Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Lemondott lovagi címéről Silvio Berlusconi

Az olasz semmítőszék helyben hagyta közügyektől való eltiltását.
Kénytelen volt lemondani lovagi címéről Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő szerdán, miután az olasz semmítőszék helyben hagyta közügyektől való eltiltását.

A jobbközép Hajrá Olaszország (FI) párt elnöke 1977-ben vállalkozói érdemeiért kapott lovagi címet az államfőtől. Ugyanakkor az ellene folyó büntetőügyek miatt az olasz üzleti elitet tömörítő lovagrend egyes tagjai a Corriere della Sera olasz napilap szerint Berlusconi kizárását követelték a rendből.

Berlusconi ennek elébe menve, önként mondott le a lovagi címről, a Corriere della Sera szerint azért, hogy megkímélje magát az újabb megaláztatástól.

A címről való lemondás már csak azért is fájó pont lehet a volt miniszterelnöknek, mert eddig gyakran csak "a lovag" becenéven emlegették Olaszországban. A lovagrend szabályzata egyébként kimondja, hogy a tagoknak "példamutató, polgári életvitelt" kell folytatniuk.

A lovagrendet 1901-ben alapították, s a tagokat az olasz államfő nevezi ki, minden évben 25 embert. 1901 óta összesen 2747 tagja volt, s jelenleg - Berlusconi kiválásával - 525-en viselhetik a kitüntető "Cavaliere" titulust.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ferenc pápa az édesapákért imádkozott

A Szent Péter téren levő 80 ezres tömeg a pápával együtt imádkozott Szent József ünnepnapján. Tovább olvasom