Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Lemondott XVI. Benedek - Mi lesz a pápával a távozása után?

XVI. Benedek megtartja a pápává való beiktatásakor maga választotta nevet, azt azonban még nem tudni, hogy a volt pápát milyen egyházi titulus fogja megilletni, ahogy azt sem, hogy milyen papi ruhát visel majd.
A nemzetközi sajtó XVI. Benedek jövőjét firtató kérdései közül a Vatikánban se tudnak mindenre válaszolni, hiszen utoljára pápa több mint hatszáz évvel ezelőtt távozott tisztségéből.

Az olasz és külföldi újságok is elismeréssel írtak Federico Lombardi, szentszéki szóvivő őszinteségéről, aki a Vatikánban hétfőtől naponta tartott sajtótájékoztatókon gyakran bevallja: nem tud válaszolni a feltett kérdésekre.

"Értsék meg, ez a helyzet számunkra is új" - ismétli Lombardi hangsúlyozva, hogy a kánonjogászok, az egyházi tradíció szakértői és a vatikáni protokoll az eseményekkel egyszerre haladva igyekszik válaszokat találni a rendkívüli pápai elhatározás teremtette kérdésekre.

Lombardi arra kérte a sajtót, hogy XVI. Benedekről írva a "lemondás" helyett inkább a "visszalépés" kifejezést használja.

Azt már tudni, hogy február 28. után XVI. Benedek megtartja a pápává való beiktatásakor maga választotta nevet. Elválaszthatatlan tőle, mindenki XVI. Benedekként ismeri" - mondta Lombardi.

Arra viszont még nem született válasz, hogy a volt pápát milyen egyházi titulus fogja megilletni. Azt sem tudni, hogy milyen papi ruhát visel majd és ennek milyen színe lesz: XVI. Benedeknek nem lehet többé fehér reverendája, hiszen ez az új pápáé lesz - írták az olasz lapok.

Amikor két hét múlva XVI. Benedek elhagyja a Vatikánt és Castelgandolfóba költözik, személyi titkára Georg Gänswein, a Pápai Ház prefektusa kíséri el, aki továbbra is vele marad. A pápával marad az eddig háztartását vezető négy nővér is.

XVI. Benedek pápai gyűrűjét ketté törik és a vatikáni pápai lakosztályt lepecsételik az utód megválasztásáig. A volt pápa biztonságát továbbra is a vatikáni csendőrség felügyeli. XVI. Benedek nyugdíjat nem kap, de a "Vatikán gondoskodik róla" - mondta Lombardi, hozzátéve, hogy XVI. Benedeknek pápaként is minimális volt a személyes kiadása.

Castelgandolfóból XVI. Benedek később a pápai állam falai közé készül visszavonulni egy vatikáni kolostorba. Az épület a bio-zöldségekkel beültetett veteményeskert mellett áll, melyet XVI. Benedek pápasága közel nyolc éve alatt alakított ki a vatikáni kertekben. XVI. Benedek a római papokkal tartott audiencián azt hangoztatta, hogy a világtól elzárkózva akar élni, de a szóvivő szerint semmi nem akadályozza meg, hogy lemondása után néha elhagyja a Vatikánt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítják a pápák egykori vészkijáratát

Restaurálják Rómában a Vatikánt az Angyalvárral összekötő falba rejtett folyosót, melyen egykor a… Tovább olvasom