Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Líbia: a felkelők megszorították az ellenőrzést Tripoliban

A líbiai felkelők szigorúbb ellenőrzés alá próbálják vonni Tripoli utcáit, igyekeznek megtalálni Moammer Kadhafi líbiai vezető katonáit, és közben reménykednek, hogy talán magát a diktátor-ezredest is kézre keríthetik.

11:17 - "Eddig nem tudtuk, kik jönnek-mennek. Most már jobb az ellenőrzés, de az emberek még mindig attól félnek, a következő sarkon Kadhafi fegyvereseivel találják szembe magukat" - magyarázza a felkelők egyik katonája egy nappal azután, hogy a lázadók elfoglalták Kadhafi főhadiszállását Tripoli központjában.

A 27 éves Brahim Muhtar a lázadók egyik ellenőrzőpontján teljesít szolgálatot. Mint mondja, azóta, hogy a felkelők három napja benyomultak Tripoliba, Kadhafi fegyveresei lakóházakra lövöldöznek, terrorizálják a lakosságot.

"De ez már a múlt. Kadhafinak csak maroknyi híve maradt. Ha Isten is úgy akarja, két napon belül teljesen megtisztítjuk (tőlük) az országot" - állítja Muhtar egyik társa.

A lázadók gépkarabélyokkal felszerelkezett járőrosztagai szisztematikusan átfésülik Tripoli utcáit, Kadhafi fegyveresei után kutatva.

Ugyanakkor szerda reggel is folytatódtak az összecsapások a lázadók és Kadhafi hívei között Tripoliban. Abu Szlim városrész például továbbra is utóbbiak kezén van.

A lázadók továbbra sem tudják, hol lehet Kadhafi. Az ezredes szerdán hangüzenetben felszólította Tripoli lakóit, hogy "tisztítsák" meg a fővárost a "lázadóktól és árulóktól". Azt állította, hogy titokban "ellenőrző körutat" tett a fővárosban, és mindent nyugodtnak talált.

Korábban írtuk

19:52 - Kadhafinak nyoma sincs a rezidencián

Nem találták meg Moammer el-Kadhafit a kedden elfoglalt rezidencián - közölte a felkelők szóvivője. "A Báb el-Azizíja épületegyüttes teljesen az ellenőrzésünk alá került, Kadhafi ezredes és a fiai nincsenek ott. Senki sem tudja, hogy hol vannak" - mondta egy Bengáziban tartott tájékoztatón Ahmed Omár Bani ezredes.

A felkelők vezető szerve, az Átmeneti Nemzeti Tanács egy másik szóvivője Londonban azt mondta, hogy "nem hiszik, hogy elhagyta volna az országot. Szerintük még Líbiában van, vagy Tripoliban, vagy a közelében. Előbb-utóbb megtalálják. Ha él, letartóztatják - ez lenne a háború legjobb kimenetele - vagy megölik, ha ellenállást tanúsít" - mondta Gama el-Gemáti. William Hague brit külügyminiszter kedden a BBC-ben arra figyelmeztetett, hogy a Kadhafi-rendszer "az utolsó napjait éli, de még nem ért véget", és még "gigantikus problémák jelentkezhetnek".

Bengáziban örömkiáltásokkal, dudálással és lövés sorozatokkal fogadták a Báb el-Azizíja elestét. Fellobogózott gépkocsik járnak fel s alá, az emberek gratulálnak egymásnak. Az utcákon dörrenések visszhangzanak, miként korábban is, amikor a felkelők nagyobb sikereket értek el - jelentették a helyszíni tudósítók.

19:37 - Sarkozy és Obama megállapodott a katonai műveletek folytatásában

A francia és az amerikai elnök megállapodott a líbiai katonai műveletek folytatásában mindaddig, amíg szükség van rá - jelentette be kedden az Elysée-palota. Nicolas Sarkozy és Barack Obama "hosszú" telefonbeszélgetést folytatott, és a közlemény szerint elégedettségüket fejezték ki "az Átmeneti Nemzeti Tanács erőinek döntő sikerei miatt", s egyetértettek abban, hogy a Kadhafi-rendszer vége "közel van és elkerülhetetlen". A katonai támogatást addig folytatják, amíg "Kadhafi és klánja le nem teszi a fegyvert".

