Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Lemondott a pakisztáni főügyész

Pakisztán - Lemondott a pakisztáni főügyész pénteken tiltakozásul amiatt, hogy - szerinte - a kormány megakadályozta őt a legfelsőbb bíróság utasításainak végrehajtásában.
Anvar Manszur főügyésznek kellene kivizsgálni Aszif Ali Zardari államfő régi korrupciós ügyeit, ám az igazságügyi minisztérium nem engedélyezte a szükséges dokumentumokhoz való hozzáférést.

A főügyész lemondása újabb epizód az államfő és az igazságszolgáltatás közötti vitának, ami a kormány szétzilálódásával fenyeget, miközben az Egyesült Államok azt akarja, hogy Pakisztán az Afganisztánnal határos térségben bujkáló terroristákra és lázadókra összpontosítsa erejét.

A legfelsőbb bíróság tavaly semmisítette meg a vitatott 2007-es amnesztiarendeletet, amely mentességet biztosított Zardarinak és több ezer magas rangú tisztviselőnek a felelősségre vonás alól, elsősorban az előző évtizedekben elkövetett korrupciós ügyekben. A bíróság a héten elrendelte ezeknek az aktáknak az újranyitását.

Az akkori elnök, Pervez Musarraf által elrendelt amnesztiának Zardari volt az egyik legnagyobb haszonélvezője. Az amnesztiarendelet része volt egy szélesebb körű, az Egyesült Államok által is támogatott megállapodásnak, amely lehetővé tette, hogy Benazir Bhutto volt miniszterelnök és szövetségesei visszatérjenek Pakisztánba és induljanak a választásokon. Bhuttót azonban meggyilkolták a választási kampányban, és így férje, Zardari vezette győzelemre pártját.

A pakisztáni legfelsőbb bíróság egy olyan ügyet "melegítene fel", amelyben a svájci hatóságok nyomoztak és hoztak ítéletet. Zardarit és Benazir Bhuttót 2003-ban távollétükben egy genfi bíróságon pénzmosásért nem jogerősen féléves szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélték. 2008-ban a pakisztáni kormány kérésére ejtették a vádat, de a pakisztáni korrupcióellenes hivatal a hét közepén az ügy felújítását indítványozta a svájci hatóságoknál.

Svájc államügyésze, Daniel Zapelli szerdán cáfolta, hogy ilyen kérvényt kaptak volna, s szerinte Zardarit államfőként egyébként is védi mentelmi joga a nemzetközi jog értelmében. Támogatói és számtalan független szakértő is úgy véli, hogy Zardarit mentelmi jog illeti meg, amíg ő tölti be az államfői tisztséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínában már 875 ezer a milliomosok száma

Kína - Egyre nő a milliomosok száma Kínában is, a világ jelenleg harmadik gazdasági hatalmában:… Tovább olvasom