Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Lavrov: ˝nem ellentétes Kijev EU-hoz való közeledése és vámuniós csatlakozása˝

Az orosz és az ukrán vezetés nem lát ellentmondást abban, hogy a két ország egyszerre próbál szorosabb viszonyt ápolni Európával.
Az orosz és az ukrán vezetés nem lát ellentmondást aközött, hogy a két ország egyszerre igyekszik szorosabbá tenni kapcsolatát Európával, és eközben erősíteni együttműködésüket a FÁK-térségben - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap a nyugat-ukrajnai Csernyivciben, ahol ukrán kollégájával, Leonyid Kozsarral találkozott.

"Ami az európai irányvonalat illeti, országaink maguk határozzák meg saját politikájuk prioritásait, ugyanakkor egyesít bennünket az a közös érdek, hogy elválasztó határok nélküli egységes Európa jöjjön létre. Ezért nem látunk ellentmondást országainknak az európai intézmények felé való közeledése és aközött, hogy eközben a FÁK-térségben mélyítjük a különböző formájú integrációkat. A két folyamat ugyanis egymást kiegészíti" - idézte az Interfax-Ukraina az orosz diplomácia vezetőjét.

Lavrov hangsúlyozta, hogy Ukrajna Oroszország kiemelt gazdasági partnere a FÁK-országok közül. Szavai szerint a szabadkereskedelmi övezet létrehozásáról szóló megállapodás új lehetőségeket nyit az orosz-ukrán gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok szélesítése előtt.

Az orosz külügyminiszter vasárnap érkezett kétnapos látogatásra Ukrajnába. Csernyivciben az orosz-ukrán államközi bizottság nemzetközi együttműködési albizottságának ülésén vettek részt.

Sajtóértesülések szerint a külügyminiszteri találkozó kiemelt témája volt Ukrajna csatlakozása az orosz-fehérorosz-kazah vámunióhoz. Az Európai Unió részéről több ízben jelezték Kijevnek, hogy a vámunióhoz való csatlakozása kizárja az EU-val kötendő szabadkereskedelmi megállapodás létrejöttét. Ukrán elemzők úgy vélik, hogy a kijevi vezetés nem folytathatja tovább az eddigi "kétutas" politikáját, hanem eljött az idő, hogy válasszon Oroszország és az Európai Unió között.

A nyugat-ukrajnai városba érkező Lavrovot ellenzéki, zömében az ukrán nacionalista Szabadság Párthoz tartozó tüntetők fogadták. Az európai integrációt és gazdasági függetlenséget követelő, Kozsart és Lavrovot becsmérlő szavakat kiabáló mintegy hetven tüntetőt a rendőrök kiszorították a találkozónak helyet adó épület elől. A demonstrálók összecsaptak a rendőrökkel, aminek következtében megsérült a Szabadság párt egyik parlamenti képviselője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldre utalt pénzekre csap le a görög adóhivatal

A görög adóhatóság 25 ezer olyan görög polgárt rendelt be január végéig elszámoltatásra, akik 2009… Tovább olvasom