Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Lemondott a francia kormány

A kormányváltás elkerülhetetlenné vált a baloldal vereségével végződő helyhatósági választások után.
Benyújtotta maga és kormánya lemondását Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök Francois Hollande államfőnek az előző napi helyhatósági választások második fordulójának kormánypárti vereségét követően - közölte hétfő délután a francia miniszterelnöki hivatal.

Kormánypárti források szerint a köztársasági elnök Ayrault utódjának a jelenlegi belügyminisztert, Manuel Vallst fogja kinevezni. Hollande este beszédet mond a köztelevízióban, abban indokolja meg Valls kinevezését.

A francia elnök kinevezte Manuel Vallst miniszterelnöknek

Manuel Valls eddigi belügyminisztert nevezte ki hétfő este Francois Hollande francia államfő egy új "harcos" és a korábbiaknál "szűkebb" kormány élére.

A köztársasági elnök ünnepélyes hangvételű rövid televíziós beszédében személyes vereségeként ismerte el a helyhatósági választások vasárnapi, második fordulójának eredményét, amelyet a két éve kormányzó baloldal elvesztett. Jelezte, hogy megértette a franciák "egyértelmű" üzenetét. Elmondta, hogy egy "szűkebb" kormány megalakítására kérte fel a belügyminisztert, akinek a munkanélküliség csökkentése érdekében az úgynevezett felelősségi paktum végrehajtása és a "társadalmi igazságosság" helyreállítása lesz a feladata. Hollande azt is megígérte, hogy 2017-ig adócsökkentést vezet be.

Jean-Marc Ayrault eddigi miniszterelnök és kormánya délután mondott le.

A kormányváltás elkerülhetetlenné vált a baloldal vereségével végződő helyhatósági választások után. Ez volt az első alkalom Francois Hollande két évvel ezelőtti elnökké választása óta, hogy a franciák a szavazóurnák elé vonultak.

"A választásokat azok jelentős kiábrándultsága döntötte el, akik bizalmat szavaztak nekünk 2012 májusban (az elnökválasztáson) és júniusban (a nemzetgyűlési választásokon) ... A választók egyértelmű üzenetet küldtek, amelyet meg kell hallanunk. A felelősség kollektív, vállalom belőle a részem" - mondta Ayrault - akinek az államfőhöz hasonlóan 20-25 százalék között mozog a népszerűségi mutatója - vasárnap este az eredmények közzé tételét követően.

Hollande és Ayrault hétfő délelőtt két órán át egyeztetett, ezt követően fogadta a köztársasági elnök Manuel Vallst.

A Szocialista Párt jobboldalához tartozó 51 éves Valls Barcelonában született, szüleivel emigrált Franciaországba, 20 évesen lett francia állampolgár. Párttársai sokszor a kormánypárt "sarkozystájának" nevezik egyéni, határozott és jellegzetes állásfoglalásai miatt. Gazdasági téren a Tony Blair-féle liberális gazdaságpolitika híve.

A Párizs közeli Evry polgármestereként négy évvel ezelőtt még teljesen ismeretlen volt a nagyközönség számára, belügyminiszteri kinevezését követően néhány hónappal azonban a legnépszerűbb francia politikus lett. Tavaly szeptemberben viszont nagy megrökönyödést váltott ki a baloldalon azzal a véleményével, hogy a romák többsége nem akar beilleszkedni a francia társadalomba.

Hollande-ot és Ayrault-t is sok bírálat érte a tekintély és határozottság hiánya miatt. Ebből a szempontból egyértelmű állásfoglalásaival és határozott fellépésével Valls radikális változást hozhat a kormány arculatában.

A helyhatósági választásokon elsősorban a kormánypárti választók maradtak távol, akik a megszorítások helyett valódi baloldali fordulatot és a munkanélküliség enyhítését remélik az államfőtől. Erre azonban a kormányátalakítással sem lesz sok esély, mivel Hollande április végén akarja ismertetni a részleteit az úgynevezett felelősségi paktumnak, amely a vállalati adóterhekre 30 milliárd eurós (9,2 ezer milliárd forintos) csökkentést és ezzel párhuzamosan 50 milliárd eurós (15,5 ezer milliárd forintos) állami megtakarítást irányoz elő a beruházások ösztönzésének és a foglalkoztatás javításának reményében.

A liberális gazdaságpolitikai fordulatot viszont Manuel Valls elképzelései jobban megtestesíthetik, mint Ayrault felfogása.

Valls személye egyébként megosztó a kormánypárti táborban. Cécile Duflot, a Zöldekhez tartozó lakhatási miniszter már előre jelezte, hogy nem lesz az új kormány tagja, ha az államfő Valls nevezi ki miniszterelnöknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három napra leáll a Lufthansa

A legnagyobb német légitársaság a pilóták sztrájkja miatt 3800 járatot törölt menetrendjéből. Tovább olvasom