Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 4°C | 8°C Még több cikk.

Lemondott a cseh képviselőház elnöke

Távozik tisztségéből Miloslav Vlcek, a cseh parlament alsóházának szociáldemokrata elnöke - közölte Jirí Paroubek, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke a pártvezetés csütörtöki ülése után az észak-morvaországi Ostravában.
"Lemondásáról saját maga döntött. Ugyancsak bejelentette, hogy lemond a párt választási listavezetői helyéről is az észak-morvaországi régióban, s a májusi képviselőházi választáson már nem indul" - tájékoztatta az újságírókat Paroubek.

Vlcek lemondásának oka, hogy a múltban zavaros pénzügyekbe keveredett, s miután ezek néhány napja nyilvánosságra kerültek, nem tudta őket elfogadhatóan megmagyarázni.

A képviselőházi elnök korábban 25 millió koronás költségvetési támogatást lobbizott ki egyik ismerőse számára üdülő és egészségügyi központ építésének címén. Ehelyett azonban az állami pénzek felhasználásával a telken valójában szálloda épült, amelyet később nagy nyereséggel értékesítettek. Vlcek azt állította, hogy nem is ismeri a vállalkozót, de később bebizonyosodott, hogy a múltban egyik tanácsadója volt. A politikus másik bűne, hogy öt éve több mint egymillió koronás kölcsönt készpénzben törlesztett, holott a hatályos törvények szerint ilyen nagy összegeket kizárólag bankon keresztül szabad átutalni.

Az ellenzék már néhány napja a házelnök lemondását követeli. A Cseh Szociáldemokrata Párt vezetése először védte Vlceket, s azt állította, hogy bár hibázott, nem sértett törvényt. A készpénzes ügy ugyanis csak szabálysértésnek minősül. A párt elnöksége még szerdán is azt állította, nincs szükség arra sem, hogy ne Vlcek legyen továbbra is a párt választási listavezetője az észak-morvaországi régióban.

Paroubek azonban már csütörtökön reggel azt mondta, hogy bár Vlcek nem sértett törvényt, de "nevetségessé vált", pozíciója megrendült, ami a politikában nagy probléma, s ezek után megfontolandó, hogy támogassák-e továbbra is.

A párt csütörtök délutáni elnökségi ülésén aztán folytatódott a vita, amelynek eredménye Vlcek távozása a nagypolitikából. Azt egyelőre nem tudni, hogy Vlcek formálisan mikor távozik házelnöki tisztségéből. Nem hivatalos értesülések szerint várható, hogy utódja Miroslava Nemcová, a képviselőház polgári demokrata alelnöke lesz.

Csehországban május 28-án és 29-én lesz a képviselőházi választás, amelynek eredményeként megalakul az új összetételű alsóház.

Olvasóink írták

  • 1. kovacs007 2010. április 23. 11:24
    „Ilyen nálunk miért nincs a házelnökkel?
    Menjen a szocikkal együtt a levesbe!
    Most vasárnap hajrá Fidesz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elítéltek két boszniai szerb rendőrt

Súlyos - harmincegy év - börtönbüntetést kapott két egykori szerb rendőr Szarajevóban, mert 1995-ben… Tovább olvasom