Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Lemondott Radek John cseh miniszterelnök-helyettes

Radek John, a cseh kormány miniszterelnök-helyettese és a Közügyek (VV) párt elnöke szerdán bejelentette, hogy távozik kormányzati tisztségéből.
"Nem érzékelek konkrét támogatást" - indokolta döntését John, aki korábban belügyminiszter volt, s új, miniszterelnök-helyettesi tisztségében a korrupció elleni harcot szervezte és irányította volna. John szerint mindenki sokat beszél a korrupció elleni harc szükségességéről, de amikor konkrét tettekre és intézkedésekre van szükség senki sem támogatja azokat.

"Felkértem a kormányfőt, hogy továbbítsa lemondásomat a köztársasági elnöknek" - mondta újságíróknak John. A politikus néhány hete vette át új tisztségét, s már miniszteri csapata összeállításakor nyílt vitába keveredett Petr Necas kormányfővel, aki több munkatárs személyét kifogásolta.

Johnt délután fogadta Václav Klaus államfő is. "A kormány törékeny szövetség, ha bármiféle kő kiesik belőle, az nyugtalanító" - mondta Klaus újságíróknak.

"Úgy vélem, hogy a helyzet (a kormányban) már tarthatatlan" - jelentette ki John, aki a legkisebb koalíciós párt elnöke.

Leszögezte: meggyőződése, hogy személyi változások nélkül a mai kormány képtelen keresztülvinni és a közvéleménynek megmagyarázni a szükséges reformokat, s azok jelentőségét. Hozzátette: véleményét elmondta az államfőnek is.

Csehország néhány hete kormányválságon ment keresztül, amelyet Vít Bárta, a Közügyek alelnökének, közlekedési miniszternek a korrupciógyanús ügyei váltottak ki. Bárta tagadta a vádakat, de lemondott tisztségéről. Azt állítja, hogy tisztázni fogja magát, s visszatér. Petr Necas a Bárta körül kialakult botrányt arra használta ki, hogy Johnt, a Közügyek elnökét is menessze belügyminiszteri tisztségéből. A Közügyek elégedetlen a problémák rendezésének módjával, s nem zárja ki, hogy a közeljövőben kilép a koalícióból és a kormányból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megölte és feldarabolta volt barátnőjét egy joghallgató

A bíróság kedden, éjszakába nyúló tárgyalás után meghozott ítéletében azt is kimondta, hogy a fiatal férfi személyiségzavarral küzd. Tovább olvasom