Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 1°C | 8°C Még több cikk.

Külön ünnepelték az erdélyi magyar pártok Ady Endre születésének 135. évfordulóját

Külön zarándokoltak el Érmindszentre, az Ady Endre emlékházhoz a költő születésének 135. évfordulóján a választási kampányban levő erdélyi magyar pártok képviselői.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vasárnapi közleménye szerint az RMDSZ vezetői szombaton délelőtt zarándokoltak el Ady Endre Szatmár megyei szülőfalujába. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az érmindszenti Ady-szobor megkoszorúzása előtt Ady Endre kora és a mai kor hasonlóságairól beszélt. Azt hangsúlyozta, Ady Endre "sosem bújt el a változás szeleitől", hanem "vitorlájába fogta azokat", és így vezette ki a magyar irodalmat akkori válságából.

Az RMDSZ elnöke szerint az útkeresésben azokhoz kell visszatérni, akik építkezni tudtak és össze tudták fogni az útkeresőket.

Az RMDSZ közleménye arra is kitér, hogy a Szatmár megyei és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei múzeumok sikeres pályázata nyomán 2013-ra megújul az érmindszenti Ady-emlékház.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) vasárnapi közleménye sérelmezi, hogy "huszonhárom év hagyományát felrúgva kiszervezték a hivatalosnak mondott ünnepségből az eddigi zarándoklatok meghatározó személyiségét, Tőkés László EMNT-elnököt". Az EMNT ennek tulajdonítja, hogy "a nemzeti elkötelezettségűek külön ünnepségen rótták le kegyeletüket a költőóriás emléke előtt".

Az erdélyi magyar ellenzék érmindszenti zarándoklatán részt vett Szűrös Mátyás, Magyarország rendszerváltozás utáni első köztársasági elnöke is, aki ünnepi beszédében a nemzeti összefogást szorgalmazta.

Tőkés László, az EMNT elnöke, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) fővédnöke arról beszélt, hogy Ady Endre nem ismerne rá a falujára az itteni szegénységet és pusztulást látva. "Amíg a korrupció és a hazugság egymást kiegészítve teszik tönkre az országot, addig Ady Endre arra késztet bennünket, hogy kimondjuk az igazságot" - jelentette ki Tőkés.

Olvasóink írták

  • 1. klj-54 2012. november 18. 18:41
    „"Divide et impera." Orbán módszere bejött!
    Az persze nem érdekli Viktort, hogy az erdélyieknek mi az érdeke, csak a sajátja ...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyszerre tárgyal a tűzszünetről és a támadásról Izrael és Palesztina

A palesztinok rakétatámadásaiban eddig három izraeli halt meg, az izraeli hadműveletben pedig 16 palesztin, köztük öt gyermek. Tovább olvasom