Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Lemondott a német államfő: elindulhat az ügyészségi vizsgálat

Lemondott hivataláról a német szövetségi elnök. Christian Wulff ezt a berlini Bellevue kastélyban tartott pénteki sajtótájékoztatón jelentette be.
Lemondott a német államfő - Összefoglaló

Lemondott pénteken a német államfő, miután a hannoveri ügyészség indítványozta a törvényhozásnál mentelmi joga felfüggesztését. A kormány a volt NDK állampártjának utódszervezetéből kialakult Baloldal kivételével valamennyi parlamenti párttal együtt kíván működni Christian Wulff utódjának kiválasztásában, az egyeztetések az ellenzékkel már a hét végén megindulnak. Christian Wulff az államfői hivatalban, a berlini Bellevue kastélyban délelőtt rövid sajtónyilatkozatban jelentette be lemondását.

Hangsúlyozta: nem csupán a többség, hanem egy széles többség bizalma és támogatása szükséges az államfői feladatok ellátásához, de ez a bizalom és vele együtt cselekvési képessége "tartósan kárt szenvedett", ezért visszalép, és ezzel lehetővé teszi az utódlás kérdésének mielőbbi rendezését. "Hibákat követtem el" - mondta Wulff, hozzátéve, hogy mindig őszinte volt.

Hangsúlyozta: meggyőződése szerint az utóbbi hetekben felmerült ügyek jogi természetű tisztázása "a legteljesebb mértékben felmenti" a vele szemben megfogalmazott vádak alól. Hozzátette: sértő volt számára és felesége számára az a mód, ahogyan a sajtó az utóbbi hetekben tálalta a személyéhez kötődő híreket.

A lemondás egy két hónapja dúló küzdelem végére tesz pontot. Christian Wulff körül hetek óta fogyott a levegő, a végső lökést a hannoveri ügyészség csütörtök esti, a mentelmi jog feloldására vonatkozó közleménye adta meg. A sajtó - nevezetesen a legnagyobb példányszámú országos német napilap, a Bild - december közepén szellőztette meg Wulff lakásvásárlási kölcsönét.

Ez elindította azt a lavinát, amely végül képletesen szólva maga alá temette a magas, jó kiállású kereszténydemokrata politikust. Az 52 éves politikus volt a legfiatalabb szövetségi elnök, és ő töltötte be a legrövidebb ideig - összesen 598 napig - a tisztséget. Az egyelőre kérdéses, hogy megkaphatja-e a volt államfőknek járó évi 199 ezer eurós tiszteletdíjat.

Utódját 30 napon belül, legkésőbb március 18-ig, kell megválasztani, az államfői feladatokat addig a Bundesratnak, a törvényhozás felsőházának elnöke, Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a konzervatív CSU vezetője látja el. A szövetségi elnököt a törvényhozás alsóházának (Bundestag) képviselőiből és a tartományok azonos számú küldötteiből álló szövetségi közgyűlés választja meg.

A jelölt kiválasztása során a kormányzó koalíció politikai oldalakon átívelő együttműködésre törekszik, a cél az, hogy a következő államfő többpárti jelölt legyen - mondta Angela Merkel kancellár. Berlini értesülések szerint a konzervatív-liberális koalíció pártjainak vezetői - a CDU-t irányító kancellár, Horst Seehofer, valamint Philipp Rösler, a liberális FDP elnöke - már péntek este megkezdik az egyeztetéseket, és a hétvégén bevonják a legnagyobb ellenzéki erőt, a szociáldemokrata pártot (SPD), valamint a Zöldeket.

A Baloldal pártjával a koalíció nem tervez együttműködést, a volt keletnémet állampárt utódszervezetéből kifejlődött parlamenti párt ezt erősen kifogásolta és összpárti jelölt kiválasztását szorgalmazta. Az SPD és a Zöldek üdvözölték a kezdeményezést. A lehetséges jelöltek köre óráról-órára bővül.

Péntek este koalíciós körökben többek között Wolfgang Schäuble CDU-s pénzügyminiszter és Andreas Vosskuhlének, az alkotmánybíróság elnökének neve is felmerült. Korábban a német sajtó arról írt, hogy legjobb esélyekkel a legutóbbi, 2010-es államfőválasztáson az SPD és a Zöldek által jelölt Joachim Gauck párton kívüli evangélikus lelkész, keletnémet polgárjogi harcos, a volt NDK állambiztonsági iratait kezelő hivatal első vezetője rendelkezhet.

