Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 2°C | 18°C Még több cikk.

Le a nyakkendővel az orvosokról!

A rendkívüli kánikulában azt tartja legfontosabbnak az olasz egészségügyi miniszter, hogy az orvosok vegyék le a nyakkendőt - no nem a forróság miatt: Ferruccio Fazio úgy véli, hogy a nyakkendő fertőzésveszélyes.
Senki sem vonja kétségbe, hogy az olasz orvosok eleganciája kifogástalan. Patyolatfehér köpenyük alatt általában hosszú ujjú inget és márkás nyakkendőt viselnek. "Éppen a nyakkendőben látom a problémát: elegáns, de baktériumhordozó! Az orvosok gyakran váltogatják nyakkendőjüket, de az előző napit csak visszaakasztják a szekrénybe. A nyakkendő az a ruhadarab, amelyet soha nem mosnak ki" - érvel az olasz tárcavezető.

A Radio2 közszolgálati rádiócsatorna egyik szórakoztató műsorában a miniszter teljes komolysággal fejtette ki, hogy szerinte az orvosi nyakkendő az első számú fertőzésokozó az olaszországi kórházakban. "Be kellene tiltani, hogy nyakkendőt viseljenek" - hangsúlyozta. Nagy Britannia példáját hozta fel, ahol 2006-ban rendelkezéssel korlátozták az egészségügyi dolgozók nyakkendőviselését.

Az olasz miniszter azt állította: tudományosan bizonyított, hogy a nyakkendő a kórtermek közellensége. Szerinte a tiltás elkerülésére az egyetlen megoldás a nyakkendők sterilizálása lenne. A római Spallanzani Járványügyi Intézet felmérését idézte, amely megállapította, hogy a kórházakban elkapott fertőzésekben évente 4500-7000 ember hal meg.

A baktériummentes nyakkendőnél is fontosabb lenne, ha az orvosok gyakrabban és alaposabban mosnának kezet! - válaszolta a miniszternek Giovanni Di Perri, a torinói Amedeo d'Aosta kórház fertőzési osztályának főorvosa.

Szerinte mindenekelőtt azt kellene betiltani, hogy az orvosok mobiltelefonnal a zsebükben dolgozzanak. "Van kolléga, aki még a műtőben sem kapcsolja ki" - jegyezte meg a főorvos, hozzáfűzve: a miniszter jobban tenné, ha a nyakkendőellenes hadjárat helyett azzal foglalkozna, hogy a nagy forróságban a kórházakban működjenek a légkondicionáló berendezések.

A tárcavezető nem maradt adós a válasszal. A nyakkendő után a klímaberendezések jelentik a kórházi fertőzések második számú forrását - üzente.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvény a nők szívének védelmére

SZÍVET a nőknek (HEART for Women) elnevezéssel törvényt fogadott el az amerikai kongresszus a nők… Tovább olvasom