Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Lassú javulás az európai repülőtereken

Már körvonalazódik a fellendülés az európai légikikötőkben a szakma mintegy 400 cégét tömörítő európai repülőtéri szövetség(ACI) csütörtökön közzétett elemzése szerint.
Az európai üzemeltetők szövetsége úgy látja: a forgalom visszaesése elérte a mélypontot, és az októberi adatok alapján a téli időszakban már lassú és fokozatos fellendülés várható, elsősorban az olcsó jegyű légitársaságoknak köszönhetően. Mindamellett tartós fellendülés 2010 közepe előtt nem várható.

Az ACI ennek alapján lefelé módosította az idén várható forgalomcsökkenésre vonatkozó előrejelzését: a személyforgalomban 7 százalékra a korábban várt 8 százalékról, a teherforgalomban 15 százalékra 16 százalékról. Ezt utóbbit igen kedvező fejleménynek tartják az ACI szakértői, mivel a légi teherfuvarozás fontos barométere a világgazdaság alakulásának.

Idén január-szeptember között a személyforgalom 7,7 százalékkal, az áruszállítás 19,8 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest.

Az elemzés kitért arra is, hogy a légikikötőket üzemeltető cégek sokat veszítenek amiatt is, hogy csökken a reptéri üzletek, éttermek forgalma, miközben egyre nagyobbak a biztonsági kiadások. Az ACI szerint a működtetés költségeinek átlagosan 35 százalékát fordítják biztonságra, a repülőtéri személyzetnek 41 százaléka biztonsági szakember.

Olvasóink írták

  • 1. .suhym. 2009. november 12. 18:27
    „A reptéri üzletek forgalmát az árak is befolyásolják. Eszméletlenül magasak minden reptéren.

    Lehet, hogy kevesebben repülnek, de utasként én ezt nem érzékelem. Minden gép, amivel közlekedtem az utóbbi időben dugig volt, sőt Frankfurtból majdnem két órás késéssel szálltunk fel, mert információjuk szerint éppen "dugó" volt a felszálló pályákon.
    Most meg közelednek az ünnepek, megindulnak a "népek".”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készül a közös szlovák-magyar történelemkönyv

Azt kell nézni, ami összeköt, nem azt, ami elválaszt - jelentette ki Peter Weiss, Szlovákia… Tovább olvasom