Esélyesnek tartják még többek között a jobb- és baloldalon egyaránt köztiszteletnek örvendő Norbert Lammertet (CDU), a Bundestag elnökét és az ugyancsak széles körben elismert Thomas de Maiziere védelmi minisztert (CDU). A jobb- és a baloldal közti konszenzussal eddig egyszer választottak államfőt Németországban: 1989-ben az akkor ellenzékben lévő szociáldemokraták nem állítottak ellenjelöltet a második mandátumáért ringbe szálló Richard von Weizsäckerrel, az először a CDU színeiben megválasztott elnökkel szemben.

A német államfő túlnyomórészt ceremoniális funkciókat lát el, legfőbb feladata a nemzet egységének képviselete és az erkölcsi példamutatás. E szerepben számos megfigyelő szerint Weizsäcker érvényesült a legjobban, emberségével, polgárközeli magatartásával, a múlt kollektív bűneiért érzett és mutatott őszinte megbánásával, az egykori ellenségek felé kinyújtott békejobbjával bel- és külföldön a legnépszerűbb államfője lett Németországnak. Wulff mentelmi joga a lemondással automatikusan megszűnik, így minden külön intézkedés nélkül elindulhat az ügyészségi vizsgálat a kereszténydemokrata politikus ellen.

Az eljárás várhatóan már szombaton megindul. "Abból indulunk ki, hogy a mentelmi jog holnap megszűnik" - fogalmazott pénteken a hannoveri ügyészség szóvivője. Részleteket nem közölt a tervezett eljárásról. Sajtóbeszámolók alapján az ismert, hogy a hatóság Wulff és David Groenewold filmipari vállalkozó kapcsolatát kívánja megvizsgálni.


18:24 - A lemondással automatikusan megszűnik a német államfő mentelmi joga, így minden külön intézkedés nélkül elindulhat a tervezett ügyészségi vizsgálat a kereszténydemokrata politikus ellen. Christian Wulff pénteken mondott le a szövetségi köztársasági elnöki tisztségről.

A lépés közvetlen előzményeként a hannoveri ügyészség csütörtökön kérte a törvényhozástól Wulff mentelmi jogának felfüggesztését, hogy eljárást indíthasson ellene, mert egy vállalkozóhoz fűződő kapcsolatával összefüggésben felmerült a jogtalan előny szerzése és a jogtalan előnyhöz juttatás gyanúja. A német igazságügyi minisztérium állásfoglalása szerint a mentelmi jog az államfői megbízatás végeztével megszűnik, így az ügyészség tervezett eljárása előtt nincs akadály. A vizsgálat várhatóan már szombaton elkezdődik.

"Abból indulunk ki, hogy a mentelmi jog holnap megszűnik" - fogalmazott pénteken a hannoveri ügyészség szóvivője. Részleteket nem közölt a tervezett eljárásról. Sajtóbeszámolók alapján az ismert, hogy a hatóság Wulff és David Groenewold filmipari vállalkozó kapcsolatát kívánja megvizsgálni.

Erről a kapcsolatról kiderült, hogy Wulff és felesége 2007-ben - amikor a politikus Alsó-Szászország tartomány miniszterelnöke volt - négy napot eltöltött egy németországi üdülőhelyen, és a költségeket a vállalkozó állta. Wulff ügyvédjének közlése szerint azonban a politikus később készpénzben kiegyenlítette a számlákat. Kiderült az is, hogy Wulff 2005-ben és 2006-ban néhány hónapig használt egy mobiltelefont, amely Groenewold egy érdekeltségének vállalati telefonja volt.

A vállalkozó ügyvédje azonban azt állítja, hogy a cég szabályos szerződés keretében bocsátotta Wulff rendelkezésére a készüléket, és a politikus fizette a telefonszámlát. Az ügy másik oldala, hogy a Wulff vezette alsó-szászországi tartományi kormány 4 millió euró értékű garanciavállalással támogatta Groenewold egy vállalkozását, az állami garancia lehívására azonban nem volt szükség.

