Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Libanonba menekülőkre lőttek Szíriában

Szíriai területről Libanonba menekülőkre lőttek vasárnap, egy szíriai nő halálos lövést kapott, öt másik ember - köztük egy libanoni katona - pedig megsebesült - közölte egy libanoni biztonsági forrás. A szíriai biztonsági erők további három embert öltek meg vasárnap Szíriában.
A menekülők Váli Háled libanoni határfaluba akartak gyalog eljutni. Al-Bokajaa határátkelőnél lőttek rájuk a libanoni forrás szerint.

A szíriai rendfenntartó erők szombat reggel körbezárták a libanoni határhoz közeli Tell-Kalah várost, amelyben rendszerellenes tüntetés volt akkor, és lőni kezdtek a demonstrálókra. Legalább négy embert lelőttek, és sokan megsebesültek. Az incidens hatására sokan elmenekültek Libanonba. Egy határ menti libanoni település polgármestere szerint csaknem ezer embernek sikerült átjutnia Libanonba. Közöttük többeknek lőtt sebesülése volt - mondta.

A másik három emberölés éppen Tell-Kalahban történt vasárnap. Egy szemtanú és egy meg nem nevezett biztonsági forrás szerint három férfit lőttek le, miután távoztak egy mecsetből. A szemtanú szerint a gyilkosok a biztonsági erők tagjai voltak. A város több negyedében harckocsik járőrőznek - tette hozzá az illető, aki telefonon tájékoztatta az AFP tudósítóját. A beszélgetés közben a háttérből lövések voltak hallhatók. "Sok sebesült van az utcákon, és nem tudunk rajtuk segíteni" - ecsetelte a helyzetet.

A hatalomhoz közel álló, al-Vatan című lap vasárnap jelentette, hogy Tell-Kalahban találtak menedéket olyan fegyveresek, akik korábban Bánjász és Homsz városokban szálltak szembe a szíriai hadsereg katonáival. "Szombat este súlyos harcok voltak a hadsereg és fegyveres csoportok között, amelyek Tell-Kalahban vettek fel hadállást" - írta a lap.

Vasárnap a hatóságok óvadék ellenében szabadlábra helyezték az ellenzék egyik vezérlakját, Riad Szeif volt parlamenti képviselőt, akit május 6-án vettek őrizetbe, mert nyíltan bírálta a rezsimet a tüntetések elfojtása miatt.

A szíriai kormányellenes tüntetések éppen két hónappal ezelőtt kezdődtek.

Olvasóink írták

 • 1. dodó 2011. május 15. 22:22
  „Fegyvertelen tömegekre lő "a Közel-Kelet egyetlen demokratikus államának" hadserege : 2011.05.15

  Az Izraelt és a megszállt területeket övező térségekből röviddel ezelőtt fegyvertelen palesztin tömegek igyekeznek bejutni a zsidó állam területére.
  Az izraeli hadsereg éles lövedékkel lövi a palesztinokat a Golán-fennsíkon, a Gázai övezetben, az izraeli-libanoni határon és a Jeruzsálem melletti Kálándzijjá menekülttáborban. Eddig tíz halottról és több száz súlyos sebesültről szónak a jelentések.
  Az El-Árábijjá és az El-Dzsázírá pánarab hírtelevízió egyenes adásban sugározza a drámai képeket a Golán-fennsíkról, az izraeli-libanoni határról, a Gázai övezetből és a Kálándzijjá menekülttáborból. A legutolsó hírek szerint a megszállt Golán-fennsíkon Szíria felől több száz fegyvertelen tüntető érkezett meg a határvidékre és megpróbált belépni az izraeli megszállás alatti Mádzsd es-Sámsz drúz településre. Az izraeli hadsereg a Golán-fennsík megszállt részére már bejutott és a határon túl levő palesztinokra tüzelt, amelynek következtében eddig hat palesztin életét vesztette, több tucat ember megsebesült.
  Az izraeli-libanoni határon levő Ávívim nevű izraeli település határában is megpróbáltak fegyvertelen palesztinok bejutni izraeli területre, ám a zsidó hadsereg itt is tüzet nyitott rájuk, aminek következtében eddig öt palesztin életét vesztette, közel százan megsebesültek. Az izraeli hadsereg szóvivője az El-Dzsázírának adott interjúban kijelentette: Izraelt nem érdekli, hogy a területére behatolók fegyvertelenek.
  A Gázai övezetben is tömegtüntetéseken emlékeznek a palesztin holokauszt napján. Szádzsáijjá nevű településen is életét vesztette egy palesztin az izraeli hadsereg beavatkozása nyomán. Erez határátkelőhelyen és Bét Hánún településen is tüzelnek a határkerítés felé menetelő fegyvertelen palesztinokra. Most érkezett a hír, hogy az izraeli hadsereg tankokkal is lövi a palesztin lakosságot a Gázai övezetben.
  Különösen drámai a helyzet a Kálándzijjá nevű menekülttábor melletti átkelőhelyen, ahol eddig 160 palesztin megsebesült az izraeli hadsereg beavatkozása következtében. Kálándzijjá környékén egyre inkább több palesztin tüntet a nákbá napján.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetbe vettek két feltételezett terroristát Tunéziában

A tunéziai biztonsági erők a líbiai határ közelében őrizetbe vettek két személyt, akiknél… Tovább olvasom