Azt a szándékukat hangoztatták, hogy "felsorakoztatják a nemzetközi közösséget a líbiai nép mögött" azért, hogy "a politikai átmenet a megbékélés és a nemzeti egység szellemében" menjen végbe. A cél "az új, demokratikus Líbia" felépítése. Ennek elősegítésére Párizsban nemzetközi értekezletet tartanak, de az időpontot még nem jelölték ki.

A témával kapcsolatban Alain Juppé francia külügyminiszter a rádióban azt javasolta, hogy a Kadhafi-rendszer elleni nemzetközi fellépés katonai szakaszára létrehozott összekötő csoport alakuljon át a "líbiai nép barátainak csoportjává" az újjáépítés támogatására. A megbeszélésen szó volt a nemzetközi gazdasági és pénzügyi helyzetről is. A felek elhatározták, hogy "fokozzák az egyeztetést" a 20-ak csoportjának novemberi csúcsértekezletére.


18:06 - A líbiai felkelők elfoglalták Kadhafi rezidenciáját

A líbiai felkelők kedden elfoglalták a Moammer el-Kadhafi rezidenciájául szolgáló Báb el-Azizíja épületegyüttes egészét Tripoliban - közölte az AFP francia hírügynökség. A Reuters brit hírügynökség helyszíni tudósítói korábban arról számoltak be, hogy az ellenállók behatoltak a líbiai vezető, Kadhafi rezidenciájába, és a levegőbe lövöldözve ünnepelték sikerüket.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió értesülése szerint a felkelők Kadhafi házába is betörtek. A Kadhafihoz hű fegyveresek eleinte megpróbálták megvédeni az épületet, de végül feladták az ellenállást. A rezidencia elfoglalásának tényét a felkelők részéről Ahmet Omár Bani ezredes erősítette meg az AFP francia hírügynökségnek. A líbiai felkelők eközben ellenőrzésük alá vették Rász Lanúf várost is. Kirsan Iljumjinov, a Nemzetközi Sakkszövetség orosz elnöke azt mondta, hogy telefonon beszélt Kadhafival, aki elmondta: Tripoliban tartózkodik, és nem hajlandó elhagyni a líbiai fővárost.

17:31 - A líbiai lázadók behatoltak Kadhafi rezidenciájába

A líbiai felkelők kedden behatoltak a Moammer el-Kadhafi rezidenciájául szolgáló Báb el-Azizíja épületegyüttesbe Tripoliban, és a levegőbe lövöldözve ünnepelték sikerüket - jelentették a Reuters hírügynökség helyszínen lévő tudósítói.

16:39 - Kadhafi nem NATO-célpont

A NATO számára nem katonai célpont Moammer Kadhafi - szögezte le kedden az atlanti szervezet sajtótájékoztatóján Roland Lavoie kanadai ezredes, a NATO líbiai műveleteinek szóvivője. A nápolyi műveleti főparancsnokságon nyilatkozó szóvivő szavait videókonferencián élőben közvetítették a NATO brüsszeli székházában tartott sajtótájékoztató résztvevőinek. Lavoie újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, nem tudják, hol tartózkodik Kadhafi. Ennek azonban szerinte már nincs túl nagy jelentősége, hiszen az eddigi líbiai vezető "valószínűleg nem lesz részese a politikai megoldásnak", immár "nem tekinthető a játszma résztvevőjének".

15:48 - Harcok Kadhafi rezidenciája körül

Rakétákkal és nehézlőfegyverekkel vívtak csatát a kormányellenes felkelők és a Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőhöz hű fegyveresek az állítólag Kadhafi búvóhelyéül szolgáló Báb el-Azizíja épületegyüttes körül kedden. "A forradalmárok megpróbálnak áttörni az Öreg Kapun a nyugati oldalon. Ha sikerül nekik, akkor az épületkomplexumban folytathatják a harcot" - mondta el egy lázadó az Al-Arabíja hírtelevíziónak.

