Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Lehurrogták az EB elnökét és az olasz miniszterelnököt Lampedusában

Dühös bekiabálásokkal fogadták szerdán José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét és Enrico Letta olasz kormányfőt a földközi-tengeri Lampedusán; a szigetlakók azzal vádolták az EU-t, hogy magára hagyta őket a menekültáradattal folytatott küzdelmükben.
Barroso a látogatása végén bejelentette, Olaszország 30 millió eurós kiegészítő uniós támogatást kap a menekültek befogadására.

"Szégyelljétek magatokat", "Gyilkosok" - kiáltozta szigetlakók egy kisebb csoportja, mely a vendégek fogadására gyűlt össze a repülőtéren szűk egy héttel az afrikai menekülteket szállító embercsempész hajó katasztrófája után. A demonstrálók transzparenseiken azzal vádolták az EU-t, hogy magára hagyta Lampedusát a menekültáradattal folytatott küzdelmében. A tiltakozás folytatódott, amikor a küldöttség belépett abba a hangárba, ahol a csaknem 300 áldozat koporsóit helyezték el.

Az Európai Bizottság elnöke újságírók előtt megígérte, hogy "fáradhatatlanul" fog munkálkodni egy uniós szintű menekültpolitika megvalósításán és meg fogja erősíteni az EU határrendészeti támogató ügynökségét, a Frontexet a lampedusaihoz hasonló tragédiák megakadályozása érdekében.

Barroso elismerte, hogy Olaszország és más Földközi-tengeri országok viselik leginkább a menekültek érkezésének terhét, de felhívta a figyelmet, hogy a menedékkérők többsége északi országokban - Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Svédországban és Belgiumban - telepedik le. Ezekben az országokban nyújtották be a 330 ezer menedékkérelem 72 százalékát 2012-ben - mondta Barroso.

Az EB elnöke biztosította Lampedusa lakóit, hogy "Európa velük van", és Olaszország problémája "az egész EU problémája".

Barrosót és Lettát több más magas rangú politikus kísérte, köztük Cecilia Malmström uniós belügyi biztos, valamint Angelino Alfano olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes.

A delegáció ellátogatott a lampedusai menekülttáborba is, ahol 800 menekültet helyeztek el, noha legfeljebb 250 ember elszállásolására alkalmas. Korábban a tiltakozók bírálták Barrosót és Malmströmöt amiatt, hogy látogatásuk előzetes programján nem szerepelt a menekülttábor megtekintése. Helyszíni tudósítók jelentése szerint a politikusok végül elmentek a menekülttáborba, és találkoztak a múlt heti katasztrófa több túlélőjével és más menekültekkel is.

Giusi Nicolini lampedusai polgármester kijelentette: "Az olasz kormánynak bocsánatot kell kérnie a gyerekektől és a túlélőktől azért, ahogyan országunk kezeli őket. Csak ezt követően kérhetjük Európától, hogy vállalja saját felelősségét" - jelentette ki.

Malmström kedden, az EU-országok belügyminisztereinek luxembourgi találkozóján "Ciprustól Spanyolországig" húzódó, átfogó földközi-tengeri határrendészeti művelet megindítását javasolta. Felszólította a tagországokat, bocsássanak a Frontex, az uniós határrendészeti ügynökség rendelkezésére hajókat, repülőgépeket és főként pénzt, hogy képes legyen a művelet megindítására.

Mario Mauro olasz védelmi miniszter több forrást követelt az EU-tól a Frontex számára, hogy az ügynökség hatékonyabban működhessen. A miniszter egyúttal dicsérte az olasz haditengerészet és parti őrség teljesítményét, amely szavai szerint tíz év alatt több mint 120 ezer menekült életét mentette meg.

A Fortresse Europe internetes oldal adatai szerint 1994 óta 6825-en lelték halálukat a Lampedusa körüli vizeken. Sorsukat általános közöny övezi, miközben csupán egyetlen évben, 2011-ben 2352-en fulladtak a tengerbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmeztelen Femen-aktivisták szakították meg a spanyol képviselőház ülését

"Az abortusz szent" felkiáltással három félmeztelen nő, Femen-aktivista szakította meg szerdán a… Tovább olvasom