A filmes szakemberhez fűződő kapcsolat gyanút keltő elemei csupán néhány részletét alkotják annak a hosszú sorozatnak, amely tavaly december közepén kezdődött, amikor a Bild című bulvárlap egy feltűnően kedvező kamatozású félmillió eurós baráti kölcsönről számolt be. Az írást újabb kétes ügyekről szóló beszámolók követték a német sajtóban, az államfő így magyarázkodásra és bocsánatkérésre kényszerült, de az áradatot már nem tudta feltartóztatni.

A korábban rendkívül népszerű politikus választói támogatottsága elpárolgott, kényelmetlenné vált saját pártja számára is, a hatóságok pedig a sajtóbeszámolók alapján előzetes vizsgálódásba kezdtek, és végül a hannoveri ügyészség eljutott egészen az úgynevezett kezdeti gyanú megfogalmazásáig, aminek alapján kérte Wulff mentelmi jogának felfüggesztését.

Az 52 éves politikus összesen 598 napig volt szövetségi elnök, ez a legrövidebb periódus az államfői intézmény 63 éves történetében. Az egyelőre kérdéses, hogy megkaphatja-e a volt államfőknek járó évi 199 ezer eurós tiszteletdíjat. Christian Wulff utódját 30 napon belül - legkésőbb március 18-ig - kell megválasztani, az államfői feladatokat addig a Bundesratnak - a törvényhozás felsőházának - elnöke, Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a konzervatív CSU vezetője látja el.

16:46 - A lemondással automatikusan megszűnik a német államfő mentelmi joga, így minden külön intézkedés nélkül elindulhat a tervezett ügyészségi vizsgálat a kereszténydemokrata politikus ellen. Christian Wulff pénteken mondott le tisztségéről.

Wulff lépésének közvetlen előzményeként a hannoveri ügyészség csütörtökön kérte a törvényhozástól Wulff mentelmi jogának felfüggesztését, hogy eljárást indíthasson ellene, mert egy vállalkozóhoz fűződő kapcsolatával összefüggésben felmerült a jogtalan előny szerzése és a jogtalan előnyhöz juttatás gyanúja.

A német igazságügyi minisztérium állásfoglalása szerint a mentelmi jog az államfői megbízatás végeztével megszűnik, így az ügyészség tervezett eljárása előtt nincs akadály. A vizsgálat várhatóan már szombaton elkezdődik.

12:50 - Wulff a lemondását indokolva hangsúlyozta: az ország és a világ előtt álló feladatok megoldásához egy "széles többség" támogatottságával és bizalmával rendelkező államfőre van szükség, az utóbbi időszak fejleményei azonban megmutatták, hogy ez a bizalom "tartósan korlátozott", emiatt pedig nem lehetséges az államfői munka folytatása.

"Hibákat követtem el" - mondta Wulff, hozzátéve, "mindig őszinte voltam". Közölte, az elnöki teendőket átmenetileg Horst Seehofer, a Bundesrat, a törvényhozási felsőház elnöke, bajor miniszterelnök látja el.
A kereszténydemokrata politikus azt követően jelentette be lemondását, hogy a hannoveri ügyészség csütörtökön a törvényhozáshoz fordult az államfő mentelmi jogának felfüggesztését kérve.

Wulff december közepe óta bírálatok kereszttüzében áll gazdag vállalkozókhoz fűződő kapcsolatai miatt. Az ügyészség is egy ilyen kapcsolattal összefüggésben kérte mentelmi jogának feloldását, azzal a céllal, hogy vizsgálatot kezdhessen, mert felmerült a jogtalan előnyszerzés gyanúja.

Lemondott a német államfő. Fotó: MTI/EPA/Maurizio Gambarini (galéria)

Wulff nyilatkozatában kiemelte: meggyőződése szerint a felmerült ügyek jogi természetű tisztázása "a legteljesebb mértékben felmenti" a vele szemben megfogalmazott vádaskodások alól. Hozzátette: sértő volt számára és felesége számára az a mód, ahogyan a sajtó az utóbbi hetekben tálalta a személyéhez kötődő híreket.

A december közepén megjelent első hír egy feltűnően kedvező, félmillió eurós baráti kölcsönről szólt, azóta pedig egymás után kerültek elő kínosnak tűnő ügyek Wulffról és időközben menesztett szóvivőjéről, aki ellen megvesztegetés gyanúja miatt ügyészségi nyomozás is indult. Ennek során az elnöki hivatalban is tartottak házkutatást, ilyenre korábban nem volt példa.

