Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Lebontanák a török-görög határon emelt szögesdrótkerítést

"Igazi szégyen egy demokratikus ország számára egy ilyen kerítés" - mondta vasárnap Jeórjiosz Kondrosz, a Sziriza vezető politikusa.

Lebontaná a török-görög határon az illegális bevándorlók miatt emelt szögesdrótkerítést a Görögországban néhány napja kormányra került Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza).

"Igazi szégyen egy demokratikus ország számára egy ilyen kerítés" - mondta vasárnap Jeórjiosz Kondrosz, a Sziriza vezető politikusa az APA osztrák hírügynökségnek Bécsben. Úgy vélte, a 2012 végén felállított kerítés hibás jelzést küld az országról, és hangsúlyozta, "Görögország Európa kapuja".

A kerítés miatt jogvédő szervezetek folyamatosan bírálták Athént, mivel ez a Közel-Keletről Törökországon keresztül Európába igyekvő illegális bevándorlókat a szárazföldi utazás helyett a veszélyes tengeri út megtételére kényszeríti.

Kondrosz vasárnap megerősítette, Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök pártja lazít a dél-európai ország eddigi szigorú migrációs politikáján.

Az új kormány nemrég bejelentette, hogy minden Görögországban született külföldinek megadja a görög állampolgárságot. Emellett a hatóságok változtatnak a menedékkérelmek elbírálásának gyakorlatán.

A dél-európai országot a menedékkérőkkel szembeni elégtelen bánásmód miatt is gyakran bírálták a jogvédő szervezetek. Kondrosz úgy vélte, sok menekülttábor ugyancsak "szégyen" Görögországnak, és azokat fel kellene számolni. Emellett a politikus leszögezte, hogy a Sziriza a lehetőségekhez képest sokkal több eszközt fog a menekültek ellátására fordítani. Kondrosz azt is megígérte, fellépnek a menedékkérőkkel szembeni, elsősorban szélsőjobboldaliak által elkövetett erőszakos cselekmények ellen.

A Sziriza azt reméli, tervei megvalósításához segítséget ad az Európai Unió. Kondrosz szerint az uniós szabályozás megváltoztatására lenne szükség, ugyanis a jelenlegi rendszerben a menekültek kizárólag ott folyamodhatnak menekültkérelemért, ahol először léptek az EU területére. A politikus úgy vélte azonban, a bevándorlóknak esélyt kellene adni arra, hogy "ott kössenek ki, ahova eredetileg indultak, és nem szabadna őket bezárni abba az országba, ahova megérkeztek".

Tavaly év végén a görög menekültügyi szolgálat közölte, 2013 júniusa és 2014 november között 13 289-en folyamodtak menekültstátusért a görög hatóságoknál, s közülük 1764 emberről vélték úgy a görög hatóságok, hogy megilleti őket a menekülteknek járó nemzetközi védelem joga.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ferenc pápa: az emberkereskedelem szégyen

A Vatikán adatai szerint a világon mintegy 36 millió embert kényszerítenek rabszolgamunkára,… Tovább olvasom