Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Leminősítésre jelölte Ciprust a Moody´s az IMF/EU-tárgyalások lassúsága miatt

Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Ciprus eddig is mélyen spekulatív, B3 szintű kormánykötvény-kötelezettségeinek kockázati besorolását szombaton a Moody's

Elsősorban azzal indokolta a döntést, hogy lassú ütemben folynak az IMF/EU-segélyprogramról kezdett tárgyalások.

A cég szerint emellett rövid idő alatt jelentősen romlott az ország költségvetési helyzete is, és növekszenek a likviditási kockázatok.
A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, szombat hajnalban Londonban jelentette be Ciprus leminősítési felülvizsgálatát.

A cég a múlt hónapban rontotta agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal az addigi Ba3-ról - a köztes B1 és B2 fokozatok kihagyásával - a jelenlegi B3-ra a ciprusi államkötvény-osztályzatot.

A Moody's erre a meredeken rontott osztályzatra jelentett be szombaton leminősítési felülvizsgálatot.

Ha a hitelminősítő innen is tovább rontaná a ciprusi osztályzatot, azzal Ciprus szuverén adósbesorolása a már rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető Caa - más hitelminősítők módszertanában CCC-vel jelölt - kategóriába kerülne át.

Az euróövezeti tagállamok közül csak Görögországnak vannak Caa/CCC szintű szuverén hitelminősítői besorolásai.

A Ciprusra szombaton bejelentett negatív felülvizsgálat indoklásában a Moody's az első helyen emelte ki, hogy lassan haladnak a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az EU és az eurójegybank (EKB) alkotta trojkával a majdani pénzügyi támogatás feltételrendszeréről, és ez növeli az országot fenyegető likviditási kockázatokat.

A hitelminősítő felidézi, hogy a ciprusi kormány júniusban folyamodott segítségért, de a tárgyalások csak november közepén kezdődtek el.

A Moody's szerint még abban az esetben is valószínűtlen, hogy Ciprus az idén pénzügyi támogatáshoz jut, ha a tárgyalások az év vége előtt befejeződnének, tekintettel arra, hogy milyen hosszú időbe telik, mire a többi euróövezeti tagállam parlamentjei jóváhagyják az új támogatási programot.

Emellett februárban elnökválasztást is rendeznek Cipruson, és ez érdemben növeli annak a kockázatát, hogy a program feltételrendszeréről szóló megállapodás és a pénzügyi segítség folyósítása 2013 első negyedének végéig elhúzódik - áll a Moody's elemzésében.

A cég szerint a leminősítési vizsgálat másik fő indoka a ciprusi költségvetési helyzetben rövid idő alatt végbement romlás mértéke, és az, hogy a folyamat még tovább növeli a likviditási kockázatot, tekintettel a ciprusi kormány nagyon korlátozott piaci hozzáférésére.

A Moody's ezzel kapcsolatban kiemeli, hogy Ciprus a nemzetközi tőkepiacokhoz már több mint egy éve nem fér hozzá, bár a hazai piacon még értékesíteni tud kincstárjegyet.

Az ország tavaly kapott ugyan likviditási támogatást az orosz kormánytól, ám az utóbbi időben elhangzott nyilatkozatok arra utalnak, hogy a további orosz segítség valószínűleg a trojka programjához kötődne - áll a Moody's elemzésében.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az orrán landolt egy repülőgép Pozsonyban - fotók

Az orrán landolt a DHL nemzetközi csomagszállító társaság menetrend szerinti repülőgépe a pozsonyi… Tovább olvasom