Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Le Monde: a határon túli magyaroknak ígért magyar útlevél zavarja Európát

Párizs – A határon túli magyarok magyar állampolgárságáról – sőt, majdan a szavazati jogról – szóló budapesti döntésnek az egész Európai Unióra (EU) kiterjedő hatásai vannak a Le Monde szerint.
Az EU-ban már eddig is nagy figyelemmel követték az Európai Bizottság és Magyarország vitáját az új médiatörvény kapcsán. De míg ez utóbbit korlátózó jellege miatt kritizálják a szólásszabadság tiszteletben tartásáért küzdők, addig az állampolgársági törvénynek éppen a nagyvonalúsága ébreszt gyanakvást – a Le Monde.

A francia liberális újság bécsi keltezésű tudósítása arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar útlevéllel rendelkezők szabadon mozoghatnak majd a schengeni övezetben vagy vállalhatnak munkát az Európai Unióban, akkor is, ha egyébként azon országok – Románia, Szerbia vagy Ukrajna – állampolgárai, amelyeknek nem járnak ezek a privilégiumok. Ezenkívül az Egyesült Államokba való beutazásuk is könnyebb lesz. Közép-Európa és a balkáni országok területén ugyanis 2,5 millió magyar él, Magyarország határain kívül – jegyzi meg a lap.

Azt is hangsúlyozza, hogy Szerbiában, amely uniós tagjelölt, és ahol mintegy 280 ezer magyar él a Vajdaságban, eddig legalább ötezren nyújtották be a honosítási kérelmüket. Az uniós tag Romániában, amely nem tagja a schengeni övezetnek, a majdnem másfél milliós magyar kisebbségből ezrek töltötték már ki az űrlapokat. Az 530 ezer magyart számláló Szlovákiában, amely a schengeni övezet mellett az eurózóna tagja is, nagyon kevesen jelentkeznek a magyar állampolgárságért, miután a szlovák nacionalisták a kettős kötődést a Szlovákia iránti lojalitás szempontjából problémának tekintik. A mintegy 160 ezer fős ukrajnai magyar kisebbség reakcióját még nem tudni. Az országban nem engedélyezett a kettős állampolgárság.

A Le Monde meglátása szerint a magyar konzervatív többség által 2010 májusában elfogadott állampolgársági törvény erősen szimbolikus jellegű intézkedés, amelynek elsődleges célja az 1920-as Trianoni szerződéssel szétdarabolt magyar nemzet egyesesítése. „A nacionalista áramlatok régi követelésének a teljesítésével Orbán Viktor kormánya a szélsőjobboldal vitorlájából akarta kifogni a szelet, amelynek legfőbb ereje, a Jobbik 16,8 százalékot ért el a 2010. áprilisi parlamenti választásokon" – tette hozzá a szerző.

Megemlíti, hogy a törvény elfogadását követően Martonyi János külügyminiszter úgy érvelt: orvosolni kell azt az igazságtalanságot, hogy a világ különböző tájain élő magyar diaszpóra kérhetett magyar útlevelet, a szomszédos országokban élő kisebbségek viszont nem. A magyar kormány azt is hangsúlyozza a lap szerint, hogy a honosítási kérelem nem jelenti automatikusan a magyar útlevél kiadását. Az adminisztrációs szűrők ellenére azonban az eljárás számos román állampolgár számára lehetővé tenné, hogy megkerülje Párizs és Berlin vétóját, amellyel meg akarják akadályozni Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez – mutat rá a Le Monde.

Románia azért is fogadta közönnyel az új magyar állampolgársági politikát, mert maga is hasonló irányvonalat követ Moldovában, ahol a lakosság 65 százaléka románul beszél. De a balkáni határok nem kielégítő ellenőrzése, amit kihasználnak a kábítószer- és a fegyverkereskedők, valamint az embercsempészek, nyugtalanítja Nyugat-Európát – hívta fel a figyelmet a lap. A Le Monde szerint egy másik "kényes kérdés" az, hogy Budapest szavazati jogot készül adni minden honosított magyarnak. A lap szerint tavaly tavasszal a konzervatívok még elutasították ennek gondolatát, amit akkor a szélsőjobboldal képviselt. "Mára azonban, úgy tűnik, felülkerekedett a kísértés, hogy létrehozzanak egy határon túli választói bázist. Hiszen, ahogy azt Orbán Viktor is megmondta, Szerbia ugyanígy tesz a volt Jugoszlávia területén szétszóródott szerb kisebbségekkel" - tette hozzá a tudósító.

"Németországhoz hasonlóan Franciaországban sem kívánják kommentálni az állampolgársági törvényt. Az Európai Bizottság nem kompetens a kérdésben. De Joseph Daul, az Európai Néppárt francia állampolgárságú európai parlamenti frakcióvezetője január 12-én azt mondta a sajtónak, hogy a Fideszt is soraiban tudó frakció egyes tagjai számára elfogadhatatlan lenne a választójog megadása a határon túli magyar kisebbségeknek. Daul szerint az egyenlő (lenne) a határok el nem ismerésével" - zárta írását a Le Monde.

