Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Lemorzsolódott a brit konzervatívok előnye

Szinte teljesen eltűnt az ellenzéki brit Konzervatív Párt még alig néhány hete is jelentős támogatottsági előnye, és a vasárnap közölt legfrissebb felmérés alapján a kormányzó Munkáspárt akár hatalmon is maradhat a tavasszal esedékes parlamenti választások után.
A The Sunday Times című vezető konzervatív vasárnapi lap megbízásából elvégzett országos közvélemény-kutatás szerint a torykra most a választók 37 százaléka voksolna, a Labour tábora 35 százalékos. A konzervatívok egy hét alatt két százalékpontot vesztettek, a Munkáspárt ugyanennyit nyert.

A két nagy párt között több mint két éve nem volt ilyen csekély a különbség. A harmadik legnagyobb brit parlamenti erő, a Liberális Demokraták támogatottsága változatlanul 17 százalékos.

A lap kommentárja szerint a Konzervatív Párt előnyének lemorzsolódása "drámai mértékű és gyors": a felmérések egészen januárig rendre a toryk tíz ponthoz közeli vezetését jelezték.

A brit választási aritmetika és a választókörzetek megoszlása miatt a kétpontos konzervatív előny már a Munkáspártnak kedvezne: ilyen arányú választási eredmény nyomán a Labour adná a legnagyobb frakciót az alsóházban, és - jóllehet a pártnak nem lenne abszolút többsége a többi frakció összlétszámához mérve a 650 fős kamarában - ez is lehetővé tenné, hogy Gordon Brown maradjon a miniszterelnök.

David Cameron, a Konzervatív Párt első embere és miniszterelnök-jelöltje azonban vasárnap, a toryk Brightonban tartott tavaszi idénynyitó konferenciáján kijelentette: az országban "teljes a zűrzavar", ezért a konzervatívok "hazafias kötelezettsége" e helyzet visszafordítása, és az, hogy "jobb jövőt adjanak" az országnak. Hozzátette: "katasztrófa" lenne, ha újabb öt évre Gordon Brown "és működésképtelen, megosztott, veszélyes haláltáncot járó gyenge kormánya" maradna az ország élén.

A tory vezető "képtelenségnek" nevezte azt a munkáspárti érvet, hogy ha most elkezdődne a hazai össztermék (GDP) csaknem 13 százalékára becsült államháztartási hiány radikális csökkentése, az visszasodorná a brit gazdaságot az épphogy véget ért recesszióba.

Cameron szerint azonnal hozzá kell kezdeni a deficit felszámolásához, de ennél jóval többet is kell tenni a gazdaság felélesztéséért. Ezért a konzervatívok - ha kormányra kerülnek - ötven napon belül új "vészköltségvetést" terjesztenek be, amelynek egyik eleme a társasági adó csökkentése lesz - tette hozzá.

A vasárnap közölt új közvélemény-kutatás egyik feltűnő jellemzője azonban éppen az, hogy a választók többsége - 2007 nyara, vagyis a pénzügyi válság előtti utolsó "békeév" óta először - jobban bízik a Labour gazdaságpolitikájában, mint a konzervatívokéban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták az ETA katonai vezetőjét

Franciaország északnyugati részében vasárnap reggel elfogták a Baszk Haza és Szabadság (ETA)… Tovább olvasom