Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Leminősítette Ciprust a Fitch Ratings

Leminősítette Ciprus adósbesorolását hétfőn a Fitch Ratings, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy magas a kockázata az IMF/EU-segélyprogram kisiklásának.
A nemzetközi hitelminősítő hétfőn este Londonban bejelentette, hogy Ciprus hosszú futamidejű külső államadósságának osztályzatát az eddig is mélyen spekulatív "B" szintről egy fokozattal "B mínusz"-ra, a hazai szuverén adósbesorolást "B"-ről két fokozattal a már rendkívüli befektetői kockázatokra

A Fitch ehhez fűzött indoklása szerint jelentős végrehajtási kockázatok terhelik a Ciprus számára jóváhagyott külső pénzügyi mentőprogramot és a bankszektor átalakítási terveit.

Jóllehet a program javítja Ciprus mint szuverén adós közvetlen likviditási és fizetőképességi pozícióját, az országnak azonban semmiféle mozgástere nincs az esetleges hazai vagy külső sokkok kezelésére, és komoly annak a kockázata, hogy az egész segélyprogram félresiklik - áll a hitelminősítő hétfői londoni elemzésében.

A Fitch szerint ha a Cipruson elrendelt tőkekorlátozásokat idő előtt feloldják, és ez jelentős tőkemenekítéshez vezet, annak súlyosan negatív reálgazdasági következményei lehetnek.

A hitelminősítő londoni szakelemzői szerint valószínű, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért ciprusi államadósság-ráta a programban szereplő 126 százaléknál magasabb szinten tetőzik. A Fitch ugyanis azzal számol, hogy a ciprusi recesszió mélyebb, a kilábalás üteme pedig lassabb lesz a hivatalosan vártnál.

Egyelőre nem nagyon látszik, hogy Ciprus miként tudná sikeresen átalakítani gazdaságát úgy, hogy az ne függjön a zsugorodó pénzügyi szektortól és az ehhez kapcsolódó többi ágazattól - vélekedtek a Fitch londoni elemzői.

Más nagy londoni házak mély depressziót jósolnak a következő évekre a ciprusi gazdaságban, és nem zárják ki Ciprus euróövezeti távozásának lehetőségét sem.

A egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőcsoport, a Capital Economics a ciprusi fejleményekről nemrégiben összeállított helyzetértékelésében felidézte, hogy Izland hazai összterméke hozzávetőleg 12 százalékot zuhant az izlandi bankválság kirobbanását és a tőkekorlátozások bevezetését követő két évben, annak ellenére is, hogy az izlandi jegybanki kamat meredeken csökkent, és a helyi fizetőeszköz 50 százalékkal gyengült.

Ez utóbbi lehetőségek nem állnak Ciprus rendelkezésére, és a ciprusi gazdaság a tavalyi 2,4 százalékos visszaesés után a következő két évben évente produkálhat akár 5-10 százalékos GDP-zuhanásokat - jósolták a Capital Economics londoni elemzői.

A Moody's Investors Service - a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja - néhány hete "Caa2" szintre, mélyen a spekulatív kategóriába süllyesztette azt a legfelső adósosztályzati határt, amely ezentúl a ciprusi gazdaságban honos bármely adósságpiaci szereplő számára a cég besorolási listáján megadható. A Moody's lépését azzal a véleményével indokolta, hogy a két legnagyobb ciprusi bank átstrukturálása és a tőkekorlátozások bevezetése nyomán nőtt a ciprusi euróövezeti tagság megszűnésének kockázata.

A Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének makroelemzői az euróövezeti periféria kilátásairól befektetők számára minap összeállított előrejelzésükben úgy fogalmaztak, hogy jóllehet Ciprus távozása a valutaunióból továbbra is a kisebb valószínűségű forgatókönyv, azonban nem is elhanyagolható ez a kockázat.

A GS londoni elemzőinek prognózisa szerint a túlméretezett ciprusi pénzügyi szektor - és ennek következtében az összes kapcsolódó jogi, tanácsadói, ingatlanfejlesztési és kiskereskedelmi ágazat - összeomlása olyan mértékű GDP-visszaesést von maga után, amelyet egyelőre megjósolni is nehéz, de ez a visszaesés messze meghaladhatja a hivatalos becsléseket.

A cég szerint emiatt a finanszírozással, valamint a ciprusi mentőcsomag fenntarthatóságával kapcsolatos várakozások is igen derűlátónak bizonyulhatnak.

Ebben a környezetben Ciprus euróövezeti tagságának fennmaradása végső soron azon múlik, hogy a társadalom elviseli-e az ehhez szükséges fájdalmas kiigazításokat, és attól is, hogy a többi euróövezeti társállam milyen mértékben hajlandó ezt finanszírozni - vélekedtek a Goldman Sachs szakértői.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a WikiLeaks-ügyben gyanúsított amerikai közlegény pere

A 25 éves Bradley Manning közlegény a vád szerint az Egyesült Államok történetének legjelentősebb… Tovább olvasom