Délmagyar logó

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 18°C | 28°C Még több cikk.

Lengyel kormányfőhelyettes: az EP-döntés az integráció két koncepciójának összeütközését tükrözi

A Sargentini-jelentés elfogadása az európai integráció két koncepciójának összeütközését tükrözi. Lengyelország és Magyarország "eurorealista" álláspontot képvisel a vitában.
Gowin szerint a lengyel és a magyar kormány egyértelműen kiáll a további integráció mellet, viszont az egységes Európát a szuverén nemzetállamok együttműködési platformjaként fogja fel.

Közben az EP-ben és az Európai Bizottságban akadnak olyanok, akik amolyan európai szuperállamról álmodoznak, amely felett senki nem gyakorol demokratikus felügyeletet.

- mondta a lengyel politikus, hozzáfűzve: ebbe sem a magyar, sem a lengyel kormány, valamint a nyugat-európai társadalmak egyre nagyobb része nem akar beegyezni.

Gowin úgy látta: a jövő évi EP-választások után az "európai szuperállam" támogatóinak aránya lényegesen csökkenhet. Kifejtette: a nyugat-európai országokban "a valóban euroszkeptikus pártok" élveznek egyre nagyobb támogatást.

Mi, Mateusz Morawiecki kormánya, Orbán Viktor kormánya, eurorealista álláspontot képviselünk.

- közölte Jarosław Gowin.

Egységes Európát akarunk, ez viszont hazák Európája legyen!

- tette hozzá.

Több lengyel vezető politikus szolidaritásáról biztosította a magyar kormányt szerdán, a Magyarország ellen az uniós alapszerződés hetes cikke szerint indítandó eljárást támogató EP-szavazás után. A lengyel külügyminisztérium közleménye szerint Lengyelország a Magyarországgal szembeni esetleges uniós szankciók ellen fog szavazni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oroszország őrült tempóban fegyverkezik

Oroszország őrült tempóban fegyverkezik
Oroszország békeszerető állam, nekünk nincsenek és nem is lehetnek agresszív terveink. - mondta… Tovább olvasom