Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Letette a hivatali esküt a kancellár és az új kormány Németországban

Angela Merkel kancellárral az élen szerdán a Bundestagban letette a hivatali esküt az új konzervatív-liberális kormány, amely a szeptemberi választások eredményeként lépett a konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció helyére.
A régi-új kancellár, Angela Merkel vezette új kormány három pártból, a Német Kereszténydemokrata Unióból (CDU), a bajor Keresztényszociális Unióból (CSU) és a liberális Szabad Demokrata Pártból (FDP) áll. A CDU 7, a CSU 3, míg az FDP 5 miniszterrel képviselteti magát a kormányban. A konzervatívok és a liberálisok utoljára Helmut Kohl kormányzása idején, 1982 és 1998 között irányították az országot.

Németország új külügyminisztere a liberális párt elnöke, Guido Westerwelle lett. Az egyik legelismertebb európai és német politikus, a korábbi külügyminiszter, Hans-Dietrich Genscher tanítványának és pártfogoltjának számító, homoszexualitását nyíltan vállaló Westerwelle egyben az alkancellári tisztséget is betölti.

Szakértők számára a legnagyobb meglepetés az, hogy a korábbi belügyminiszter, a CDU-t képviselő Wolfgang Scha:uble pénzügyminiszter lett. A külügyminiszteri mellett ez a poszt a legfontosabb tisztség az új kormányban, különös tekintettel az államháztartás súlyos deficitjére, továbbá a gazdasági válságból fakadó többi pénzügyi, illetve költségvetési feladatra, valamint a tervezett adócsökkentések nehézségeire. A belügyminiszteri posztot az ugyancsak CDU-s Thomas de Maiziere kapta.

Az elmúlt hónapok egyik legnépszerűbb német politikusa, a keresztényszociális Karl-Theodor zu Guttenberg korábbi gazdasági miniszter a védelmi tárca élére került, a gazdasági minisztérium irányítását pedig a liberálisok szakértője, Rainer Brüderle vette át. A korábbi védelmi miniszter, a konzervatív Franz Josef Jung munkaügyi miniszter lett.

Az új kormány legfiatalabb minisztere, a vietnami származású, 36 esztendős liberális Philipp Rösler, aki a fontos egészségügyi tárca élére került. Nagy visszatérő az igazságügy-miniszter, a szintén liberális Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, aki már Helmut Kohl kormányában is vezette ezt a tárcát.

Megőrizte a korábbi nagykoalíciós kormányban betöltött tisztségét a konzervatív Ursula von der Leyen családügyi miniszter, továbbá párttársa, Anette Schawan, az oktatási és kutatási ügyek minisztere. Továbbra is a mezőgazdasági minisztériumot vezeti a CSU-t képviselő Ilse Aigner.

A kancelláriaminiszter Ronald Pofalla (CDU) a környezetvédelmi miniszter Norbert Röttgen (CDU), a közlekedési Peter Ramsauer (CDU), míg a fejlesztési ügyek minisztere Dirk Nebel (FDP) lett.

A megbízólevelek átadásakor Horst Köhler államfő az új kormányt az országgal szembeni felelősségére figyelmeztette. Külön is felhívta a figyelmet az államadósságok csökkentésének szükségességére.

A koalíciós pártok a következő négy évre szóló kormányprogram középpontjába a gazdasági növekedést helyezték, és ebből kiindulva 2011-tól jelentős, évi mintegy 24 milliárd eurós adócsökkentést helyeztek kilátásba. A gazdaság vezető képviselői és az ellenzéki pártok ezzel szemben úgy foglaltak állást, hogy mindez nem összeegyeztethető a rekordméretű államadósság csökkentésének szükségességével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Női püspök vezeti a német evangélikus egyházat

Németország - Női püspököt választottak szerdán a németországi evangélikus egyház élére, először a… Tovább olvasom