Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Külföldi sajtó Magyarországról: a magyar miniszterelnök merész játéka

A nemzetközi sajtó kedden részletesen foglalkozott a magyarországi gazdasági és politikai helyzettel.
A Financial Times Deutschland üzleti lap Az EU rászámol a magyar kormányra címmel ismertette az EU-eljárás menetét, és megjegyezte: Brüsszelben már arról tanácskoznak, pontosan mit is kellene tennie a magyar kormánynak ahhoz, hogy megkezdődhessenek a tárgyalások a pénzügyi támogatásról.

A Berliner Zeitung német baloldali lap Az EU büntetőeljárást fontolgat Magyarország ellen címmel idézte Prőhle Gergely helyettes külügyi államtitkárt, aki elmondta: a kormány készen áll megvitatni a jogalkotás minden egyes bírált elemét, és adott esetben változtatásokat is végrehajt. Hozzátette: Európában sokan "szokatlannak érezhetik, hogy egy párt demokratikus úton kétharmados parlamenti többséget szerzett", a kormánypártnak azonban nem róható fel, ha él is a többségével.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung német konzervatív lap Konrád György Bóvliország bóvlikormánnyal című írását közölte. Az író kifejtette: a Fidesz "állampárt, amely demokrácia nélküli pártállamot" épített fel. A szerző úgy vélte: Orbán Viktort "el kell távolítani hivatalából", és a 2014-es választásokig szakértői kormánynak kell vezetni az országot.

A Spiegel Online Orbán országa válságban - Lecsúszik a magyar középosztály címmel közölt cikket, amelyben a szerző úgy vélte, az országot sújtó gazdasági gondok miatt különösen a középréteg szenved, a felső tízezret azonban nemigen változtatta meg a válság. A cikkíró egy gazdasági elemzőt idézve kifejtette: Magyarország nem áll olyan rosszul, mint Görögország.

Az ARD közszolgálati híradójának honlapján A magyar miniszterelnök merész játéka című írásban a szerző kifejtette: Orbán Viktor szorongatott helyzetbe került, de így is valamennyi lehetőséget nyitva tartja a kilátásba helyezett kötelességszegési eljárásokkal kapcsolatban.

Orbán Viktor politikájáról kérdezte a Le Monde című francia napilap keddi számában Martin Schulzot, akit az Európai Parlament elnökévé választottak. A Magyarországgal szembeni - "végső eszköznek" nevezett - szankciókkal kapcsolatosan a német szociáldemokrata politikus az osztrák precedens alapján arra emlékeztetett: annak a látszata, hogy kívülről akarnak a nemzeti szuverenitáshoz kapcsolódó kérdésekbe avatkozni, meg is erősíthet egy kormányt. Ennek elkerülésére szerinte Magyarországon inkább az ellenzéket kellene támogatni. "Orbánt abszolút többséggel választották meg, kétharmada van a parlamentben. Megvan tehát a teljes legitimitása, még akkor is, ha kifogásolható politikát folytat", ugyanakkor "egyértelművé kell tenni, hogy egy demokratikusan megválasztott kormány nem tehet meg bármit".

Az EU szankciói a magyar szélsőjobboldal malmára hajthatják a vizet - véli az Amerika Hangja (VOA) nevű rádiócsatorna, amely a honlapján közölt írásában úgy vélte, hogy "az antiszemita retorikájáról és a cigányok, avagy romák elleni fenyegetésekről ismert" Jobbik tisztségviselői múlt héten szombaton uniós zászlót égettek. Elemzők szerint Orbán Viktor miniszterelnök azon kijelentései, miszerint kész "érveket meghallgatni, de nem politikai nézeteket", arra irányulnak, hogy megnyerje a második legnagyobb magyar politikai erő, a Jobbik szavazóit.

"Több magyar azt reméli, hogy Orbán az oly sok oldalról érkező nyomás hatására változat a magatartásán. De azt kevesen várják, hogy Orbán könnyen lemond a hatalomról és valós a veszélye annak, hogy Magyarország elveszíti azt a státust, hogy a volt kommunista kelet átalakulásának jelképe és a német Daimler autógyárhoz hasonló cégek kedvelt célpontja legyen" - írta főként gazdasági témájú, Magyarország, az egykori csillag elveszíti ragyogását című cikkében a The New York Times.

Orbán Viktor államalakító lépései, amelyekben bírálói egy tekintélyelvű hatalom létrehozásának szándékát látják, egyre inkább megütközést keltenek az Európai Bizottságban - írta a liberális Der Standard, amely szerint Orbán tudatosan játszik a szerződésszegési eljárás kiprovokálására. Mint a múlt héten kijelentette, eddig "csak politikai véleményeket, nem pedig érveket hallott Brüsszelből".

