Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Leleplezték Mandela 9 méter magas szobrát

A leleplezés a gyász végét és egy olyan időszak kezdetét jelzi, amely Mandela örökségének ünnepléséről és megéléséről szól.

Jacob Zuma dél-afrikai elnök leleplezte a másfél hete elhunyt Nelson Mandela9 méter magas bronzszobrát Pretoriában hétfőn.

Az apartheid elleni küzdelem hőseként tisztelt néhai államfőről mintázott alkotás az elnöki és kormányzati hivataloknak otthont adó történelmi Union Buildings előtt található.

Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök 9 méter magas bronzszobra retoriai Unió épületeknél. MTI/AP/Matt Dunham (galéria)

Az emlékmű leleplezésének napja több szempontból is szimbolikus: a Dél-afrikai Köztársaságban december 16-án ünneplik a megbékélés napját, amelyet a különböző népek, bőrszínek és népcsoportok közötti kiegyezésnek és békének szentelnek. Ezenkívül vasárnap Mandela temetésével véget ért a halála miatt elrendelt tíznapos nemzeti gyász. A szobor mögött található 275 méter hosszú épületegyüttes ráadásul éppen az idén volt 100 éves.

A leleplezés a gyász végét és egy olyan időszak kezdetét jelzi, amely Madiba (Mandela törzsi neve) örökségének ünnepléséről és megéléséről szól - olvasható a szoboravatás alkalmából kiadott kormányzati közleményben.

Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök 9 méter magas bronzszobra retoriai Unió épületeknél. MTI/AP/Matt Dunham (galéria)

A hatalmas, 4,5 tonnás bronzszobor a dél-afrikai Andre Prinsloo és Ruhan Janse van Vuuren műve, összesen 8 millió randba (mintegy 170 millió forintba) került. Az alkotás Mandelát mosolyogva és szélesre tárt karokkal ábrázolja, mintha éppen a tömeget üdvözölné.

Zuma elnök az avatási ünnepségen hangsúlyozta, hogy a világ más részein található Mandela-szobrok inkább felemelt ököllel jelenítik meg az első fekete bőrű dél-afrikai államfőt. Ez alkalommal "a demokratikus Dél-Afrika szimbóluma" a karmozdulat, amely "átfogja az egész nemzetet, és összetartásra hív minket, minket, a szivárványnemzetet" - tette hozzá Zuma rövid beszédében.

A Nobel-békedíjjal kitüntetett Nelson Mandela december 5-én, 95 éves korában hunyt el. Vasárnap helyezték végső nyugalomra Qunu településen, nem messze attól a helytől, ahol nevelkedett és élete vége felé visszavonultan élt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titkos adatgyűjtés - Edward Snowdent választotta az év emberének egy osztrák hetilap

Az indoklás szerint Snowden mindenki másnál jobban tudatosította az emberekben, hogy milyen… Tovább olvasom