Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Lezárták egy időre Heathrow-t egy etióp gép kigyulladása miatt

Tűz ütött ki az Ethiopian Airlines egyik utasszállító repülőgépén.

Lezárták pénteken kora este csaknem másfél órára a londoni Heathrow repülőtér mindkét kifutópályáját, miután tűz ütött ki az etióp nemzeti légitársaság, az Ethiopian Airlines egyik utasszállító repülőgépén.

A zárlat komoly fennakadásokat okozott; késéssel indul a British Airways péntek esti budapesti járata is.

A tűz az etióp légitársaság egyik Boeing-787 Dreamliner utasszállítóján keletkezett. A gépen utasok nem tartózkodtak, személyi sérülés nem történt. A nagy erőkkel kivonuló tűzoltók megfékezték a lángokat.

A Heathrow szóvivője közölte: azért zárták le mindkét kifutópályát, mert a biztonsági előírások ezt követelik meg tűzoltói beavatkozást igénylő bármilyen incidens esetén.

A nemrég forgalomba helyezett repülőgéptípussal a múltban több hasonló eset történt, és emiatt e gépek repülését az idén több hétre az egész világon megtiltották. A problémát a szakértői vizsgálatok alapján az e típusban alkalmazott akkumulátorok túlmelegedése okozta, bár a túlhevülés okát nem sikerült egyértelműen megállapítani.

A Boeing módosította az akkumulátorokat, és a típus nemrég visszakapta a repülési engedélyt.

A pénteken Londonban kigyulladt Dreamlineren mindazonáltal éppen ott - vagyis közvetlenül a hátsó függőleges vezérsík előtt - látszottak külső égésnyomok, ahol az egyik akkumulátor elhelyezkedik.

Chris Yates nemzetközi hírű repülési szakkommentátor péntek este a BBC-nek kijelentette: ha ismét akkumulátor-túlhevülés okozta tűzről van szó, akkor elképzelhető, hogy a típus repülési engedélyét - most már meghatározatlan időre - ismét felfüggesztik.

Pénteken ráadásul egy másik Boeing 787-essel is incidens történt. A brit Thomson légitársaság repülőgépe, amely Manchesterből tartott Floridába, egyelőre nem részletezett technikai problémák miatt kénytelen volt visszafordulni. A gép baj nélkül leszállt a manchesteri repülőtéren.

A Thomson az első brit légitársaság, amely ezt a típust üzemelteti.

A Heathrow-n péntek este kigyulladt etióp Dreamliner éppen az a repülőgép volt, amely a típus repülési tilalmának április végi feloldása után először teljesített menetrendszerű utat.

A Heathrow forgalmában a péntek esti zárlat jelentős késéseket okozott.

Erről a repülőtérről a British Airways légitársaság közlekedtet naponta három gépet Budapestre, és a Heathrow jártinformációjának péntek esti kiírása szerint a pénteki utolsó BA-járat, amely a menetrend alapján helyi idő szerint 20:30 órakor szállt volna fel, várhatóan 21:50-kor - magyar idő szerint 22:50-kor - indul.

A Heathrow járatinformációs rendszere nem sokkal korábban még azt jelezte, hogy ez a járat hajnali negyed 1-kor száll fel.

A British Airways több más európai járatát mindazonáltal törölte.

A London nyugati határában fekvő hatalmas repülőtér a világ legnagyobb nemzetközi forgalmú légikikötője, amelynek évente 480 ezer - naponta átlagosan több mint 1300 - járat indítására és fogadására van hatósági engedélye. Heathrow e keret 98 százalékát meghaladó kapacitás-kihasználtsággal működik, így a péntekihez hasonló incidensek mindig óhatatlanul rendkívüli forgalmi torlódásokat okoznak.

Korábban:

Újraindult a forgalom péntek este a londoni Heathrow repülőtéren, amelynek mindkét kifutópályáját lezárták egy órára egy etióp repülőgép kigyulladása miatt. A zárlat többórás késéseket okoz.

A Heathrow-ról a British Airways légitársaság közlekedtet naponta három gépet Budapestre, és a repülőtér járatinformációjának esti kiírása szerint a pénteki utolsó járat, amely a menetrend alapján helyi idő szerint 20:30 órakor szállt volna fel, várhatóan hajnali negyed 1-kor indul.

A cég több más európai járatát törölte.

A Heathrow-t azután zárták le, hogy tűz ütött ki az etióp nemzeti légitársaság, az Ethiopian Airlines egyik egy Boeing-787 Dreamliner utasszállító repülőgépén.

Korábban írtuk:

Lezárták pénteken kora este a londoni Heathrow repülőtér mindkét kifutópályáját, miután tűz ütött ki az etióp nemzeti légitársaság, az Ethiopian Airlines egyik utasszállító repülőgépén.

A repülőtér egyelőre nem indít és nem fogad járatokat. A Heathrow közleménye szerint az incidens időpontjában utasok nem tartózkodtak az etióp repülőgép fedélzetén, és személyi sérülés nem történt.

A légikikötő Twitter üzenőfelületén megjelent első fotók azt mutatják, hogy a repülőtér egy viszonylag félreeső részén álló gépet, amelynek mindegyik ajtaja nyitva van, tűzoltóautók veszik körül.

A képek tanúsága szerint egy Boeing-787 Dreamliner utasszállítóról van szó. A nemrég forgalomba helyezett típussal a múltban több incidens történt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetők gyülekeznek egy kairói mecsetnél

A hatalmától megfosztott Mohamed Murszi elnök több tízezer híve azt követelve, hogy a politikus… Tovább olvasom