A konzervatív Die Presse benyomása szerint sok magyarnak ellenszenves az európai nyomás. A Jobbik például népszavazást akar szervezni arról, hogy Magyarország lépjen ki az EU-ból, egyes felmérések szerint egy ilyen referendum sikeres volna, mivel a magyarok többsége ma elégedetlen az EU-tagsággal.

A Die Presse hasábjain közölt kommentárjában Rásky Béla rámutat: Magyarország soha nem élt át demokratikus katarzist, így aztán a magyarok rendre Messiásokra szavaztak. Már a legutóbbi Messiásnak is, aki pedig kétharmados többséget kapott, kezd lejárni a szavatossági ideje. Hogy a jobboldalon most senki sem emeli fel a szavát, az mindennél többet mond a magyar konzervativizmus állapotáról. Rásky szerint az igazi problémák alighanem csak Orbán távozása után következnek.

Az EUobserver brüsszeli hírportál részletes anyagot közölt A magyar média leckéztetése lecsúszott az uniós radarról címmel, amelyben a médiatörvény elfogadása óta bekövetkezett eseményeket vette számba a lap.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. jozko 2012. január 18. 11:54
  „27. Mignon:

  "Hol itt a probléma?"

  Sehol.

  Én általában nem is problémára, inkább megoldásra "hegyezem ki" a hozzászólásaimat.
  Ha egy lépésben nincs kézenfekvő megoldás, egy kis lazítással, élcelődéssel, fricskával -
  Uram bocsá´ egy kis tereléssel- adok időt magamnak , de akár a partnernek - ellenfélnek- is, hogy átlendüljünk
  a holtponton - a megoldás irányában.

  Sokat lehet itt a hozzászólók nagy részétől tanulni:új infók, más megközelítések, sorok közé írt vélemények...
  Szeretem ezt a műfajt.
  Jól csináljátok!”
 • 30. Én2 2012. január 18. 10:35
  „Miért is lépnénk ki honnan teremtitek elő azt a sok pénzt amit adtak és adnak. A fidesz kampányolt abban az időben, hogy lépjünk be. Nem tudják mit csinálnak az biztos, látszik, hogy fiatalok és tapasztalatlanok, a duma nem elég.”
 • 29. KamuNeni 2012. január 18. 10:34
  „Ha MO kilpene az EU-bol akkor megallna az elet. Nem lenne penz semmi fejlesztesre. Az orszag nem tudja magat ellatni semmilyen teruleten. Az a par mezogazdasagi termelo akik lennenek nem tudnak az orszgot ellatni hussal, zoldseggel gyumolccsel. Alapveto kajakkal. Majd az lenne mint eszak koreaba.

  Sokan fuvet foznenek meg ennenek.

  Nem is beszelve a tobbi mnden hatranyrol amivel ez jarna. Nincsenek kepzett szakemberek uzletkotesekhez, nincsenek iskolak amiknek logikus uzleti kepzest tunanak adni. Miert? Mert az EGO es GOG dominal es ott nem lehet tanitani.

  Az emberek nem tanithatok, mert mindent jobban tudnak mint akarki mas.

  Lenennek nagy bajok.

  Megvan allapitva hogy a diplomasok 80%-a nem jo vezetonek de viszont jo kovetok. Jelenti, jol vegzik a munkajukat ha megmondjak nekik mit es hogy an csinaljanak.

  MO-n pedig csakis a diploma es a papir szamit semmi mas.

  Tehat az orszag menne megjobban lefele.”
 • 28. macs 2012. január 18. 10:19
  „Fiúk/lányok! Amennyiben nem akarjuk, hogy az európai szabályokkal ellentétes intézkedéseket visszavonják, amennyiben nem akarjuk, hogy beleszóljanak a dolgainkba, akkor lépjünk ki! Akkor senki se fog belebeszélni az életünkbe, de akkor tessék a pénztárhoz járulni és összedobni azt a pénzt, amivel az uniós pl. a földalapú támogatásokat ki lehet váltani. Aztán azon is el kéne gondolkozni, hogy mindazok a cégek, melyek jelenleg az Uniós piacokra exportálnak, meddig tudnának versenyképesek maradni az immár vámokkal terhelt termékeikkel. Aztán azt is végig kéne gondolni, hogy melyek legyenek azok az állami kiadások, melyekre nem lesz az államnak fedezete, mert 10%-os vagy ennél magasabb kamattal már nem szabad hitelt felvenni. Gondolom, mindenki a többiekre fog mutagatni, tőlük vegyétek el, de itt már akkora összegekről van szó, hogy senki sem úszhatja meg. Szóval, várom a javaslatokat!”
 • 27. Mignon 2012. január 18. 10:13
  „12.Jozko

  Nem egeszen ertem a hozzaszolasod.
  Az MTI cikkeben forrasul idezett lapok, tv-,es radioallomas közül

  egyedül a "Berliner Zeitung"-rol mondanam azt, hogy "baloldali"...
  (valoban közel all a nemet szocialdemokratakhoz)

  A többi nem.

