Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Leszámolás a nemi sztereotípiákkal

Nincs veleszületett különbség a nemek között - állítja Cordelia Fine a Delusions of Gender (A nem illúziói) című munkájában.
A brit szerző frissen megjelent könyvében a "neuroszexizmus"-féle tévutakhoz sorolja az olyan közkeletű hiedelmeket, hogy a nők nem tudnak térképet olvasni vagy a férfiak érzéketlenek - számolt be a kötetről a The Daily Telegraph online kiadása.

Fine azzal érvel, hogy ezek az előítéletek "indokolatlan akadályokat" állítanak fel a gyermekek nevelése során. A fiúk beszédkészségét egyszerűen nem veszik figyelembe, mivel úgy vannak elkönyvelve, hogy rosszak a kommunikáció terén. A lányokról viszont mindenki úgy gondolja, hogy nem érdekli őket a sport, ezért nem is nagyon kapnak lehetőséget szabadtéri képességeik fejlesztésére.

A "neuroszexizmus" fogalma a háború utáni társadalom nemi szerepekkel kapcsolatos tradicionális felfogásával szemben merült föl. Az utóbbi években azonban az olyan könyvek mint A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek és filmek mint a Mi kell a nőnek? megint a konzervatív felfogást tolták az előtérbe.

A tudósok manapság ismét azt hangsúlyozzák, hogy csekély különbség tapasztalható a női és a féri agy között. A "nemi szakadék" felhúzásáért az olyan kulturális hatásokat tették felelőssé, mint az oktatás, a popkultúra, vagy akár, hogy a szülő milyen ruhát ad a gyermekére.

Lise Eliot, a Chicagói Orvosegyetem professzora a New Scientist folyóiratban mutatott rá: miközben nyilvánvaló, hogy "a fiúk és lányok, férfiak és nők különbözőek", a különbözőségek zöme sokkal kisebb, mint azt a sztereotípiák sugallják.

"A gondolkodás, beszéd, tájékozódás, és a többi kognitív képességbeli különbségek egyike sincs rögzítve az agyunk genetikai felépítésében" - idézte a szakértőt a The Daily Telegraph (www.telegraph.co.uk).

Olvasóink írták

 • 6. jozko 2010. augusztus 20. 22:43
  „Egyszóval, kezdeményezzetek csak bátran, lányok, asszonyok...
  Nincsenek kőbe vésett tabuk!”
 • 5. novaklaszlo56 2010. augusztus 20. 20:20
  „Remélem is, Válóperes_zugügyvéd, hogy valamilyen erő tovább löki a kereket. Nekem mindegy, ki, de már nagyon unom, hogy az évszázados "megmondatottmegvanírvacsaládférfinőkapcsolatnőiszerepférfiszerephagyományokszentsége..." dogmák szurtos-ragacsos üledékében dagonyázik a derék, állítólag intelligens homo sapiens. Sír, csikorgatja a fogát, ordít, szenved, gyilkol, erőszakos, vagy messze idő előtti halált hal, retteg a holnaptól (a jelenét elnézve ezt meg is értem!), de nem hajlandó kinyitni a szemét! A homo sapiens sapiens sapiens... sapiensis...
  Szakadjak meg, haljak meg, ne lássam a gyerekemet, ha értem ezt! (Ez itt most nem roma paródia, hanem csak egyszerű, melldöngető fogadkozás, ahogy a magamfajta homo sapiens egyedtől azt már megszokhattuk mind. :))”
 • 4. valoperes_zugugyved 2010. augusztus 20. 18:59
  „majd az lmp
  benyujtja ujbol... :(”
 • 3. deszkás 2010. augusztus 20. 18:35
  „KLJ! Jó!”
 • 2. klj_54 2010. augusztus 20. 18:09
  „Miket olvas itt a zember fija?

  Egyébként a női NEMet utálom!

  Az igent annál jobban szeretem:)”
 • 1. dodó 2010. augusztus 20. 17:34
  „Az a legszörnyűbb a dologban, hogy derék szocionistáink nem kis liberális és jordánpozitív hatásra már elő is készítették idén szeptembertől az óvodai bevezetését. Kidolgozták a teljes "tan"tervet, elkészítették a bevezetésére a megfelelő szabályokat, utasításokat.
  Istennek hála, Jehovának bánat, hogy az (S)(ZSDSZ szemétdombra került, az MSZ(m)P pedig jelentéktelenné vált.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zavarok Észak-Európa légi közlekedésében

Rövid időre zavar keletkezett Északnyugat-Európa légi közlekedésében a légiirányítás hibájából -… Tovább olvasom