Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Letartóztatták Ganic volt boszniai elnököt

Nagy-Britannia - Letartóztatták hétfő délután a londoni Heathrow repülőtéren Ejup Ganicot, a háromfős boszniai államelnökség volt tagját - közölte a rendőrség.
Ganic ellen szerb elfogatóparancs van érvényben; Belgrád a 90-es évek elején, a boszniai háborúban elkövetett háborús bűncselekménnyel vádolja a boszniai politikust.

Tizennyolc másik gyanúsítottal együtt a két nap múlva a 64. életévét betöltő Ganicot tartják felelősnek azért, hogy 1992 májusában - a háború kitörése után - Szarajevóban megtámadták a Jugoszláv Néphadseregnek (JNA) a városból kivonuló egységeit. A támadásban 42 katona meghalt, több mint 70 megsebesült.

Ganic hazautazott volna Szarajevóba, amikor a repülőtéren feltartóztatták. A brit rendőrség közölte, most a szerb hatóságokon a sor, hogy bemutassák azokat az a bizonyítékokat, amelyekre a kiadatási kérelmet alapozzák. Ezután kitűzik a tárgyalás időpontját, és a bíróság dönt róla, hogy van-e akadálya a kiadatásnak.

Ganic, aki a 90-es évek második felében, majd 2000-2001-ben volt a boszniai államelnökség tagja 12-12 hónapig, visszautasítja a szerb vádakat. Korábban azt mondta, a hágai Nemzetközi Törvényszék egyszer már felmentette e "hamis szerb vádak" alól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Chilei földrengés: 723 regisztrált halálos áldozatot

Chile - A legfrissebb hivatalos adatok szerint 723 regisztrált halálos áldozatot szedett a szombati,… Tovább olvasom