  Hol itt a problema?”
 • 26. kontrapista 2012. január 18. 10:12
  „19.saturnus
  A hézagos történelemtudásod azt eredményezte, hogy a délvidéki magyarokról megfeledkeztél !”
 • 25. nauset 2012. január 18. 09:30
  „Saturnus, Te ittál?”
 • 24. Mil 2012. január 18. 08:20
  „Reálpolitikusnak kell lenni: felmérni a mozgásteret, erőviszonyokat, és eszerint óvatosan lavírozni, kompromisszumokat kötni.. Mindez nyomokban sincs meg a viktátorban, ezért is tartunk itt. Ő azt hiszi magáról, hogy egy nagyhatalom mindenható császára, és bárkinek diktálhat.. A diplomáciát hírből sem ismerik a fidesz környékén. Majd mehetnek oda, ahová valók: a történelem szemétdombjára..”
 • 23. Buczko 2012. január 18. 08:13
  „Érdekes, hogy ezek az írások mind egyszerre és jól időzítve jelentek meg. Vajon kiknek a kezében van a világsajtó?”
 • 22. palika9 2012. január 18. 07:51
  „Szerintem ilyen egységbe sose sikerült döngölnie senkinek a magyarokat, amikor az erős ellenséget játszik nincs olyan aki ne szedné össze minden erejét és ne harcolna minden tartalék erejével. Arról nem is szólva, hogy mindenki a gyengébbnek szurkol.
  Lehet törvényekről hamukázni. Nem tetszik, hogy a gyarmat lázad, félnek hogy fellázad a többi is. Nem fegyveres, hanem gazdasági gyarmatosítás folyt, folyik, ahová az imf betette a lábát egy pitiáner kölcsönnel, onnan ki nem tette még senki, ugyanis a kölcsöneit csak másik kölcsönnel lehet törleszteni. Ennyire egyszerű a képlet.
  Van egy óriási technikai feljlődés, a társadalom meg az 1640-es szinten áll. Lassítani, leverni lehet...
  Amúgy a kedvencem ebben a bagázsban a kedves Strauss Khan, ő az igazmondó, minden gyanú felett álló, talpig becsületes úriember.”
 • 21. DobóI 2012. január 18. 06:10
  „13. babar 2012.01.17. 20:43

  Daniel-Cohn Bendit volt az, aki egy éve ordítva osztotta ki Orbán Viktort...

  1. Daniel-Cohn Bendit egy pedofil, sokat elárul az EU-ról, ahogy egy ilyen alak képviselő lehet.
  2. Ezért mert üvöltözött ez a francia féreg egy általa nem ismert média törvényről, az nem jelent vitakultúrát.”
 • 20. saturnus 2012. január 18. 05:46
  „Minden hivatkozás amit v.imre előad az a fidesznek a kirakat dumája. Tudjuk a maffia vezér kifele nyájas ,mosolygó arcot mutat a nyílvánosság felé,de mihelyt nem látják már a háttérben utasításokta ad az ellenfeleinek akik nem hódólnak be neki a likvidálásukra. Na itt is ugyan úgy működik a dolog. A törvény szövege álságos és nyájas. De a lehetőség megmaradt a kézi irányításra és a totális zsarnok diktátor kezében van a döntés melyel nincs alternatíva. Csak egy van ha valaki nyíltan nem zokog a vezír a szeretett vezír gyászszertartásán az munkatáborba kerül. Nincs más hang nincs más g egy kép azt kell bele sulykolni a népbe.Egy a tábor,egy a zászló,egy a ruha ,egy a kaja. Nem ismerős? Mao Ce Tung,Sztálin,Csaucseszku csak párat soroljak. Na ez a veszélyes folyamat és ez a veszély ami ezekben a tőrvényekben lapul meg!”
 • 19. saturnus 2012. január 18. 05:29
  „Erdélyben toboroz a fidesz melletti szimpátia tüntetésre tökés lászlóval karöltve. Már nem előszőr avatkozik be magyarország belügyeibe.Nem tisztázott ki finanszírozza az erdélyi magyarok ideutaztatását autóbuszokkal. De sokat mondó,hogy a begarangozott magyar állampolgársági igánylés messze elmaradt a várttól. Mindösszesen közel száz ezren kérték.Ne feledje senki,hogy a fidesz új HONVÉDELMI törvényében a kényszer sorozás szerepel és mindez vonatkozik a magyar állampolgárokra is. Minden erdélyi magyar jól gondolja meg a magyar belpolitikába való nyílt beavatkozást a fidesz mellett mert amúgy is gazdasági csőd fenyegeti magyarországot.Ha a váltság polgárháborúvá válna akkor bizony nagyon negatívan rányomná a kinti magyarok és a hazai magyarok közötti viszonyt ami Őrájuk nézve igen hátrányossá kezd nőni.Ugye nem szeretnék,hogy mindenkit azonos nem kivánatosnak vennének.”
 • 18. jozko 2012. január 17. 22:39
  „Mil:

