Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Külföldön terjeszkedik a német vasúttársaság

Németország - Megnyerte története első külföldi pályaüzemeltetési tenderét a Deutsche Bahn (DB) német állami vasúttársaság, amely pénteki sajtóhírek szerint egy rekord nagyságú, 17 milliárd eurós fejlesztési projektről is hamarosan megállapodást köt külföldi partnerekkel.
A DB pénteki közleménye szerint a társaság a svédországi Östergötland megye helyközi vasúti közlekedési hálózatát üzemelteti 2010-től tíz évig. A további négy évre meghosszabbítható szerződés értelmében a német holding DB Regio Sverige nevű vállalata 18 szerelvénnyel végez személyszállítási szolgáltatást a Svédország déli részén fekvő területen, és hozzá tartozik majd a karbantartás és a fedélzeti utasellátás is. A megbízás értékét nem közölte a DB, amely a brit piacon is megjelent már, miután tavaly felvásárolt két helyi vasúti szolgáltatót.

Ugyancsak pénteken a Handelsblatt című üzleti-politikai lap arról írt, hogy az Arab-öböl menti Katar a német társaságot vonja be a helyi vasúthálózat fejlesztésébe és a Katart az öbölben fekvő szigetországgal, Bahreinnel összekötő nagysebességű vasútvonal kiépítésébe.

A lap értesülései szerint vasárnap Dohában, az arab ország fővárosában megalakítják a 17 milliárd eurós projektet irányítani hivatott Qatar Railways Development Company elnevezésű céget, amelyben az ottani állami vasúttársaság 51, a DB International pedig 49 százalékos részesedéssel bír majd.

A fejlesztés nagyságrendjét jól mutatja, hogy csak tervezésre 700 millió eurót fordítanak, és a német közreműködéssel az arab világ legfejlettebb vasúthálózata jön létre - írta a Handelsblatt.

Az infrastruktúrát 14 milliárd eurós beruházással fejlesztik, majd a társaság bő 2 milliárd euró értékben vasúti járműveket vásárol. Az építkezés a Handelsblatt szerint főként a német építőipart juttathatja megrendelésekhez, a járműveket pedig a Siemens szállíthatja majd.

A hálózat üzemeltetése évi 1 milliárd eurós üzlet, amelyben a DB is részt kaphat, és remek kiinduló pozícióba kerül, hogy Szaúd-Arábia felé is terjeszkedjen - írta a Handelsblatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra indíthatják a nagy hadronütköztetőt

A világ legnagyobb részecskegyorsítóját, a genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Központ (CERN)… Tovább olvasom