Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Lengyel állami kitüntetést kapott Navracsics Tibor

A Lengyel Köztársasági Érdemrend Parancsnoki Keresztje a Csillaggal kitüntetést vette át pénteken Varsóban Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter Bronislaw Komorowski lengyel köztársasági elnöktől.
Komorowski méltatásában kiemelte Navracsics Tibor szerepét a lengyel és magyar állam kapcsolatainak erősítésében, a közép-európai együttműködés élénkítésében, valamint hangsúlyozta a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által indított Lengyel-Magyar Együttműködés programsorozat fontosságát - közölte a közigazgatási tárca az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a Lengyel Hadsereg Múzeumában tartott kitüntetési ceremónián, amelyen Krzysztof Kwiatkowski lengyel igazságügyi miniszter is jelen volt, Navracsics Tibor arról beszélt: "a barátság a nemzetek között olyan, mint az emberek között. Minden nap tenni kell érte, minden nap építeni kell. A lengyel és a magyar nép barátsága ezeréves próbát már kiállt. A kitüntetés arra kötelez, hogy még nagyobb elköteleződéssel építsem tovább nemzeteink barátságát".

A közigazgatási és igazságügyi miniszter emlékeztetett: éppen 55 éve tragédiát élt át Magyarország, amikor orosz tankok törtek be az országba. A magyar-lengyel együttműködés eredményének nevezte, hogy a magyar uniós elnökség alatt a közösség igazságügy-miniszterei elfogadták a totalitárius rendszerek áldozatainak emléknapját rögzítő dokumentumot, augusztus 23-án pedig, a lengyel elnökség alatt Varsóban megtarthatták az első ilyen közös megemlékezést.

Krzysztof Kwiatkowski a korábban Magyarországra küldött gratuláló levelében kiemelte Navracsics Tibornak az unió igazságügyi elnökeként elért eredményeit, a magyar tárcavezető személyes érdemének nevezve a horvát EU-csatlakozás elősegítéséért tett erőfeszítéseket.

A KIM felidézte: idén számos szakmai programot és művészeti eseményt szervezett a tárca a Lengyel-Magyar Együttműködés programsorozat keretei között. Így jött létre például a Terror Háza Múzeum Andrzej Przewoznik emlékére rendezett kiállítása, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum Katyn-kiállítása, valamint a lengyel és magyar gyermekeknek szervezett egyhetes csopaki történelmi tábor is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bizalmi szavazásról vitáznak a görög parlamentben

A görög parlamentben péntek délután megkezdődött a bizalmi szavazást előkészítő vita. Tovább olvasom