Egy brit tv-csatorna, a Sky TV pedig arról adott hírt, hogy gomolygó füstoszlopot lehetett látni Kadhafi rezidenciájának környékén egy NATO légicsapást követően. Olaj lehet a tűzre a Báb el-Azizíjánál harcolók számára, hogy Kadhafi egyik fia, a korábban elfogottnak vélt Szeif al-Iszlám újságírók előtt kijelentette, hogy "Kadhafi és az egész család Tripoliban van"; illetve, hogy a lázadókat cselből engedték be a kormányerők a fővárosba.

Szeif al-Iszlám hirtelen feltűnése egyébként úgy tűnik, lelket öntött a kormánypárti katonákba, akik egész nap kemény harcokat folytattak a felkelőkkel a főváros számos kerületében. Bár a lázadók azt állítják, hogy Tripoli nagy részét az ellenőrzésük alá vonták, egyes helyeken a lojalisták még ellenállnak és ágyúkkal, valamint légvédelmi fegyverekkel lövik a felkelőket. Eközben a felkelők központjában, Bengáziban Ahmet Davutoglu török külügyminiszter kijelentette, hogy a NATO addig fogja folytatni a légicsapásokat, amíg tejesen helyre nem áll a biztonság Líbiában.

A külügyminiszter azt is kifejtette, a befagyasztott líbiai vagyont "a líbiai emberek szolgálatára kellene bocsátani", mert az országnak sürgősen szüksége van pénzügyi forrásokra. Davutoglu azért érkezett a kelet-líbiai városba, hogy találkozzon a felkelők legfőbb politikai szervezetének, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak (ÁNT) a vezetőjével, mielőtt csütörtökön Isztambulban részt vesz a Líbia ügyében összehívott összekötő csoport újabb ülésén.

14:00 - Rakétákkal támadták Kadhafi szülővárosából a felkelőket

Három Scud rakétát lőttek ki Líbiában Moammer Kadhafi líbiai vezető szülővárosa, a Tripolitól keletre, a Földközi-tenger partján fekvő Szirt környékéről a május óta a felkelők kezén lévő Miszráta felé - közölte a NATO a szervezet brüsszeli székhelyén.

A katonai szervezet "felelőtlennek" nevezte a hétfői támadást. A rakéták Miszráta partjainál csapódtak be, lehet, hogy a tengerbe - közölte Oana Lungescu NATO-szóvivő. Az atlanti szervezetnek nincs tudomása róla, hogy a rakétatámadás megsebesített volna bárkit is, vagy károkat okozott volna - tette hozzá. Szirtből már augusztus 15-én is kilőttek egy rakétát a felkelők állásaira, az a sivatagban ért földet, és szintén nem okozott károkat.

Közben késő délelőtt erőteljes robbanás rázta meg Tripoli központjában Báb el-Azízíja épületegyüttest, ahol Kadhafi rezidenciája is van. Egyes hírek szerint vadászgépek húztak el a városközpont fölött. A NATO-szóvivő hangsúlyozta, hogy Kadhafi erői jelentősen meggyengültek a felkelők műveletei és észak-atlanti szövetség öt hónapja tartó légicsapásai óta.

Nevük elhallgatását kérő brüsszeli diplomaták kedden elmondták: nyílt titok volt, hogy a líbiai műveletek elakadásakor külföldi katonai tanácsadók dolgoztak az észak-afrikai országban a felkelőket segítve és közben belső információkkal látva el a NATO-t.

A diplomaták elismerték: a szövetség és közel-keleti partnerei titkos műveleteket folytattak a helyszínen, amelyeket külön kezeltek a NATO-beavatkozástól, mert nem tartoztak szorosan az ENSZ Biztonsági Tanácsától a civilek védelmére kapott felhatalmazáshoz. Ezek a láthatatlan erők segítettek látványosan átalakítani a szedett-vedett felkelőket a Tripolit elözönlő hadsereggé. Jelenlétükre egyébként elemzők is felfigyeltek, amikor jelezték, hogy a légicsapások idővel egyre pontosabbak lettek, és egyre kisebbek voltak a járulékos veszteségek. Barak Seener, egy brit kutatóintézet Közel-Kelet-szakértője rámutatott: a felkelők "gyorsan alkalmazkodtak, ami azt jelzi, hogy különleges erők képezték őket". Egy amerikai tisztségviselő szerint ebben a katari hadsereg vitte a prímet, hozzá csatlakoztak idővel a francia, olasz és brit katonai tanácsadók.

