Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Lengyel légikatasztrófa: gyásszertartást tartottak az áldozatokért

Gyászszertartást tartottak szombaton Varsóban Lech Kaczynski lengyel elnök és felesége, valamint a velük együtt április 10-én Szmolenszk mellett elhunyt 94 ember tiszteletére.
Nem sok ilyen pillanat van a nemzet történelmében, amikor valamennyien együtt vagyunk. A katasztrófa éppen ezek közé tartozik - mondta Komorowski a téren és a környező utcákban összegyűlt százezres tömeg előtt, felidézve a szerencsétlenségben életét vesztett államfő, felesége és a többi áldozat emlékét.

"A hazám számára nehéz időben nem maradtunk magunkra. Hálásak vagyunk Oroszország polgárainak, akik együtt éreztek velünk" - folytatta. Meggyőződését fejezte ki, hogy ez nemcsak együttérzést jelent, hanem annak megértését is, hogy "miért mentek Katynba a lengyel ügy zarándokaiként". Mint mondta, ezt a helyet, a katyni igazságot megismeri az egész világ. "Ezért az igazságért mentek Katynba" - hangsúlyozta.

Lech Kaczynski és kísérete a szovjet titkosszolgálat által 1940-ben Szmolenszk környékén lemészárolt több mint 20 ezer lengyel tiszt és civil emlékére rendezett megemlékezésre utazott Katinyba (Katyn), magánlátogatás keretében, amikor repülőgépük az oroszországi Szmolenszk repülőterén lezuhant.

Donald Tusk miniszterelnök beszédében minden lengyel számára "nagy próbatételnek" nevezte a katasztrófát. "A háború utáni lengyel történelem legnagyobb tragédiájának méretei meghaladják az emberi értelmet. Senki sem emlékszik arra, hogy ilyen sok kiemelkedő ember halt volna meg egyszerre, egy pillanatban" - mondta.

"A kemény munka nehéz próbatétele vár ránk, hogy az ő munkájuk ne vesszen kárba. De a legnagyobb kihívás, hogy megértsük a meghaltak reményeit, álmait és gondolatait, hogy képesek legyünk továbbvinni azokat. Ez a legnagyobb dolog, amit ma adhatunk nekik" - mondta végezetül a lengyel miniszterelnök.

Az állami szertartást követő gyászmisén Józef Kowalczyk pápai nuncius felolvasta XVI. Benedeknek a lengyel néphez intézett "együttérző" üzenetét: "A szentatya rám bízta azt a megtisztelő feladatot, hogy képviseljem őt önök előtt e fájdalmas körülmények között, s kifejezzem önöknek együttérzését és atyai érzéseit" - mondta Kowalczyk érsek. Az eredeti terv szerint a Vatikán küldötte, Angelo Sodano bíboros mutatta volna be a szombat déli gyászmisét, a lengyel légtér zárlata miatt azonban nem tudott Varsóba utazni.

11 állam képviselői jelezték: nem tudnak menni a temetésre

Az európai légi közlekedést sújtó problémák miatt szombat estig 11 állam vezetői jelezték, hogy nem tudnak részt venni az egy hete elhunyt lengyel államfő temetésén. Pénteken nyolc ország képviselői mondták le részvételüket a vasárnapi krakkói eseményen, szombaton hasonló bejelentés érkezett a brit trónörökös Károly hercegtől, XVI. Károly Gusztáv svéd királytól és Carl Bildt svéd külügyminisztertől, valamint Stephen Harper kanadai miniszterelnöktől.

A lengyel külügyminisztérium előző, szombat déli közleménye szerint nem tud elutazni a krakkói temetésre a macedón elnök, a dél-koreai miniszterelnök, a japán alsóház elnöke, az indiai külügyminiszter, a mexikói külügyminiszter, Új-Zéland főkormányzója, a pakisztáni védelmi miniszter, valamint az egyiptomi kormány nemzetközi együttműködésért felelős minisztere sem.

Eredetileg 98 állam jelezte, hogy - különböző szinten - képviseltetni fogja magát Lech Kaczynski és felesége temetésén. Az eredeti terv szerint a Vatikán küldötte, Angelo Sodano bíboros mutatta volna be a szombat déli gyászmisét Varsóban, a Pilsudski téren. A lengyel légtér zárlata miatt azonban nem tudott Varsóba utazni. A vasárnapi krakkói temetésen viszont már Sodano is ott lesz.

Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök, valamint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is jelen lesz Lech Kaczynski lengyel elnök és felesége krakkói temetésén vasárnap. Az MTI úgy tudja, a magyar politikusok egy konvojban, de külön autókkal utaznak Krakkóba. Az MSZP részéről Bárándy Gergely elnökségi tag lesz ott a temetésen, s Martonyi János volt külügyminiszter is elutazik Lengyelországba Orbán Viktorral együtt.

Várhatóan szintén autóval érkezik Krakkóban a szlovák delegáció, a csehek viszont vonattal utaznak. Kitart utazási szándéka mellett az amerikai elnök. A Fehér Ház szombati közlése szerint Barack Obama repülőgépe vasárnap, 35 perccel a temetési szertartás kezdete előtt fog leszállni a krakkói repülőtéren.

Lech Kaczynski államfő és felesége, Maria Kaczynska koporsóját a gyászmisét követően 17 órakor átszállították a Keresztelő Szent János székesegyházba, ahol 18 órakor misét mutattak be Kazimierz Nycz varsói érsek. Az elnöki pár temetése vasárnap lesz Krakkóban, Lengyelország egykori fővárosában, a Wawelben.

Egy hete történt

Múlt szombaton zuhant le a Lech Kaczynski lengyel államfőt és kíséretét szállító kormányrepülőgép Oroszországban, néhány száz méternyire a szmolenszki Szevernij katonai repülőtér kifutópályájától. Kaczynski és kísérete az 1940-ben lemészárolt 22 ezer lengyel tiszt és civil emlékére rendezett megemlékezésre tartott Katinyba (Katyn), magánlátogatás keretében. A katasztrófa következtében 96 ember halt meg, közöttük a lengyel politikai és katonai vezetés számos képviselője.

Olvasóink írták

  • 1. InTheLongRunWeAreAllDead 2010. április 18. 07:55
    „Esetleg GyáSZSZertartást”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszahívja autóit a Toyota Észak-Amerikában

Összesen 870 ezer Toyota Siennát hív vissza a gyártó az Egyesült Államokban és Kanadában a járművek… Tovább olvasom