Lemondott a német államfő. Fotó: MTI/EPA/Maurizio Gambarini (galéria)

A közvélemény a szűnni nem akaró botránysorozat hatására másfél hónap alatt elpártolt az államfő mellől: egy február elején végzett reprezentatív felmérés szerint a németek túlnyomó többsége támogatja a lemondás gondolatát, és ugyancsak nagy többség úgy vélekedik, Wulff nem tisztességes, nem szavahihető ember.

Christian Wulff 20 hónapon belül a második német államfő, aki távozik hivatalából. Elődje, a szintén kereszténydemokrata Horst Köhler 2010-ben, május végén mondott le, miután a sajtó bírálta egy félreérthető, a német haderő afganisztáni szerepvállalása kapcsán tett nyilatkozata miatt. Wulffot egy hónappal később, 2010 június végén választotta meg elnöknek az erre hivatott testület, a Bundestag - a törvényhozás alsóháza - képviselőiből és a tartományok azonos számú küldötteiből álló úgynevezett szövetségi közgyűlés.

12:30 - Angela  Merkel a német szövetségi elnök lemondása után közölte: összpárti  egyeztetéssel fognak dönteni Christian Wulff utódjáról.  

Lemondott a német államfő. Fotó: MTI/EPA/Maurizio Gambarini (galéria)

A német kancellár a közszolgálati televízióban élőben  sugárzott beszédében leszögezte: a jobbközép kormánykoalíció csak  tanácskozik a lehetséges államfőjelöltről, de az ellenzéki pártokkal  egyeztetve, az SPD-vel és a zöldekkel közösen hoznak majd döntést.  

"Tárgyalni fogunk azzal a céllal, hogy ebben a helyzetben közös  jelöltet tudjunk javasolni a Német Szövetségi Köztársaság következő  elnökének megválasztásához" - hangsúlyozta Merkel.  

11:50 - Wulff a lemondását indokolva hangsúlyozta: az ország és a világ előtt álló feladatok megoldásához egy "széles többség" támogatottságával és bizalmával rendelkező államfőre van szükség. Az utóbbi időszak fejleményei azonban megmutatták, hogy ez a bizalom "tartósan kárt szenvedett", emiatt pedig nem lehetséges az államfői munka folytatása. "Hibákat követtem el, - mondta Wulff, hozzátéve, hogy "mindig őszinte voltam".

Wulff azt követően jelentette be lemondását, hogy a hannoveri ügyészség csütörtökön a német törvényhozáshoz fordult az államfő mentelmi jogának felfüggesztését kérve.

Olvasóink írták

 • 13. Mignon 2012. február 18. 13:34
  „Tehat, mint irjatok : "most vizsgaljak, hogy jar e neki..."

  Ebböl következik 2 dolog:
  1. most, pillanatnyilag jar neki...!, es
  2. nekem van igazam.

  Punktum.”
 • 12. újratöltve 2012. február 18. 12:39
  „11. Mignon 2012.02.18. 10:03.. Ne erőlködj, most nincs igazad! Megjelent a nemzetközi sajtóban is, hogy vizsgálják jár e az ellátás ezek után? (valószínűleg nem) Mazsolaszőlővel egyetértek!”
 • 11. Mignon 2012. február 18. 10:03
  „Öszinten megmondva, nekem ebböl a Tiszteletbeli jövedelem csomagbol
  a legtöbb gondolatot
  az ingyenes titkarnö okozza...

  :)))”
 • 10. Mignon 2012. február 18. 09:41
  „Akkor pontositsunk:

  A nemet törvenyek szerint minden szövetsegi elnök (lemondasa eseten is!),
  elete vegeig un. "Ehrensold" ("Tiszteletbeli jövedelem")-et kap.
  Ez magaba foglalja a következöket:
  -evi 199.000,- Euro jövedelem,
  -egy iroda egy titkarnövel ingyenesen (Sekretariat), es
  -egy szolgalati limuzin soförrel.

  Ezt utolag senki nem veheti el töle, erröl az "Ehrensold"-rol csak lemondhat...!
  A törvenyt a mindenkori nemet kormany (nem a Parlament!) valtoztathatja meg,
  allitolag mar dolgoznak a valtoztatason.
  A mai jogallas szerint, ha elitelnek is-akkor is jar neki!

