Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Levágott testrészekkel játszottak a katonák

A "gyilkos csapat"-ként elhíresült öt amerikai katona közül az egyik, Jeremy Morlock a hét elején bevallotta, hogy részt vett abban a kegyetlen versenyben, melyben afgán civilek meggyilkolásáért és különböző testrészeik összegyűjtéséért járt elismerés.
Idén május óta "gyilkos csapat"-ként emlegeti a világsajtó azt a 12 katonát, akik a vád szerint szándékosan végeztek ki afgán civileket és gyűjtötték össze a halottak különböző testrészeit. A háborús bűnnek számító cselekményekért a csapat öt tagja (Andrew Holmes, Michael Wagnon, Jeremy Morlock, Adam Winfield és Calvin Gibbs) akár halálbüntetést is kaphat. Míg a hét további tag -a vád szerint - "csak" segédkezett a gyilkosságok palástolásában. Konkrétan megtámadtak egy újoncot, aki elhatározta, hogy leleplezi a brutális csoportot. De egyéb, kevésbé súlyos visszaélések (például a civilektől ellopott hasis) is szerepelnek a kandahári központú gyalogdandár katonáinak bűnlajstromán.

A jogi dokumentáció szerint a gyilkosságról szóló pletykák a ramrodi bázisról visszatérő főtörzsőrmester, Calvin Gibbs megérkezése után kezdtek terjedni a kandahári központban. Az esetet felidézve több katona is megemlítette a hadsereg nyomozó hatóságának, hogy Gibbs dicsekedve ecsetelte, hogy Irakban "elég egy gránátot meglökni", ha valakit vagy valakiket el akar távolítani.

A nyomozók felfedték, hogy a 25 éves Gibbs és egy másik, szintén a gyalogságnál szolgáló katona, a 22 éves Jeremy Morlock vetették fel először a "gyilkos csapat" ötletét. A csoport tagjai a Gibbs megérkezését követő hónapokban, állítólag legalább három afgán civilt gyilkoltak meg. A vád alapján az első célpont egy Gul Mudin nevű járőr volt, akit egy gránáttal és puskatűzzel végeztek ki, miután a férfi átlépte a La Mohammed Kalay nevű falu határát.
A nyomozati anyagok szerint Morlock és társa, Andrew Holmes kezdetben őrként működtek közre a gyilkosságnál, de Gibbs Mudin megérkezésekor átadta a gránátot Morlocknak, majd ezt követően Holmes elkezdett tüzelni. Később Morlock állítólag megfenyegette Holmest, miszerint jobban jár, ha az afgán férfi kivégzését szórakozásként kezeli és nem beszél róla senkinek.

A gyilkosságok azután kerültek napvilágra, miután egy katona arról vallott a hatóságoknak, hogy felettesei afgánoktól lefoglalt hasist szívnak és csempészett alkoholt isznak. Mielőttt azonban kitállalhatott volna, Gibbs és Morlock megverték, majd megfenyegették a "nagyszájú" bakát.

A cikk folytatását megtalálja a kitekinto.hu weboldalon.

Olvasóink írták

  • 3. jozko 2010. szeptember 30. 17:14
    „Zsoldosok.”
  • 2. ráérő 2010. szeptember 30. 09:25
    „Az afgánok mig az oroszok ellen harcoltak,védték hazájukat az amerikaiak szerint is szabadságharcosok voltak.Csak azota lázado és terrorista minden megszállt ország miután megjelenik az ENSZ mögé huzodott rablobanda.”
  • 1. dodó 2010. szeptember 29. 20:40
    „De azért a megszállók ellen harcoló irakiak terroristák, ugye?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brutális! Halálra verték a magyar diáklányt - emlékvideóval

Belehalt sérüléseibe az a 15 éves magyar lány, akit megvertek a kanadai Vancouverben. A rendőrség keresi a tettest. Tovább olvasom