Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Lelki békére jutott az ˝igazi˝ Philomena Ferenc pápával való találkozásán

Ferenc pápával találkozott a 80 éves Philomena Lee, akinek hároméves kisfia kényszer-örökbeadásáról szóló története inspirálta a Philomena - Határtalan szeretet című, négy Oscar-díjra jelölt filmet. Az ír asszony csütörtökön az előző napi audienciáról úgy fogalmazott: megbocsátott és megbocsátást nyert.
Lee-t 1952-ben egy katolikus zárda mosodáján helyezték el, miután tinédzserként, házasságon kívül teherbe esett. A korabeli katolikus Írország gyakorlatának megfelelően kisfiát elválasztották tőle és örökbe adták. Anthony így került az Egyesült Államokba hároméves korában.

Anya és fia később megpróbálták egymással felvenni a kapcsolatot, ezt azonban nehezítette, hogy az illetékes apácák nem adták ki az örökbeadási dokumentumokat. Végül Anthony 1995-ös halála pecsételte meg a keresést: soha nem találkozhattak egymással.

A halk szavú Lee-t elgondolkodtatta, amikor egy riporter felvetette: talán nem neki kellene az egyház megbocsátásáért esdekelnie, hanem az őt kisfiától erőszakkal elválasztó, őt magát pedig gyakorlatilag rabszolgamunkára kényszerítő egyháznak kellene bocsánatot kérnie tőle - idézi fel a Reuters brit hírügynökség.

"Nagyon régen történt már mindez. Kezdetben nagyon feldúlt voltam, és képtelen voltam megbocsátani. Fájt, ami történt, szomorú voltam, és a vallásomban is meginogtam. De nem tudtam együtt élni ezzel a haraggal az évek folyamán. Mindenkinek megbocsátottam" - vallott érzéseiről az ír nő.

Érdekes módon azonban saját bűntudatával még nehezebb volt megbirkóznia. Ferenc pápával való szerdai találkozásának másnapján az asszony úgy fogalmazott: "Ötven évig hordtam magamban a bűntudatot, anélkül, hogy bárkinek is elmondtam volna, és még ma is érzem egy kicsit. Óriási megkönnyebbülést éreztem, hogy megbocsátottak nekem."

Lee később férjhez ment, és további két gyermeke is született. Lányával indította el nemrég a Philomena Project nevű kezdeményezést, melyben azért küzdenek, hogy minél szélesebb körben hozzáférhetővé váljanak a kényszer-örökbefogadások dokumentációi, s így anyák és gyermekeik találkozhassanak. Az Adoption Rights Alliance nevű szervezet szerint 60 ezer ír nőt érintett a kényszer-örökbeadás gyakorlata.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama: veszélyben van a vallásszabadság a világon

A jövőben is szembeszállunk az antiszemitizmus ocsmány dagályával - mondta az Egyesült Államok… Tovább olvasom