadon engedett ellenzékiek Spanyolországba mehetnek - jelentette be közleményben a havannai érsekség.

A kubai katolikus egyház - a spanyol kormány támogatásával - meghatározó szerepet játszott abban, hogy a havannai rendszer néhány hónappal ezelőtt beleegyezését adta politikai foglyok egy csoportjának szabadon engedésébe: július elején jelentették be a kubai kormánnyal kötött megállapodást, amely szerint 52 politikai elítélt nyerheti vissza szabadságát az úgynevezett 75-ök csoportjából.

Az érsekség szerint ugyanakkor a "75-ök csoportjából" már 47 elítélt egyezett bele abba, hogy szabadon Spanyolországba távozzon. Az ellenzékieknek ezt a csoportját 2003-ban börtönözték be Kubában. A csoport tagjait államellenes összeesküvéssel, az Egyesül Államokkal való szövetséggel és a szocializmus alapjainak támadásával vádolták, és igen súlyos büntetéseket szabtak ki rájuk. A "fekete tavasz" során letartóztatottakat másként gondolkodóként és politikai elítéltként tartja számon az Amnesty International.

A havannai érsekség bejelentését néhány órával azt megelőzően tette közzé, hogy az ellenzéki csoporthoz nem tartozó három másik politikai elítélt szabadulhat és családjával elrepülhet a kubai főváros nemzetközi repteréről Madridba. Az ő szabadulásukat még október 9-én jelentették be.

Az újabb bejelentés értékelések szerint azt jelzi, hogy Raúl Castro kormányának szándékában áll még tovább növelni a szabaduló politikai foglyok számát a korábbi - 52 elítéltről szóló - júliusi bejelentéshez képest.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erős földrengés Mexikó partjainál

Mexikó - Erős, 6,9-es földrengés volt helyi idő szerint csütörtökön kora délután Mexikó északnyugati… Tovább olvasom