Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Libanoni tüntetők próbáltak meg behatolni a miniszterelnöki hivatalba

Könnygáz bevetésével akadályozta meg vasárnap a libanoni rendőrség, hogy a Nadzsíb Mikáti libanoni kormányfő lemondását követelő tüntetők Bejrútban behatoljanak a miniszterelnöki hivatalba.
A pénteki bejrúti pokolgépes merényletben meggyilkolt Viszam al-Haszan tábornoknak, a libanoni belbiztonsági erők hírszerzési főnökének eltemetése után "fiatalok a kormány székházához mentek, de a rendvédelmi erők a levegőbe lőve és könnygáz-gránátok bevetésével megakadályozták őket abban, hogy behatoljanak az épületbe" - mondta egy rendőr a helyszínen.

Más források szerint katonák géppisztolysorozatot adtak le a levegőbe a tüntetők megfékezésére.

A tüntetők kövekkel és botokkal támadtak a rendőrökre, a francia hírügynökség helyszíni tudósítója szerint mindkét oldalon vannak sérültek.

A Haszan tábornok temetésére összegyűlt tüntetők előtt Fuád Szinjóra volt kormányfő, Szaad Haríri ellenzéki vezető parlamenti frakciójának vezetője gyújtó hangú beszédet mondott a Mártírok terén. "A kormány a felelős a Viszam és társa életét kioltó bűncselekményért. Ezért távoznia kell" - mondta a képviselő.

A tábornok vezette azt a bizottságot, amely a 2005-ben megölt libanoni kormányfő, Rafik Hariri meggyilkolásának ügyében nyomozott. A tábornok a szíriai Aszad-rendszerrel szemben felsorakozó libanoni ellenzékhez állt közel.

A tüntetők azzal gyanúsítják a kormányt, hogy túlságosan szoros kapcsolatokat tart fenn Szíriával és Damaszkusz szövetségesével, a Hezbollah síita szervezettel.

A kormányépület "ostroma" után Szaad Haríri felszólította támogatóit, hogy vonuljanak vissza.

"Békét akarunk, a kormánynak buknia kell, de azt akarjuk, hogy ez békés úton történjen meg. Mindenkit felszólítok, aki az utcán van, hogy vonuljon vissza" - mondta támogatóinak Haríri a Future televízióban.

Laurent Fabius francia külügyminiszter vasárnap elképzelhetőnek nevezte, hogy a szíriai kormányzatnak köze van a merénylethez. "Minden arra utal, hogy folytatódik a szíriai tragédia" - mondta a miniszter, azzal vádolva meg Bassár el-Aszad szíriai elnököt, hogy megpróbálja a szíriai konfliktus "vírusát" a szomszédos országokban is elterjeszteni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült a berlini roma holokauszt emlékmű

a Brandenburgi kapu és a Reichstag tőszomszédságában elhelyezett emlékművet Dani Karavan, a tájba… Tovább olvasom