Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Líbia - A NATO is keresi Kadafit

A NATO is besegít Líbiában az arab ország vezetője, Moammer Kadhafi ezredes utáni kutatásba - közölte csütörtökön a brit védelmi miniszter a Sky News tv-csatornán.

Liam Fox brit védelmi miniszter elmondta, a katonai szövetség hírszerzéssel és felderítőeszközökkel segít a líbiai felkelőket irányító Átmeneti Nemzeti Tanácsnak (ÁNT) Kadhafinak és "a rezsim megmaradt tagjainak" felkutatásában.

A brit védelmi miniszter hozzátette, a NATO elsősorban légi felderítéssel segít. Arra a kérdésre, hogy különleges alakulatokat is bevetnek-e Líbiában, például a brit hadsereg különlegesen kiképzett elitalakulatát, az SAS kommandót, a miniszter azt felelte: "Jelenleg nem közölhetünk semmit a különleges erőkről".

A The Daily Telegraph című londoni napilap azt írta, az SAS "kulcsszerepet játszott" a líbiai főváros, Tripoli bevételét célzó hadműveletek összehangolásában. Az újság azt is tudni véli, hogy az elitegység azt a parancsot kapta, hogy próbálja felkutatni Kadhafit.

A líbiai vezető eltűnt tripoli rezidenciájából, amelyet kedden elfoglaltak a felkelők. Az ÁNT átszámítva 1,6 millió dollár vérdíjat tűzött ki Kadhafi fejére.

Korábban:

Politikai szervüknek, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak a képviselői szerda este a dohai nemzetközi értekezleten jelentették be igényüket.

Az ÁNT emírségi "nagykövete", Aref an-Naid szerint az összeget az iszlám böjti időszak, a ramadán végéig kell összegyűjteni a Kadhafi-rezsím külföldön befagyasztott javaiból. A pénzből fedeznék egyebek mellett az ország háborús újjáépítését, a sebesültek ellátását, a bérek kifizetését és a lakosság lefegyverzését.

A líbiai felkelők eredetileg 2,5 milliárd dollár felszabadításáról akartak tárgyalni a szövetségesekkel, de a dohai találkozón már az összeg duplájáról volt szó.

A két robbanás feltehetően bombák becsapódása volt, mert közben a NATO egyik repülőgépe húzott el a főváros fölött.

Tripoliban szinte egész éjjel szórványos lövöldözés és robbanások döreje hallatszott. A kormányellenes lázadók vasárnap betörtek a líbiai fővárosba, de még nem sikerült teljes egészében ellenőrzés alá vonniuk a kétmilliós nagyvárost; Tripoli több pontján még ellenállnak Moammer Kadhafi líbiai vezető csapatai. A repülőtérre vezető út mentén például mesterlövészek rejtőznek - mondta el a lázadók egyik csoportjának vezetője.

A lázadók súlyos csapást mértek a Kadhafi-rendszerre azzal, hogy kedden elfoglalták a líbiai vezető főhadiszállását, de az ezredes holléte továbbra is talány. Kadhafi kedd este közzétett egy nyilatkozatot, amelyben többek között az állt, hogy "taktikai okokból" elhagyta a Tripoli központjában elterülő Báb el-Azizíja komplexumot, ahol a rezidenciája is van.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3 métert zuhant a repülőgép kapitánya, mert összeomlott a gyalogoshíd

Összeomlott egy gyalogoshíd a Los Angeles-i nemzetközi repülőtéren helyi idő szerint szerda este, ketten sérültek meg. Tovább olvasom