  Különben meg "vad" nincs is, csak "vizsgalat"...

  Igy van ez kedves Mazsolaszolo.”
 • 9. studyfy 2012. február 17. 20:23
  „Egy sort kiemelnék: "A német kancellár a közszolgálati televízióban élőben sugárzott beszédében leszögezte: a jobbközép kormánykoalíció csak tanácskozik a lehetséges államfőjelöltről, de az ellenzéki pártokkal egyeztetve, az SPD-vel és a zöldekkel k ö z ö s e n hoznak majd döntést."”
 • 8. mazsolaszolo 2012. február 17. 19:45
  „Mignonkám, már megint dől a szájadból a sületlenség!
  Ha bebizonyosdnak a vádak, akkor nem kap ő 200.000 eurót évente, hanem jópár évet a hűvösön.
  És senki nem szól bele Németország belügyébe, max. véleményt alkot a fórumozó, a polgár stb., ehhez mindnekinek joga van.

  Magyarország belügyeibe sem szólnának bele, csakhogy a magyarok kikényszerítették maguknak ezt a lépést (szívből örülök, hogy Csurka már nem uszíthat többé), mivelhogy annyi ideig éltek zsarnokság alatt, hogy elfelejtették, hogyan kell ÖNkormányozni. Európa kellős közepén, testén nem jöhet létre egy rákos daganat, egy, patológiás plakk, egy minizsarnokság. Ezért "avatkozik" be az EU. Gyk: KÉNYTELEN. Orbán játszázásainak ez a vége. Úgyhogy be kéne fogni a mindig nyavalygóst, mert Orbánt is ti akartátok, meg a játszmáit is ti nyelitek le szó nélkül. Majd ha nem egy napig tart egy tüntetés ellene, hanem addig tüntetnek, amíg változást nem érnek el, akkor nem kell az EU-nak beavatkozni. (Egyébként szerintem Orbánnak helyre kell hozni a hibáit és legközelebb nem kell megválasztani őt. A Fideszen belül sem ártana némi levegőváltozás.)”
 • 7. mazsolaszolo 2012. február 17. 19:35
  „Igen, itt így megy. Aki becstelen, akiben megrendült a bizalom, aki súlyos hibát vagy büntetendő bűnt követett el, az lemond. Aki plagizál, az is - még ha von und zu is .

  És otthon? ...Nem kéne követni a jó példát? Ehelyett tavaly megszavazták neki az élethossziglani jutatásokat: autó, testőrség etcetera. Ezek vagyunk mi, magyarok. Európa "jajénszegénymentsenek meg kis árvá"-ja, vagy inkább "tüske a köröm alatt"-ja. Nem baj, ha csak a baj van velünk, de előbb utóbb kiharcoljuk magunknak, hogy csakaértis figyeljenek ránk és foglakozzanak velünk. Mint a rossz gyerek. Szánalmas! :(”
 • 6. Queenmargareth 2012. február 17. 17:40
  „jó neki”
 • 5. Mignon 2012. február 17. 17:34
  „Hogy mi penzert...?
  Erre van pontos valasz:

  Wulff ur mint Bundespräsident-lemondas eseten is (!)-,
  evente 200.000,- Euro jar neki törvenyesen + egy ingyenes iroda Berlinben elete vegeig...!

  Ö meg fiatalember, csak 52 eves.”
 • 4. Queenmargareth 2012. február 17. 17:23
  „Na, tessék, Bezzeg Németország.......is ugyanolyan, de legalább lemond, ki tudja mi pénzért, de lemond.”
 • 3. Arnika 2012. február 17. 17:07
  „Ha majd a hannoveri ügyészségnek itt is lesz jogköre, nálunk az ügyészség nem vizsgálódik, nincsenek gazdag vállalkozókhoz fűződő kapcsolatok a vezető politikusaink hátterében :-)”
 • 2. Mignon 2012. február 17. 17:06
  „Ebbe külföldiek nem szolhatnak bele, mert
  ez Nemetorszag belügye.
  Tessek otthon söprögetni...

  :))”
 • 1. ammondo 2012. február 17. 14:02
  „A magyar mikor követi???????????????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovákia: folytatódtak a politikai korrupció elleni tiltakozások

Szlovákia 3 városában tartottak tiltakozó megmozdulást péntek délután a Gorilla-botrány kapcsán… Tovább olvasom