Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Lemondott a spanyol király

I. János Károly fiának, Fülöp hercegnek adja át a trónt. Lemondását azzal indokolta, hogy teret akar engedni az "új generációnak".
I. János Károly spanyol király teret akar engedni az "új generációnak", s ezért döntött úgy, hogy lemond a trónról.

Döntését indokolva a nemzethez hétfőn intézett televíziós beszédében az uralkodó elmondta, hogy akkor kezdte el komolyan foglakoztatni a lemondás gondolata, amikor januárban betöltötte a 76. életévét.

I. János Károly úgy vélte, fia, a 46 éves Fülöp herceg készen áll az uralkodásra. Úgy gondolja, hogy fia "a remény új korszakát fogja megnyitni, amelyben a megszerzett tapasztalat és az új generáció lendülete egyesül".

A spanyol trónörökös, Asztúria hercege V. Fülöp néven lesz király, azt azonban egyelőre nem tudni pontosan, hogy mikor történik meg a hatalomátadás.

A királyi palota ügyeit ismerő egyik forrás arról tájékoztatta a Reuters brit hírügynökséget, hogy a lemondásnak politikai okai voltak. Szerinte az uralkodó már januárban döntött a hatalomátadásról, azonban annak bejelentését a május 25-i európai parlamenti választások utánra halasztotta.

"A legjobbakat kívánom Spanyolországnak, amelynek egész életemet szenteltem, amelynek szolgálatába állítottam minden képességemet, lelkesedésemet és hitemet" - mondta a király.

I. János Károly két nappal a spanyol államot vezető Francisco Franco tábornok halála után, 1975. november 22-én lépett trónra. Az 1978-ban a politikai erők közötti konszenzus jegyében megszületett új demokratikus alkotmány inkább jelképes szerepet adott az uralkodónak. A demokratikus politikai átmenetben mégis fontos szerepet játszott.

A király egészsége megrendült az utóbbi években, ráadásul a diktatúrából a demokráciába való átmenet során megalapozott népszerűségét a királyi családhoz kötődő több botrány is megtépázta. Míg az ezredforduló táján egy felmérésben I. János Károly minden idők legnépszerűbb spanyolja volt, az utóbbi években a súlyos gazdasági visszaesés következményeivel küszködő spanyolok bizalma megrendült benne, szemére vetették fényűző életvitelét, nehezen átlátható vagyonát és a politika érzékeny területeire tett kiruccanásait.

ElőzményekLemondott  a spanyol király hétfőn. I. János Károly fiának, Fülöp hercegnek  adja át a trónt - jelentette be Mariano Rajoy spanyol  miniszterelnök. Lemondásának okait még a nap folyamán személyesen  ismerteti az uralkodó.

I. János Károly két nappal a spanyol államot vezető  Francisco Franco tábornok halála után, 1975. november 22-én lépett  trónra. A parlamentben elmondott első beszédében a demokrácia  visszaállítását tűzte ki céljául. Az 1978-ban a politikai erők  közötti konszenzus jegyében megszületett új demokratikus alkotmány  inkább jelképes szerepet adott az uralkodónak, aki fontos helyet  töltött be a demokratikus politikai átmenetben.

2014. április-1-jei kép I. János Károly spanyol királyról (b) és fiáról, Fülöp hercegről az uralkodó madridi rezidenciáján, a Zarzuela-palotában. I. János Károly 2014. június 2-án lemondott és fiának,
2014. április-1-jei kép I. János Károly spanyol királyról (b) és fiáról, Fülöp hercegről az uralkodó madridi rezidenciáján, a Zarzuela-palotában. I. János Károly 2014. június 2-án lemondott és fiának, Fülöp hercegnek adja át a trónt.
Fotó: MTI/EPA/Chema Moya

A 76 éves király egészsége megrendült az utóbbi években.  Ráadásul a diktatúrából a demokráciába való átmenet során  megalapozott népszerűségét a királyi családhoz kötődő több botrány  is megtépázta. Míg az ezredforduló táján egy felmérésben I. János  Károly minden idők legnépszerűbb spanyolja volt, az utóbbi években a  súlyos gazdasági visszaesés következményeivel küszködő spanyolok  bizalma némileg megrendült benne, szemére vetették fényűző  életvitelét, nehezen átlátható vagyonát és a politika érzékeny  területeire tett kirándulásait.

A királyi ház az EFE spanyol hírügynökséget úgy tájékoztatta,  hogy I. János Károly már januárban döntést hozott lemondásról. Ennek  nincs köze sem egészségi állapotához, sem más ilyen vagy olyan  típusú eseményhez.

A miniszterelnök bejelentésében méltatta a király szerepét a  demokratikus politikai átmenet folyamatában, és Spanyolország  érdekeinek fáradhatatlan védelmezőjének nevezte. A kormány még  kedden rendkívüli ülést tart, és Mariano Rajoy azt reméli, hogy a  parlament nagyon rövid időn belül kikiáltja királlyá Fülöp herceget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtönbe vonult a Bayern München volt elnöke

Uli Hoenesst adókerülés miatt ítéltek három és fél év börtönre. A volt sportvezető a bajorországi… Tovább olvasom