Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Lezuhant egy amerikai repülőgép Líbiában

Műszaki hiba miatt keddre virradó éjszaka lezuhant Líbiában az amerikai légierő egy gépe - jelentette be az amerikai hadsereg Afrika Parancsnokságának egyik szóvivője.

Vince Crawley szerint a gépet nem lőtték le, a szerencsétlenséget műszaki hiba okozta. Az F-15 Strike Eagle típusú vadászgép mindkét pilótája katapultált, s kisebb sérüléseket szenvedett. Az egyiket megtalálták, a másikat még keresik.

A nyugati országok repülőgépei keddre virradóra már a harmadik éjszaka hajtottak végre légitámadásokat Kadhafi erői ellen.

10:45 Nehézfegyverekkel támadják és megpróbálják elfoglalni a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők kedden Zenten városát - jelentette az al-Dzsazíra tv.

További részleteket egyelőre nem közölt a katari hírtelevízió.

Korábban írtuk:

Hatalmas többséggel, az ellenzék szinte teljes támogatásával hagyta jóvá hétfő este a brit parlament a brit fegyveres erők részvételét a Líbiával kapcsolatos ENSZ-határozat betartatásában.

A törvényhozás alsóháza éjszakába nyúló, hat és fél órás vita után 557-13 arányban fogadta el a konzervatív-liberális kormánykoalíció által kért támogató indítványt. Ez azt jelenti, hogy az ellenzéki Munkáspárt alsóházi frakciója is csaknem teljes létszámban felsorakozott a kormány mögött a brit haderő líbiai beavatkozásának ügyében.

A vita során David Cameron miniszterelnök biztosította a képviselőket arról, hogy a líbiai bevetés különbözik az iraki hadjárattól. Kijelentette: jelen esetben nem arról van szó, hogy "bemegyünk egy országba, megdöntjük a kormányát, és magunkra vesszük a felelősséget mindenért, ami azután következik". Cameron szerint a líbiai beavatkozás célja a lakosság megvédése és az esély megteremtése arra, hogy a líbiai nép dönthessen saját sorsáról.

A konzervatív párti kormányfő a hétfő esti alsóházi vitában lezárta a politika és a brit hadvezetés között kibontakozott, komoly feltűnést keltő nyilvános szóváltást abban a kérdésben, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető is törvényes célpontja lehet-e a katonai támadásoknak. Cameron kijelentette: véleménye szerint Líbiának "meg kell szabadulnia Kadhafitól", ám az ENSZ-határozat korlátozott cselekvési kört jelölt ki, és nem ad törvényes felhatalmazást Kadhafi katonai erővel történő eltávolítására a hatalomból.

A vitát Liam Fox brit védelmi miniszter indította el a BBC rádiónak adott nyilatkozatával. Arra a kérdésre, hogy a líbiai vezető is törvényes célpontnak tekinthető-e, Fox kijelentette, hogy ez is a "potenciális lehetőségek" között van.

Sir David Richards tábornok, a brit fegyveres erők vezérkari főnöke nem sokkal később azonban azt mondta a BBC-nek, hogy Kadhafi "semmiképpen sem lehet" a hadműveletek célpontja, mivel ezt az ENSZ-határozat nem engedélyezi.

Meg nem nevezett brit kormányforrások Sir David nyilatkozata után röviddel mindazonáltal arról tájékoztatták a BBC-t, hogy a vezérkari főnök álláspontjával ellentétben a Líbia ügyében hozott, 1973-as számú biztonsági tanácsi határozat lehetőséget nyújt Kadhafi célponttá nyilvánítására, ha a líbiai vezető fenyegetést jelent az ország polgári lakosságára.

Cameron azonban a hétfői alsóházi vitában egyértelműen a vezérkari főnök álláspontját támogatta ebben a kérdésben.

A kormányfő a vitanapot megnyitó beszédében kijelentette, hogy a szövetségesek fegyveres beavatkozása nélkül "véres tömegmészárlás" történhetett volna Bengáziban, a felkelők kelet-líbiai központjában, és ezt valószínűleg "az utolsó pillanatban" sikerült megakadályozni.

Cameron közölte azt is, hogy a hadikoalíció hétfőre "jórészt semlegesítette" a líbiai légvédelmet, és ennek eredményeként a repüléstilalmi övezet "gyakorlatilag létrejött" Líbia légterében.

A miniszterelnök elmondta a képviselőknek, hogy a brit királyi légierő (RAF) Typhoon típusú vadászgépei, amelyeket dél-olaszországi támaszpontokra telepítettek, "25 percnyi repülési időre Líbiától", hétfőtől bekapcsolódtak a líbiai repüléstilalom betartásának ellenőrzésébe.

A katonai célpontok támadásában az RAF Tornado GR4 vadászbombázói vesznek részt; ezek a gépek a kelet-angliai Norfolkban lévő támaszpontjukról szállnak fel. Egy-egy ilyen bevetés repülési távolsága összesen 4800 kilométer. A brit légierő bombázói a Falkland-szigetekért 1982-ben Argentínával megvívott háború óta nem vettek részt ilyen nagy távolságú bevetéseken.

A tengerről a királyi haditengerészet egyik Trafalgar osztályú tengeralattjárója kapcsolódott be a támadásokba, Tomahawk robotrepülőgépek indításával.