A logisztikai, biztonsági, hírszerzői és kárfelmérési tevékenységekben különösen Franciaország, Nagy-Britannia és egyes kelet-európai államok jeleskedtek - mondta el a NATO brüsszeli főhadiszállásán egy a neve elhallgatását kérő diplomata.

Emellett az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és egyéb amerikai ügynökségek végig gyűjtötték az információkat a helyszínről. Kapcsolataikat még akkor alakították ki, amikor a Kadhafi-rezsimmel együtt küzdöttek az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló, líbiai területen működő iszlamista csoportok ellen.

13:30 - Berlusconi találkozni fog a felkelők vezetőjével

A tervek szerint szerdán Milánóban fogadja Silvio Berlusconi olasz kormányfő a líbiai felkelők egyik vezetőjét - közölte kedden az olasz külügyminiszter. Franco Frattini az olasz állami rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy Berlusconi, aki hétfőn támogatásáról biztosította az észak-afrikai ország lázadóit, szerdán tárgyal Mahmúd Dzsibrillel, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) vezetőjével.

A miniszter arról is beszámolt, hogy Dzsibril feltehetően még aznap Párizsba is ellátogat, hogy ott Nicolas Sarkozy francia elnökkel folytasson megbeszélést. Frattini szerint Moammer Kadhafi líbiai vezetőt és fiait a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé kell állítani. Mint mondta, utóbbiakkal nem lesz gond, gyorsan kézre fognak kerülni. "Őket (Kadhafi fiait) rövid időn belül biztosan elfogják. Én személy szerint azt gondolom, Hágában kell felelniük tetteikért" - hangsúlyozta.

Az olasz külügyminiszter a Kadhafi utáni időszakkal kapcsolatban nem óhajtott véleményt mondani arról, "ki lenne a legjobb vezető a líbiai nép számára", ugyanakkor hozzátette: a rezsim egykori második számú emberének számító Abdesz-Szalám Dzsallúdnak, aki pénteken menekült el Tripoliból, birtokában van mindaz a képesség, ami ahhoz kell, hogy az új Líbiába való átmenet egyik főszereplője legyen". Frattini egyúttal elismerően nyilatkozott a felkelők jelenlegi vezetőiről, Mahmúd Dzsibrilről és Musztafa Abdul-Dzsalílről is.

12:45 - Clegg: "csak idő kérdése" Kadhafi legyőzése

Nick Clegg brit miniszterelnök-helyettes szerint "csak idő kérdése" Moammer Kadhafi legyőzése, és a líbiai vezető egyik fiának, Szeif al-Iszlám Kadhafinak a feltűnése nem a rezsim "dicsőséges visszatérésének a jele".

A miniszterelnök-helyettes David Cameron kormányfő távollétében elnökölte a brit nemzetbiztonsági tanács keddi ülését. A kormány és a katonai vezetők tanácskozását követően Nick Clegg úgy nyilatkozott, az akadályok felbukkanása elkerülhetetlen a líbiai fejlemények közepette, és ilyen Szeif al-Iszlám Kadhafi feltűnése is. Ez azonban már csak azért sem jelenti a Kadhafi-rezsim "dicsőséges visszatérését", mert a líbiai vezető már nem mozoghat szabadon Tripoliban. Kadhafit támogatóival együtt "sarokba szorították" - fogalmazott, hozzátéve: végleges legyőzésük már "csak idő kérdése", és "ebben nagyon biztosak vagyunk". Meglepetésre, éljenző hívei társaságában bukkant fel és külföldi újságírókkal találkozott Tripoli belvárosában keddre virradóra Moammer Kadhafi líbiai vezető egyik fia, Szeif al-Iszlám, jóllehet a fővárosba bevonuló kormányellenes lázadók korábban azt állították, őrizetbe vették az emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt Kadhafi fiút. Szeif al-Iszlám szerint apja épségben van.

