Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Lekerülhet a cigaretta a boltok polcairól

Nagy-Britannia - Valamennyi boltban megtiltják 2015 áprilisától a dohánytermékek nyílt polcos kínálását a brit kormány dohányzásellenes intézkedési terve részeként.
A brit egészségügyi minisztérium a nemzeti dohányzásmentes napon (No Smoking Day) jelentette be a tervezetet, hangsúlyozva, hogy a kiskereskedelmi egységeknek időt adnak a felkészülésre.

A cigarettákat és más dohánytermékeket nem látható helyen kell elhelyezni 2012-től a nagyobb áruházakban és szupermarketekben, 2015-től pedig a kisebb boltokra is kiterjedne a szabályozás. A minisztérium közleménye szerint csupán "bizonyos behatárolt körülmények" között adnának lehetőséget átmeneti nyitott kínálóhelyek kialakítására.

Mint Andrew Lansley egészségügyi miniszter közleményében rámutatott, a dohányzás tagadhatatlanul az egyik legnagyobb és a legnehezebben kezelhető közegészségügyi kihívás. Nagy-Britanniában még mindig nyolcmilliónál több ember dohányzik, ami évente 80 ezer feletti halált okoz - tette hozzá. A dohányosok jelenlegi 20 százalékos arányát a felnőttek körében 2015-re 18,5 százalékra kívánja csökkenteni a brit kormány.

A bejelentés szerint azt is fontolgatják, hogy előírják a gyártóknak a cigaretta feliratok nélküli, sima dobozos csomagolását, és még az idei év vége előtt konzultációkat kezdenek a különböző lehetőségekről.

Olvasóink írták

 • 4. igazságkereső 2011. március 10. 14:30
  „Magyarországon ezt miért nem lehet megtenni? Erős a dohánylobbi, de akkor kinek is "tejelnek"?”
 • 3. deszkás 2011. március 09. 16:49
  „Nagyon helyes. Utána saját költségén fejbelőni.”
 • 2. történész 2011. március 09. 16:48
  „Ez egy baromság...tízszer annyi adót fogsz fizetni mert gazdád lenyúzza a bőrödet a hiányzó jövedéki adó miatt.Birka úton és módon járunk, minél jobban tiltja annál jobban szívják és a felső tízezer meg megszervezi az új cigi-olaj- maffiát. lesz itt dohány a bagósnak is a felső tízezernek meg főleg.”
 • 1. ráérő 2011. március 09. 16:22
  „Ez a hir talán támogatást ad a mi parlamentünk elé került beterjesztésnek amely drasztikusan korlátozná a dohányosok(dohányzás) lehetőségeit.Magam is szigoritást támogatom,de nagyon ugy látszik mire a szavazásra kerül a sor nagyon felfog higulni a javaslat és mint az elődei megbukik.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar kamion tragikus balesete Csehországban

Csehország - Emberéletet követelt egy magyar és egy cseh kamion balesete szerda délelőtt… Tovább olvasom