Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Lesz amerikai csapaterősítés Afganisztánban

Afganisztán - Tartalmazni fog csapaterősítést az Egyesült Államok új Afganisztán-stratégiája, amelyet néhány héten belül jóváhagy Barack Obama elnök - közölte Brüsszelben Michele Flournoy amerikai védelmi miniszterhelyettes.
"Azt hiszem, már nagyon közel vagyunk a döntés megszületéséhez" - olvasható abban szombaton közzétett hivatalos jegyzőkönyvben, amely a NATO-tagországoknak az atlanti szövetséghez akkreditált nagykövetei előtt Flournoy által csütörtökön adott tájékoztatás szövegét tartalmazza.

A Pentagon katonapolitikai főilletékese szerint "senki nem beszél az Afganisztánból való kivonulásról", hanem éppenséggel arról esik szó, miként lehet a leghatékonyabban mozgósítani a civil és a katonai forrásokat.

Stanley McChrystal tábornok, a NATO-vezetésű afganisztáni nemzetközi erő (ISAF) - és egyben az ottani amerikai erők - parancsnoka több tízezer további katona Afganisztánba vezénylését tartja szükségesnek ahhoz, hogy a szövetségesek megnyerjék az ottani tálib lázadók elleni háborút. Hogy Obama most formálódó stratégiájában végül is milyen mértékű katonai erőnövelésről esik majd szó, Flournoy nem pontosította.

Afganisztánban az ISAF keretében most 71 ezer katona tartózkodik a közép-ázsiai országban, és ennek a fele amerikai. Ezen felül ott van 36 ezer amerikai katona az ISAF-köteléktől független alárendeltségben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Berlin jubileumi lázban ég

Németország - A készülődés tetőpontjára hágott, Berlin jubileumi lázban ég a fal leomlásának 20.… Tovább olvasom