Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Lekapcsoltak egy 200 országban tevékenykedő netes bűnözői hálózatot

A számítógépes kalózok több mint félmillió számítógépet fertőztek meg, az általuk okozott kár nagyságát "több százmillió euróra" becsülik.
Száznyolcvan országban tevékenykedő számítógépes bűnöző hálózatot leplezett le huszonnyolc ország rendőrsége - közölte csütörtökön az Europol. A számítógépes kalózok több mint félmillió számítógépet fertőztek meg, az általuk okozott kár nagyságát "több százmillió euróra" becsülik.

Az Avalanche (lavina) néven működő hálózat kártékony szoftverek segítségével online-támadásokat hajtott végre, bűnszövetkezetek piszkos pénzének tisztára mosását szolgáló illegális pénzátutaló rendszereket működtetett - közölte az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) közleményében.

A más bűnbandákkal kapcsolatban álló hálózat meghatározott személyeknek elektronikus levélben kártékony szoftvereket küldött el, amelyekkel bankszámlákat fosztottak ki, illetve kényes jelszavakat tulajdonítottak el.

A hálózat úgynevezett elosztott szolgáltatásmegtagadással járó vagy más néven túlterheléses (DDoS) támadásokkal - az informatikai szolgáltatás teljes vagy részleges megbénításával - is foglalkozott.

"Több mint 180 országban azonosították a kártékony szoftverek áldozatait" - közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőri hatósága.

Az Europol szerint az okozott károk több százmillió eurót tesznek ki.

Németországban, ahol először felfedezték a hálózat működését, a bankok internetes rendszerei elleni támadások által okozott kár elérte a hatmillió eurót.

Az ausztrál, belizei, indiai és szingapúri rendőrség, valamint 25 más ország rendőri szervei 37 szervert koboztak el, 39 házkutatást hajtottak végre és 800 ezer doménnevet blokkoltak.

"Az Avalanche úgy működött, mint egy cég, letartóztattuk az ügyvezető igazgatóját és az igazgatótanácsát" - mondta el Fernando Ruiz, az Europol számítógépes bűnözés elleni központjának igazgatója.

A hálózat felgöngyölítésében az Europolon kívül részt vett az Eurojust, az EU igazságügyi együttműködési szerve, az Interpol és az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is.

Az Avalanche egyike volt az úgynevezett botnet rendszerben működő infrastruktúráknak. Ez olyan rendszerre kapcsolt gépek hálózata, amelyek felett a kalózok a tulajdonosok tudta nélkül átvették az ellenőrzést.

A hálózat felszámolása a számítógépes bűnözés területén végrehajtott eddigi legnagyobb szabású rendőrségi művelet volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hollande nem indul a jövő évi elnökválasztásokon

Hollande nem indul a jövő évi elnökválasztásokon
Francois Hollande francia államfő csütörtök esti televíziós beszédében bejelentette, hogy nem indul… Tovább olvasom