Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 15°C Még több cikk.

Letartóztatások Szerbiában egy bank csődje miatt

Ez az első olyan nagy korrupciós ügy, amelyet az új szerb kormány göngyölített fel.
Szerbiában letartóztatták a belgrádi Agrobanka igazgatótanácsának volt elnökét, Dusan Antonicot és hét másik vezető banktisztviselőt a pénzintézet 300 millió eurós vesztesége és a gyaníthatóan elkövetett szabálytalanságok miatt, de a szerb pénzügyminiszter csütörtöki nyilatkozata szerint a központi bankban is lehetnek felelősök.

Mladjan Dinkic kijelentette: lehetetlen, hogy a szerb nemzeti bankban ne tudtak volna az Agrobankában történtekről.

"Meg kell állapítani, hogy Dejan Soskic korábbi kormányzó és a helyettese, Mira Eric-Jovic mit mondott az akkori kormánynak, és vajon időben figyelmeztette-e arra, hogy mi történik az Agrobankában" - jelentette ki a belgrádi B92 televízióban.

Az Agrobanka a gyanú szerint a nem biztosított hitelek kihelyezése miatt 300 millió eurós kárt szenvedett. Eközben Antonic 600 ezer eurós sikerdíjat vett fel, amit maga is elismert.

Dinkic elmondása szerint a központi bank 2011 közepén ellenőrzést végzett az Agrobankában, és megállapította, hogy az alaptőkéje csak mintegy hétmillió euró, miközben a banktörvény értelmében ennek legalább 10 milliónak kellett volna lennie. A központi bank emiatt az ellenőrzése alá vonta az Agrobankát.

"A központi banknak vizsgálatot kell indítania a szabálysértések felelőseinek megállapítására, és annak kiderítésére, hogy ki adott engedélyt kölcsönök folyósítására kedvező feltételek mellett" - hangsúlyozta Dinkic, emlékeztetve arra, hogy az előző kormány 100 millió eurót "pumpált" az Agrobankába, amely ennek ellenére részleges csődöt jelentett. A bank működési engedélyének visszavonása után derült ki, hogy a pénzintézet összesen 300 millió eurós adósságot halmozott fel.

Ez az első olyan nagy korrupciós ügy, amelyet az új szerb kormány göngyölített fel.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2012. augusztus 11. 14:37
    „Magyarországon meg a banki indexálási trükk miatt lehetne eljárásokat lefolytatni, mely indexálási trükkel Magyarországon - ez a fajta trükk Nyugat-Európában teljesen ismeretlen fogalom! - közel 300000 családot, usque 1 millió embert tettek tönkre a magyarországi bankok! Több neves, nemzetközileg elismert közgazdász és néhány kitűnő jogász tette közzé ezzel kapcsolatos szakmai véleményét, de hatósági szinten mind a mai napig nem történt intézkedés, eljárás, a banki hitel károsultakat senki nem kárpótolta a nem létező "devizahitel" okozta súlyos károk miatt! Pl.: megduplázott havi törlesztés miatti fizethetetlenség, lakások, házal elárverezése,stb....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz volt az Athosz-hegyen Görögországban

A tűz még szerdán tört ki, és csütörtökre erősödött fel annyira, hogy több épületet is elpusztított,… Tovább olvasom