Olvasóink írták

 • 13. 266722 2011. január 23. 21:03
  „A Németországban élő magyarok sem lehetnek kettős állampolgárok.”
 • 12. deszkás 2011. január 16. 20:56
  „SZILLÉRI! Tényleg tanult,van szófigylő szoftvere, kockafejű tábornok haverja stb stb és tengernyi vak hivő ami igazán veszélyes.”
 • 11. szilléri 2011. január 16. 17:34
  „1528 Lázár deák térképe Magyarországról!
  Abban az időben a csehek, morvák és a szlovákok egy nadrágban jártak a faterral!
  Szabó Zoli! Viktor tanult Gy.F. köztörvényestől! Nyilván keményen indít - abból lehet engedni !
  Egyértelmű, hogy csak azok szavazhatnak akik hazánkban adóznak ! Bár azt azért végig kéne gondolni, hogy jelenleg 16 000 Izraeli-magyar állampolgár rendelkezik útlevéllel és szavazati joggal és ha az információk hítelesek kb. 9-10 ezer határon kívüli magyar kérte a kettős állampolgárságot.

  <moderálva>

  ,,Haraszti Miklós (Jeruzsálem, 1945. január 2.) író, újságíró, politikus.
  * 1 Élete
  * 2 Művei
  * 3 Jegyzetek
  * 4 Külső hivatkozások
  * 5 Irodalom
  Budapesti órásmester volt, a munkaszolgálatos behívás elől menekült el 1939-ben Palesztinába; anyja Munkácsról származott, szintén a vészkorszak elől menekült a mai Izrael területére, 1941-ben. A család 1948-ban - Izrael Állam megalakulása évében - visszaköltözött Magyarországra.[1]

  Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 1964 és 1967, majd 1968 és 1970 között magyart és filozófiát hallgatott. Előtte, 1963-tól 1964-ig Dunaföldváron és Pakson képesítés nélküli nevelőként dolgozott.

  1963-ban kezdett publikálni: verseket, dalokat, cikkeket közölt az irodalmi sajtóban, a Tizenhat tonna című dalt - a Gerilla együttes számára - ő fordította le magyarra. 1969-ben Költők, dalok, forradalmak címmel műfordításkötete jelent meg."

  lásd. :http://hu.wikipedia.org/wiki/Haraszti_Mikl%C3%B3s”
 • 10. zoltanszabo 2011. január 16. 12:47
  „Ha megadják / már miért ne / a határon túliak szavazati jogát, nagy gáz lessz.
  Ez az egész csak azért kellett, viktorra-és bandájára itthon már nagyon kevesen voksolnának ! A nép kiábrándúl, csalódott . Bizti nem szavaznának csak a seggnyalói .Abból nem lenne 2/3. Lehet,hogy még a parlamentbe bejutáshoz se volna elég !!”
 • 9. deszkás 2011. január 16. 12:18
  „Aggódhatnak is. KEINER! Idehaza a zászlókat se ismerik nem hogy a térképet. (Fideszes cimeres illetve a hivatalos piros fehér zöld ami NEM véletlen nézz végig egy tudósitást riportot az egyike ilyen a másikon olyan-t látsz) A Himnusz helyes irását nem emlitem.”
 • 8. szilléri 2011. január 15. 20:19
  „5. hozzászólás keiner 2011.01.15. 11:19

  Kedves kiner ! Pábai Lívia Magyarország legjobb gobelin művésze! A ,,diszkriminált" szőnyegek hiteles másolatai az aktuális térképeknek.
  A második világháboró az I-el kezdődött Szarajevóban utána kommün 1919, Trianon és 1956 ! Némileg hiányosak a történelmi ismereteid!

  Szarajevó Trianon és 1756 még el nem varrott szálak.

  Mellesleg Pápai Lívia Pécsett született Bányász Lívia néven.
  Nagyságrendekkel értékesebb ,,művész" mint Kertész nem a ,,körtisz" hanem az Imi !!!”
 • 7. szilléri 2011. január 15. 20:13
  „Engem meg zavar a francia ,,arab" kisebbség diszkriminációja !

  Trianonról a gáz, villany víz és telefon számlámról már nem is beszélek!”
 • 6. igaz1017 2011. január 15. 15:21
  „A Benes-dekrétum,a szlovák nyelvtörvény nem zavarja őket?"A tolvaj gyűlöli azt akit meglopott!"”
 • 5. keiner 2011. január 15. 11:19
  „1. hozzászólás szilléri 2011.01.14. 19:20
  Mi nem tennénk Brüsszelben sosem olyan szönyeget ki!
  http://nol.hu/kulfold/felremagyarazott_terkep_1848-bol
  Csak hogy tudjak, ez volt németország 1918ig és mit veszettünk a büdös nácik miatt:
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/42/Deutsches_Reich1.png”
 • 4. keiner 2011. január 15. 11:06
  „1. hozzászólás szilléri 2011.01.14. 19:20 , kuss! Mi nem követelünk senkitöl sem vissza semmit! Vesztettünk már kétszer haborút, tik is velünk.”
 • 3. toxi-2 2011. január 14. 22:37
  „Nem tudom miről beszélsz, épeszű ember nem telepszik Amerikába, és még csak állampolgárság sem kell tőlük!!”
 • 2. maci52 2011. január 14. 21:06
  „Mindenki evvel parál,bezzeg ha holnaptól amerikai államporgárságot adnánakl kiürülne európa.”
 • 1. szilléri 2011. január 14. 19:20
  „<moderálva>

  Elszász -Lotharingia - még nem játszották le a németekkel !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brazília: 350 halott - egy katasztrofális nap képei

Rövid idő alatt a sokszorosára, közel négyszázra nőtt a Rio de Janeiróra és környékére zúdult özönvízszerű esők és földcsuszamlások halálos áldozatainak a száma. Tovább olvasom