Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Lezárták a volt kínai vezetők elleni spanyolországi ˝népirtási˝ eljárásokat

Úgy döntött a spanyol legfelsőbb bíróság hétfőn, hogy nem folytatják azokat az eljárásokat, amelyeket az úgynevezett egyetemes joghatóság elve alapján kínai vezetők, köztük Csiang Cö-min volt elnök és Li Peng egykori miniszterelnök ellen indítottak Tibetben elkövetett népirtás vádjával.
A bíróság azután határozott így, hogy a parlament korlátozta az említett jog alkalmazását. Az egyetemes joghatóság elvének korábbi spanyol értelmezése szerint - amely a világon egyedülállónak számított - rendkívüli súlyos esetekben (mint a népirtás) egy ország akkor is vizsgálatot folytathat, ha a bűncselekmény nem a felségterületén történt, feltéve, hogy a panaszosok között van saját állampolgára, továbbá az érintett ország igazságszolgáltatása és a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) nem indított vizsgálatot az ügyben. A parlament az év elején ezt az értelmezést felülvizsgálva egyebek között kimondta, hogy ilyen eljárás ezentúl csak akkor folytatható, ha a vádlott Spanyolország területen tartózkodik.

A madridi bíróság tavaly az említett vádak alapján öt egykori kínai vezető, köztük Csiang Cö-min és Li Peng letartóztatását rendelte el, kiváltva Kína éles bírálatát és a vádak határozott visszautasítását. A döntést a hétfői bírósági határozattal lényegében visszavonták, utalva az említett parlamenti határozatra, valamint arra, hogy a vádlottak között nincs spanyol állampolgár.

Spanyolországban az egyetemes joghatóság elve alapján rendelték el 1998-ban a Londonban tartózkodó Augusto Pinochet volt chilei diktátor elfogását, ami meg is történt, bár Pinochetet végül nem Madridnak adták át, hanem hazájába szállították. A spanyol parlament a mostani előtt egyszer már korlátozta az elv alkalmazását, kimondva, hogy azt csak a Spanyolországhoz is kötődő ügyekben lehet alkalmazni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kanada és Ausztrália bírálta a külföldi újságírók egyiptomi elítélését

Élesen bírálta az al-Dzsazíra pánarab hírtévé három újságírójára kirótt egyiptomi elmarasztaló ítéletet hétfő éjjel a kanadai és az ausztrál kormány. Tovább olvasom