Olvasóink írták

 • 15. SP 2011. március 23. 21:23
  „Így mentették ki a lezuhant F15-ös személyzetét

  http://www.origo.hu/tudomany/20110323-libia-igy-mentettek-ki-a-lezuhant-f15os-szemelyzetet.html”
 • 14. SP 2011. március 23. 15:54
  „hitelesebb adatok: fotó a helyszínről

  http://www.jetfly.hu/rovatok/repules/katonai/hirek/lezuhant_az_amerikai_legiero_egyik_f-15-os_vadaszgepe_libiaban_/”
 • 13. Egyolvasó 2011. március 22. 20:19
  „Nos, miden csatában vannak veszteségek, magyarázat pedig mindenre van.”
 • 12. CsImre 2011. március 22. 18:08
  „A mi Gruppenjeink bezzeg nem zuhannak le! (igaz, föl se szállnak)”
 • 11. jozko 2011. március 22. 16:16
  „A lázadók ellenőrizte terület fölött lőtték le?
  Ez elvileg a pilóták túlélési /kimenekítési/ esélyeit növeli.

  Más kérdés, kik lőtték le!A hőkövető rakétákon nincs saját cél megjelölő-a kézi indításúakon biztosan nincs.
  Komolyabb csapatlégvédelmi eszközökkel pedig a felkelők nemigen rendelkeznek.
  Majd kiderül-de nem biztos, hogy publikus.”
 • 10. Mike3 2011. március 22. 15:27
  „nofene
  "Nemrégiben erősítették meg hivatalosan is, hogy az Egyesült Államok Légierejének egyik F-15E típusú vadászbombázója helyi idő szerint elvileg 11:13 magasságában lezuhant Líbia lázadók ellenőrizte területén, Bengázi közelében. Az amerikaiak elmondták, hogy a lezuhant gép 2 hajózója közül az egyikét a lázadók már megtalálták, kimentése folyamatban - elvileg a gép pilótájáról van szó, a WSO-ról nem esik említés."”
 • 9. Mike3 2011. március 22. 15:24
  „A Gripen egy csotri xar szegénykém. Max egy erős kiképző kategóriába lehetne besorolni. Jól be is égtünk vele Líbia ügyben.
  Anno az USAF akarta rendszeresíteni a K-36-os ülést, mert nincs párja a világon. A kongresszus szavazta le, hogy azért nemááár :)

  Azt lehet tudni, hogy a pilóta vagy a WSO került elő? Csak azért kérdem, mert a WSO közelebb ült a "meghibásodáshoz". Amiből minimum kettő történt egyszerre ugyebár, egy nagyon bevált, kiforrott típusnál :)”
 • 8. butagyerek 2011. március 22. 14:34
  „Biztosan lefagyott a Windows a gépen.:p
  Remélem sértetlenül előkerül a másik pilóta is.”
 • 7. ráérő 2011. március 22. 14:16
  „..."Cameron szerint a líbiai beavatkozás célja a lakosság megvédése és az esély megteremtése arra, hogy a líbiai nép dönthessen saját sorsáról..."
  Na végre csak hogy szét oszlattak minden kételyt,ez egy korrekt kielégitő válasz és az adófizetők is megtudják,hogy mibe őlnek vezetőik dollár milliárdokat.A Libiai nép az Irakiakhoz hasonloan nagy hálával tartozik majd felszabaditoinak.”
 • 6. SP 2011. március 22. 13:51
  „Nem lopakodót lőttek le.

  Jugoszlávia amerikaiak által történő bombázása idejében egy Nighthawk lezuhant.
  Az F-117-es lelövése egy magyar, pontosabban székely származású szerbiai katona, jelenleg nyugállományú ezredes, Dani Zoltán érdeme.”
 • 5. Lacusch69 2011. március 22. 13:40
  „3. Nem F-15-öst, hanem F-16-ost akartunk venni először.
  A Martin-Baker MK6 brit gyártmányú, nem orosz (K-36 család az orosz).
  A Gripen jó gép, de az F-15 családhoz nem mérhető.”
 • 4. Wacky 2011. március 22. 13:36
  „1. ALBERT 2011.03.22. 12:13

  Igen, 1 főre jutó jövedelem 15000 dollár, de ezek csak számok!! Atom nagy ott a szegénység!! Kadhafi pedig gyűjti a számláin a pénzeket össze magának!!”
 • 3. Wacky 2011. március 22. 13:33
  „F 15-ös!! Igen, nem csoda már közel 2 évtizedes gépecske... és mi ezeket kaptuk volna meg, ha anno a kormány nem erőlteti új, JAS-39-es Gripen repülőgépek beszerzését!!

  Ami kevesebbet fogyaszt, jobb a fordulékonysága, jobb az elektronikája, MK-6-os katapult ülés van benne(orosz)<-- nem sérül a katapultálás során a pilóta gerince, csigolyái!! Van egy pár előnye :D”
 • 2. jozko 2011. március 22. 12:42
  „Műszaki hiba egy F-15 hajtóművében?
  Lehet, hogy egy orosz gyártmányú Sztrela-tól?
  Ámbár amerikai csapatlégvédelmi eszközöket is használhat a líbiai haderő.

  És ha a konfliktus elhúzódik-márpedig ennek nagy a valószínűsége-egyre több ilyen meglepire lehet számítani.”
 • 1. ALBERT 2011. március 22. 12:13
  „Kik a felkelők ? Hányan vannak ? Milyen nemzetiségűek ? Többen vannak mint a törvényes hatalom szimpatizánsai ? LIBIA lakosága kb 7 millió, , Egy főre jutó jövedelem 15000 dollár. és 20ft a benzin literje. Mert ezekről nagyon hiányos a tájékoztatás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fukusima 1 - Ismét füst terjeng a 2-es és a 3-as reaktor felett

Kedden reggel ismét szürkés füst kezdett dőlni Fukusima 1-es számú atomerőművének kettes és hármas reaktorblokkjából Tovább olvasom