Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Leállították a Pekingi Független Filmfesztivált a hatóságok

Már a nyitónapján leállították a Pekingi Független Filmfesztivált.
Nyitónapján leállították a Pekingi Független Filmfesztivált a kínai hatóságok - ismertette a BBC News.

A 11. alkalommal meghirdetett fesztivál szervezői elmondták, hogy a rendezvény szombaton kezdődött volna, de már napokkal korábban nagy nyomás nehezedett rájuk a hatóságok részéről, hogy fújják le. Pénteken őrizetbe is vették őket és pár órával későbbi szabadulásuk feltétele volt, hogy írják alá azt a dokumentumot, amelyben lefújják a fesztivált.

A rendőrség ugyan azt állította, hogy nem volt tudomása a rendezvény leállításáról, a Peking egyik külvárosában megszervezett esemény helyszínénél szombaton mintegy két tucatnyi ember akadályozta meg, hogy a filmesek és a közönség beléphessen. A fesztivált blokkoló, magukat falusiaknak nevező emberek az AP hírügynökség tudósítása szerint azt is megakadályozták, hogy bárki fényképeket készítsen, vagy forgasson a helyszínen - számolt be róla a brit hírportál.

A független filmes seregszemle ritka lehetőség a kínai független filmesek számára, hogy bemutassák produkcióikat. Az évenként megszervezett, egyre nagyobb presztizsű fesztivál élete a múltban sem volt zökkenőmentes: előfordult, hogy megszakították, egyebek mellett az elektromos ellátás megszüntetésével. A BBC ázsiai elemzője, Charles Scanlon szerint a kínai kormányzat szoros ellenőrzés alatt tartja az információáramlást és a médiát, és eleve gyanakvással kezeli a független filmeket, mert azok kritikával illethetik az uralkodó kommunista pártot és annak politikáját.

A 2006-ban alapított független filmfesztivál ezúttal augusztus 23. és 31. között került volna megrendezésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élőlánccal tiltakoztak barnaszénbányák nyitása ellen

Beszámolók szerint Gubin közelében 7500 ember alakított élőláncot. Tovább olvasom