Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Küszöbön a német kormány átalakítása

A német kabinet kisebbik koalíciós partnere, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) parlamenti frakciójában, illetve vezetőségében végrehajtott személyi változások nyomán a közeli napokban kormányátalakításra kényszerül Angela Merkel német kancellár.
Az FDP kedden ugyanis az eddigi gazdasági minisztert, Rainer Brüderlét jelölte a liberálisok Bundestag-beli frakciójának vezetőjévé, ami automatikusan azzal jár, hogy a liberálisok idősebb generációjához tartozó Brüderle megválik miniszteri tisztjétől. A gazdasági miniszter posztját az előzetes forgatókönyv szerint a párt újdonsült elnökjelöltje, az eddigi egészségügyi miniszter, a vietnámi származású Philipp Rösler veszi át. Az egészségügyi miniszter pedig Rösler eddigi helyettese a tárvcánál, Daniel Bahr lesz.

A koalíciós megállapodás értelmében a külügy-, a gazdasági, az igazságügyi, valamint az egészségügyi, továbbá a fejlesztési segélyekkel foglalkozó minisztérium élére a kisebbik partner, az FDP jelölhet politikusokat. Így Merkel kancellár számára nem maradt más hátra, mint az, hogy üdvözölje a keddi személycseréket, és egyben annak a reménynek adjon hangot, hogy az általa vezetett konzervatív-liberális koalíció ismét hozzáfogjon az érdemi munkához. Mindenesetre a kancellár ezt "rendkívül örvendetesnek" nevezte.

A liberális szabad demokraták hónapok óta tartó válsága alapjaiban rendítette meg a koalíciót. A februári, illetve márciusi tartományi választásokon elszenvedett súlyos kudarcok nyomán már előzetesen bejelentette a pártelnöki tisztségről való lemondását Guido Westerwelle külügyminiszter, aki 11 évig vezette az FDP-t. A politikus külügyminiszteri posztját ugyanakkor megtartotta.

Az FDP vezetősége a 38 esztendős Philipp Röslert jelölte új pártelnöknek, aki viszont igyekezett megszabadulni az egészségügyi miniszter Németországban is különösen népszerűtlen posztjától. Rösler gazdasági minisztersége mellett a kormányban Angela Merkel kancellár helyettese, azaz alkancellár lesz.

A keddi személyi változásokat - amelyek az FDP szándéka szerint megújulásának egyik elemét jelentik - az FDP- küldöttek a hét végén hagyják jóvá a liberálisok rostocki kongresszusán. A másik elem - a tartalmi megújulás - még várat magára, fogadkozások szerint annak fő irányai a kongresszuson várhatók.

A kormányátalakítás - amelynek a kancellár a jelek szerint csendes szemlélője csak - a kongresszust követően valósul meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teherán szerint bin Laden már rég halott volt

"Pontos információink vannak arról, hogy bin Laden már egy jó ideje meghalt betegségben" - írja a Fars iráni hírügynökség. Tovább olvasom