Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Lemondott az ausztrál külügyminiszter washingtoni látogatása közben

Lemondott szerdán az ausztrál külügyminiszter, s döntéséről washingtoni hivatalos látogatásán tartott sajtóértekezletén tájékoztatta a nyilvánosságot.

Kevin Rudd azzal magyarázta döntését, hogy Julia Gillard miniszterelnök támogatása nélkül nem tudja folytatni munkáját. "Csak úgy tudom végezni külügyminiszteri szolgálatomat, ha élvezem Gillard miniszterelnök és kulcsfontosságú miniszterei bizalmát" - mondta.

Rudd 2007-től 2010-ig Ausztrália kormányfője volt, de akkor Julia Gillard az Ausztrál Munkáspárton belüli elégedetlenséget kihasználva belső puccsal lemondatta. Az elmúlt napokban olyan találgatások láttak napvilágot, hogy Rudd támogatói újra hatalomra akarják juttatni őt. Rudd azonban sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy sohasem szervezne párton belüli titkos támadást az ország megválasztott miniszterelnöke ellen, s ami vele korábban történt, sohasem ismétlődhet meg újra.

A leköszönő külügyminiszter nyitva hagyta a kérdést, hogy távozik-e a politikai életből is, ami időközi választást tenne szükségessé, s veszélybe sodorná a munkáspárt egyetlen főnyi többségét a parlamentben. A hely elvesztése pedig esélyt adna a konzervatív ellenzéknek új kormány megalakítására, amennyiben el tudná nyerni független képviselők támogatását, vagy előre hozott választásokat tudna kieszközölni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadon engedték a Megaupload alapítóját

Óvadék ellenében szabadlábra helyezték a Megaupload csalásért és szerzői jog megsértéséért vád alá… Tovább olvasom