Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Letette a hivatali esküt az új egyiptomi kormány

Egyiptom - Letette a hivatali esküt az új egyiptomi kormány hétfőn.
Eszám Saraf, az országot irányító katonai tanács által kormányalakítással megbízott miniszterelnök hat miniszteri poszton hajtott végre személycserét. A kulcsfontosságú minisztériumok közül Nabil al-Arabi került a külügyi, Mohammed al-Gindi az igazságügyi és Manszúr el-Eszavi a belügyi tárca élére. Az olajipari minisztérium Abdalláh Goráb irányítása alá került, a kulturális minisztériumot Imád Abu Gázi, a munkaerő-gazdálkodási és bevándorlási tárcát pedig Ahmed el-Borej vezeti.

Az új kormányfő és hét új minisztere a Mohamed Huszein Tantávi tábornok, védelmi miniszter vezette legfelső katonai tanács előtt tette le az esküt.

Sarafot múlt héten csütörtökön kérték fel kormányalakításra. Elődje, Ahmed Safik hiába alakította át a kormányt és ígért demokratikus reformokat, a Hoszni Mubarak államfőt megbuktató ellenzéki erők soha nem fogadták el, mert a régi rezsim emberének tartják. Az újabb utcai tüntetések nyomán a katonai vezetésnek nem maradt más választása, minthogy menessze a veterán politikus Safikot. A minisztercserékkel fokozatosan szorítják ki a hatalomból a Mubarakhoz kötődő előző vezetés tagjait.

A katonai kormányzat február 13-án feloszlatta a parlamentet és felfüggesztette az alkotmányt. A hadsereg hat hónapon át irányítja az országot, vagy addig, amíg az alkotmány módosítását követően megtartják az elnök- és parlamenti választásokat. Az alaptörvény módosítását kidolgozó bizottság már javasolta az államfőjelöltséghez szükséges feltételek enyhítését, illetve a mandátum korlátozását kétszer négy évre.

Az új belügyminiszter közölte, hogy fokozni fogja a korrupció elleni küzdelmet, s mindent megtesz a majdani elnök-, illetve parlamenti választások törvényességének garantálására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több az írástudó, kevesebb a bűnelkövetés

Dél-Afrika - Javuló trendet mutatnak a fejlődési indikátorok Dél-Afrikában. Nőtt az írástudók és… Tovább olvasom