Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Kuba szerint az Egyesült Államok nemzetközi bűnöző

Kuba - Nemzetközi bűnözőnek nevezte csütörtökön Kuba az Egyesült Államokat, miután Washington bejelentette, hogy a szigetországot rajta hagyja a terrorizmust támogató országok listáján.
Az amerikai külügyminisztérium fekete listáján Kuba együtt szerepel Iránnal, Szíriával és Szudánnal a terrorizmust támogatók élvonalában. "A lista készítője nemzetközi bűnöző. Nincs semmiféle politikai vagy morális felhatalmazása az Egyesült Államok kormányának, hogy ilyen listát állítson össze bármely témában, vagy hogy megítélje, mi a jó és mi a rossz viselkedés."- közölte a kubai külügyminiszter Havannában. Bruno Rodriguez azt mondta még, hogy "a terrorizmus tekintetében az Egyesült Államoknak lenne helye a listán egy hosszú feljegyzéssel, amelyben nem csak Kuba elleni tettei vannak". Egyebek mellett Kuba azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy menedéket ad Luis Posada Carriles-nek, az egykori CIA ügynöknek, akinek Kuba valamint Venezuela szerint köze volt egy kubai repülőgép felrobbantásához és 73 ember halálához 1976-ban. Posada Carriles-t 2005-ben letartóztatták az Egyesült Államokban a bevándorlási törvény megsértésének vádjával, de 2007-ben egy szövetségi bíróság ejtette ellene a vádat.

Az amerikai államok nemrég lezajlott Port of Spain-i csúcsértekezletén részt vevő Barack Obama amerikai elnök a találkozó után elismerte, hogy az Egyesült Államok ötven éven át folytatott Kuba-politikája "nem működött úgy, ahogy kellett volna" - mindamellett nem fog megváltozni egyik napról a másikra. Obama azt is mondta a csúcstalálkozó után, hogy Kubából és Venezuelából pozitív jelzéseket is lát, és "az eddigi jelzések legalább alkalmat teremtenek az őszinte párbeszédre számos kérdésben, beleértve a demokrácia és az emberi jogok kritikus témáit az egész féltekén". Hozzátette, hogy "nem a puszta szavak, hanem a tettek jelentik az igazi próbatételt mindannyiunk számára". Szintén Port of Spainben Hugo Chávez venezuelai államfő azt hangoztatta, országában és az Egyesült Államokban - az eltérő látásmód ellenére - megvan a politikai akarat, hogy együttműködjenek a kapcsolatok javítása érdekében.

Olvasóink írták

  • 2. floridaimagyar 2009. május 02. 21:11
    „En magam egyetertek azzal hogy Kubaval sok minden nincs rendben, kommnista diktator elyomasa alatt van, az emberek nem olyan szabdok, allati sokan megprobalnak kimenekulni USA-ba, es amikor azt mondom allati sokan akkor azt szo szerint ertem. Florida - munkahelyemen 41 dolgozobol van 5 kubai bevandorlo, orszagosam eleri alltiloag a par milliot. Szoval valami nincs rendben ott az biztos, de a masik dolog az, hogy en amiota itt eltem nem lattam meg kubai merenylot vagy merenyletet, szoval oket arra a listara tenni egy "koltoi tulzas".”
  • 1. comet 2009. május 01. 09:10
    „az 20 század eleje ót az amerikai politikát a nagytőke irányítja, ami meglehetősen profitorientált, és erőszakos. Dél-amerikában és a világszerte számos merénylet kötődik a CIA-hoz, vagy az általuk kiképzett terroristákhoz. A CIA és KGB között talán annyi volt a különbség, hogy a CIA módszerei kifinomultabbak és hatékonyabbak voltak.
    Abban igaza van a kubaiaknak hogy az USA-nak is lenne mitől megtisztulnia melőtt más országokat terrorista listán rangsorolna. Merényleteket és felforgató tevékenységet tekintve az elsőség eddig ugyanis az övék.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kocsi rohant a tömegbe - legkevesebb négy halott

Hollandia több városában félárbocra eresztették a nemzeti lobogókat. Merényletről beszélnek. Tovább olvasom