Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 22°C | 35°C Még több cikk.

Lemondott a tunéziai külügyminiszter

Tunézia - Lemondott Kamel Mordzsane, a tunéziai átmeneti kormány külügyminisztere csütörtökön, miután a lakosság napok óta tüntetéseken követeli, hogy a kabinetből távozzanak az elűzött Zin el-Abidin ben Ali elnök pártjának tagjai.
Kamel Mordzsane a múlt héten már kilépett az eddigi kormánypártból, az Alkotmányos Demokratikus Egyesülésből (RCD), de ez kevésnek bizonyult a tüntetők lecsillapításához.

Ben Ali a szegénység, a korrupció és az elnyomás elleni tiltakozásul több héten át tartó tüntetések hatására január 14-én külföldre menekült, Szaúd-Arábiában keresett menedéket. Azóta ideiglenes kabinet próbálja irányítani az országot, s a kormánynak az RCD számos tisztségviselője is tagja. A kormányszóvivő szerdán csütörtökre ígérte a kormányátalakítás bejelentését.

Közben a befolyásos UGGT szakszervezeti szövetség felhívására Tunéziában több ezer ember részvételével folytatódtak a tüntetések, hogy továbbra is nyomás alatt tartsák a kormányzatot a bukott rendszer embereinek eltávolítása érdekében.

A főváros, Tunisz fő sugárútján több ezer ember követelte a kabinet lemondását. Előzőleg tüntetők egy csoportja áttörte a miniszterelnöki hivatal köré vont rendőrkordont. A hivatalnál korábban százak ütöttek tábort, s nem akarnak távozni onnan a kormány lemondásáig.

Tüntetés volt a tunéziai "jázminos forradalom" bölcsőjében, Szidi Buzidban is. Ebben a városban gyújtotta fel magát december 17-én egy megszégyenített fiatal árus, tettével népfelkelést robbantva ki a korrupt rendszer ellen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1-es haláleset Macedóniában

A H1N1-es influenzavírus okozta egy 32 éves macedón férfi halálát csütörtökön, ez volt az első haláleset Macedóniában ettől a vírustól. Tovább olvasom