Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Kudarcba fulladhat a székelyföldi Borvíz útja

A Borvíz útja elnevezésű turisztikai program teljes kudarcához vezethet, hogy a tervet vezető cég jelentős összeggel tartozik a kivitelező vállalatnak - írja a Krónika című napilap keddi számában.
Sikkasztásért perelhetik be a Borvíz útja elnevezésű turisztikai terv vezető céget, és ennek következtében befulladhat a székelyföldi ásványvízforrásokat és fürdőhelyeket összekapcsoló program. A tavasszal elkezdett programmal 13 székelyföldi település gyógyfürdőkultúráját kívánják feléleszteni. Az eredeti tervek szerint a Kovászna és Hargita megye önkormányzata által közösen tervezett fejlesztési program 65 százalékának már az idén meg kellene valósulnia.

A programban részt vevő fürdőhelyeket márciusban kijelölték, azóta azonban teljesen leállt a munka. A késlekedés oka, hogy a projektvezető felvette ugyan a munkálatok elkezdésére kiutalt előleget, de a pénzt nem utalta tovább a kivitelezőnek. A program megvalósítását két cégre bízták: a temesvári Confort Rt. a projektvezető, míg a magyarországi Betonút Rt. a kivitelező.

A román fejlesztési minisztérium a 10,5 millió eurós (2,8 milliárd forint) beruházás 15 százalékát, 1,5 millió eurót már hónapokkal korábban kifizette a temesvári cégnek, az viszont nem utalta tovább a pénzt a magyarországi vállalatnak.

A lap információi szerint a Kovászna megyei önkormányzat vezetőit már aggasztja a program sorsa, ezért szerdán küldöttség utazik a Confort cég temesvári székhelyére, ahol magyarázatot kérnek a késlekedés okára, és biztosítékot arra, hogy a pénzt átutalják a magyarországi cégnek, hogy a beruházás megvalósítása elindulhasson. Amennyiben nem győződnek meg arról, hogy a román fejlesztési minisztérium által kiutalt előleget a projektvezető továbbadja a kivitelezőnek, sikkasztásért beperelik a temesvári céget.

Ennek az eljárásnak az a veszélye, hogy meghiúsulhat a Borvíz útja program. Ha a projektvezetővel felbontják a szerződést, új közbeszerzést már nem lehet kiírni a megvalósításra.

A temesvári céggel kötött szerződés értelmében a munkálatokat 18 hónap alatt kell befejezni. Ebből nyolc már eltelt, de feszes ütemben még behozható a késés - írja a Krónika.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Német szurkolók balhéztak

A mérkőzés előtt és alatt, majd azután az utcán is súlyos szurkolói rendbontásokra került sor a… Tovább olvasom