Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Le kell bontani a krasznahorkai várfal egy részét

A bontásra azért van szükség, mert a tűzvész során a fal koronája megsérült és elvesztette stabilitását.
Drágább lehet a krasznahorkai vár felújítása az előzetesen becsült összegnél, mert szükség lesz a tűzkárt szenvedett várfal egy részének lebontására - közölte csütörtöki sajtóértekezletén a Generali biztosító, amely a műemlék helyreállítási költségeit fedezi majd.

A krasznahorkai vár falainak egy részét közel egy méterrel a jelenlegi szint alá kell bontani, mivel a tűzvész során a fal koronája megsérült és elvesztette stabilitását.

"Ez a tény jelentősen megemelheti a helyreállítás költségeit" - mondta el a biztosító csütörtöki sajtóértekezletén Martin Fucík, a Generali Slovensko biztosítási események részlegének igazgatója.

Martin Fucík szerint egyelőre nem lehet megmondani, hogy lehetőség lesz-e új típusú kötőanyag használatára a sérült falrészeknél, vagy pedig az eredeti technológiákkal kell újjáépíteni a lebontásra kerülő részeket. Erről már a közeljövőben döntést hoz a Műemlékvédelmi Hivatal.

Tűzvész után: ennyi maradt a krasznahorkai várból. Fotó: MTI (galéria)

A biztosító által kifizetésre kerülő térítés végösszegét a biztosító szerint a felújítás költségein kívül, még más tényezők is befolyásolhatják. Most azt is vizsgálják, hogy a várdombon megfelelő időközönként megtörtént-e - a tűz terjedésében szintén szerepet játszott - aljnövényzet és bokrok ritkítása, illetve kaszálása. A biztosító szakértői szintén vizsgálják, hogy a leégett tetőszerkezet megfelelő tűzvédelmi kezelést kapott-e.

Jozef Tanzer, a Generali Slovensko elnökségének tagja szerint a biztosító a vele kötött szerződés értelmében a krasznahorkai várat ért tűzkár esetében legfeljebb 11,6 millió eurót fizethet ki térítésként. Ebből az összegből 2 millió eurót már előzetesen átutaltak a jelenleg is zajló munkálatok fedezésére. Ebből az összegből egyelőre 56 ezer euró került felhasználásra.

A nemzeti örökség részét képező 13. századi várban március 10-én két tizenéves dohányzó gyerek figyelmetlensége okozott tüzet. A tűz következtében a vár teljes tetőszerkezete leégett, megsérült a várfal egy része és számos műkincs is elpusztult. Bár a műtárgyak 90 százalékát sikerült megmenteni, a kár így is 8 millió euróra tehető. Ebből 7 millió euróra becsülik az épületben és egymillióra az ingóságokban keletkezett kárt. Bár a helyreállítás költségeit elvben a biztosítás is fedezhetné, a Krasznahorka helyreállításának céljával több adakozás is indult. A hivatalos gyűjtést a Szlovák Nemzeti Múzeum hirdette meg, s az még jelenleg is tart.

Olvasóink írták

  • 1. hahaha62 2012. április 19. 17:13
    „pozitiv diszkriminált gyerekcsapat ott is hozta a színtjüket....nem semmmmmmmmmmmmmmmmmi!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínából származhat Észak-Korea rakétaszállítója

Feltehetőleg Kínából származik Észak-Korea rakétaszállítója, amelyet Phenjan vasárnap tett… Tovább olvasom