Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Lemondott a japán kormány

Lemondott kedden Kan Naoto japán miniszterelnök és kormánya néhány órával azelőtt, hogy a szigetország parlamentje megválasztja az új kormányfőt.
A kormányzó Japán Demokrata Párt (DPJ) hétfőn választotta új elnökévé Noda Josihiko pénzügyminisztert, és az 54 éves politikust kedden nagy valószínűséggel a miniszterelnöki posztra emeli a parlament, tekintve, hogy DPJ-nek kényelmes többsége van a törvényhozásban.

Az hétfői eredményes pártelnökválasztáshoz két fordulóra volt szükség, miután az első fordulóban az öt jelölt egyike sem szerezte meg az abszolút többséget. A másodikba Noda és Kaieda Banri, a gazdasági, kereskedelmi és ipari tárca 62 éves vezetője jutott be. A versenyből kiesett másik három jelölt már a döntő szavazás előtt jelezte, hogy Nodát támogatja. A pénzügyminiszter végül 215-177 arányban nyert.

Kan Naoto pénteken jelentette be, hogy lemond pártelnöki tisztségéről, ami egyúttal azt is jelenti, hogy távozik a kormány éléről.

A 64 éves politikust - aki alig több mint egy évig volt miniszterelnök - kemény bírálatok érték amiatt, hogy kormánya nem képes megbirkózni az országot sújtó márciusi kettős csapás, a földrengés előidézte szökőár és az azt követő atomkatasztrófa következményeivel. Népszerűsége az utóbbi hónapokban 16 százalékra csökkent.

Olvasóink írták

 • 2. Együgyű 2011. augusztus 30. 11:49
  „Lemondott a japán kormány

  Embörök! Mi van a fejlett országokban?

  A mi nem mögy nem is erőltetik? Nahát, van ilyen? Gazdagodni sem akarnak tovább mások rovására?
  Harc nincs mindenki ellen? Szabadság harc sincs? Harcosok sem? A nehéz Őszt és többi évszakot nem vállalták mások rovására. Ki oktatni sem akarnak senkit?

  Csodák van ott?”
 • 1. MD2009 2011. augusztus 30. 08:41
  „Legyen ez jó példa. A japánok mindig is gyorsan cselekedtek ilyen téren. Ami nem megy, nem kell erőltetni. Ezt nyugodtan átvehetnénk tőlük.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megölték Kadhafi fiát, Hamiszt

Az ifjabb Kadhafi súlyosan megsebesült egy összecsapásban, kórházba szállították, de ott belehalt sérüléseibe. Tovább olvasom