  Ez egy nagy igazság!
  Mármint hogy rosszabbul élünk.
  Sajnos, ki kell fizetni a számlát.
  Még a Kádár rendszer eufóriájából ittragadt álomba ringatva éveken át gazdagnak álmodta magát pár millió koldus...
  Erre még rátettek a bankok egy lapáttal: adták a hiteleket nyakló nélkül...

  Azt, hogy sokan, akiknek a gazdálkodásról addig halványlila segédrezgésük sem lévén beszopták ezt: megértem.
  Viszont belezúgott az állam is, mint vakló a szakadékba /neves gazdasági és pénzügyi szakemberekkel/-
  arra egy magyarátat létezik:
  vezéreink eladtak minket /és az országot/ , kilóra.
  Óvatos duhaj lévén, én speciel kimaradtam ebből-de az államadósságból nekem is jut!

  A felelősöket megtalálni nem is lenne nehéz:
  aki milliárdos lett, amíg körülötte a nép és az ország eladósodott: ő/k a hunyó/k !

  Ez az adósság meg nem olyan, mint egy kis hasfájás, ami egy kis borogatástól, diétától elmúlik.
  Ez terhesség- amit egy határon túl nem lehet viselni, vagy így, vagy úgy, de szülni kell.
  Az pedig nem fájdalommentes.

  Aki pedig "felcsinált", röhög a markába.
  Együtt, össznépi módon fizetjük a "gyerektartást"...

  Hja kérem, az élvezetnek ára van.

  Vehettem volna a figurát mondjuk szülés helyett kakukkfiókára is...”
 • 17. Apátfalvi** 2012. január 17. 22:25
  „16. szoci propagandát máshol, fiam.”
 • 16. Mil 2012. január 17. 21:58
  „Most már csak azt kellene megtudni, hogy mik az elérhető előnyök a másik oldalon, mi értelme van a külföld, az EU immár tendenciaszerű hergelésének, mindenkinek beintésnek. Én momentán azt látom, hogy rosszabbul élünk(állunk) mint Gyurcsány-Bajnai idején.. És hogy a renoménk romokban.
  Bedobhatná már a törölközőt Vikike, jöjjön valami normálisabb, aki eddig háttérben volt, a fideszben.”
 • 15. smalltown 2012. január 17. 21:30
  „7
  kop-kop, van otthon valaki?”
 • 14. bánki 2012. január 17. 21:20
  „,,Városalapító" Konrád György mondja akkor már komolytalan a dolog!”
 • 13. babar 2012. január 17. 20:43
  „Daniel-Cohn Bendit volt az, aki egy éve ordítva osztotta ki Orbán Viktort, amikor a miniszterelnök a magyar uniós elnökség programját ismertette Strasbourgban. A francia politikus ezúttal az igazságszolgáltatási reformot kifogásolta, de szavaiból kiderült, hogy az alapvető tényekkel nincs tisztában. Ő ugyanis úgy tudja, hogy a nyugdíjkorhatár csökkentése az alkotmánybírákat érinti. Daniel Cohn-Bendit szerint politikai döntés született, mivel az Alkotmánybíróság ,,elmeszelte" azokat a döntéseket, törvényeket, amelyeket a kétharmados többség hozott. Mint fogalmazott: ,,szembehelyezkedett a kormánnyal és megbüntették".

  http://mno.hu/ahirtvhirei/cohn-bendit-boduletesen-melletrafalt-1044219

  Nem hiszem el ha nem látom!”
 • 12. jozko 2012. január 17. 19:14
  „8. Mignon :

  Minden tiszteletem ellenére azt kell mondjam: gyengülsz...
  Nézd a jó oldalát: egyben ez azt is jelenti, erősebb is voltál!

  Valamikor vonaton utazva hallottam, amikor az árus felsorolta a kínált lapokat.
  Tudsz Te ennél sokkal jobbat is!

  Árokásás ide, aknamunka oda :
  ez a tárgyalás összejön, bármennyire barrikádosdit próbálnak még egyesek játszani!
  Magyarországot nem írja le az Unió!

  Kedves Mignon!
  A végén kiderül, nem leszel igazán jó kampányfőnök/öm?
  Kár lenne érted - de ilyet írtam már!”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nemzetközi bírálat nem a magyar nép ellen irányult

Az elmúlt hónapok során megfogalmazott nemzetközi bírálat az Orbán-kormány ellen, nem a magyar nép… Tovább olvasom