A sajtó kérdésére, hogy Cameronnak nem kellett volna-e végleg megszakítania cornwalli nyaralását a fejlemények miatt, Clegg úgy válaszolt, "a kormány tagjai nagyon hatékonyan dolgoznak együtt". A politikus elmondta, már korábban is több alkalommal vezette a nemzetbiztonsági tanács ülését, és Cameron folyamatos kapcsolatban áll a világ politikai vezetőivel és az arab országbeli lázadó erőket irányító Átmeneti Nemzeti Tanáccsal (ÁNT), s "ez a továbbiakban is így marad".

Cameron a nemzetbiztonsági tanács hétfői ülését követően visszatért Cornwallba, hogy folytassa a líbiai helyzet miatt megszakított nyaralását. A keddi ülésen részt vett Liam Fox védelmi és Andrew Mitchell nemzetközi fejlesztésekért felelős miniszter, és William Hague külügyminiszter is visszatér nyaralásáról Londonba.

12:17 - Irán üdvözli a líbiai népet, és külföldi beavatkozásra figyelmezt

Gratulált a líbiaiaknak kedden az iráni külügyminisztérium ahhoz, hogy a felkelők lényegében elfoglalták Tripolit, ugyanakkor a tárca a külföldi beavatkozás veszélyére is figyelmeztette őket.

Az iráni média által idézett minisztériumi állásfoglalás szerint a líbiai népfelkelés ismételten megmutatta azt, hogy a nép legitim követeléseinek teljesítése és törekvéseiknek tiszteletben tartása elengedhetetlen szükségszerűség. A tárca emlékeztetett arra, hogy Teherán már a legelejétől fogva támogatta a líbiaiak népmozgalmát.

A minisztérium felajánlotta, hogy Teherán megosztja tapasztalatait a "líbiai testvérekkel", és segítséget nyújt nekik a "vallás jegyében" történő szabadság és igazságosság megteremtésében. A külügyi közlemény arra hívja fel a líbiaiak figyelmét, hogy fennáll a külföldi beavatkozás veszélye, és éberségre szólítja fel őket a függetlenség, illetve a nemzeti szuverenitás megőrzése érdekében.

11:37 - Nemzetközi lapvisszhang a felkelők sikeréről

A líbiai felkelők hétvégi sikerének, a főváros, Tripoli elfoglalásának lehetséges következményeit boncolgatta kedden a nemzetközi sajtó. A forradalmi hullám, amely megrengette az arab világot, új lendületet kapott a líbiai felkelők sikerével az El País című madridi napilap szerint.

"Már látható, hogy az Aszad-rezsimre hasonló sors vár, mint Moammer Kadhafi líbiai vezető diktatúrájára" - írta a spanyol újság keddi számában, hozzáfűzve, hogy a NATO döntő szerepet játszott a líbiai felkelők sikerében. A cikk szerint bizonytalan Líbia jövője, ezért különösen nagy a nemzetközi közösség felelőssége a jövőbeni líbiai államépítésben.

A nemzetközi közösségnek közös álláspontot kell kialakítania Líbia ügyében, és közvetlen beavatkozás nélkül hozzá kell járulnia ahhoz, hogy kiépítsék a demokráciát az észak-afrikai arab országban. "Ebben a kényes fázisban senki sem engedhet meg magának hibákat, sem a felkelők vezetése, sem a nemzetközi közösség." - írta a madridi napilap.

A berlini Der Tagesspiegel a szíriai helyzettel vetette össze a líbiait. Mint írta, az észak-afrikai arab országban egy olyan diktátor hatalmát sikerült megdönteni, aki a végsőkig ragaszkodott pozíciójához, és fegyverrel akarta leverni az ellenzéket, akárcsak Bassár el-Aszad szíriai elnök. Ezért Tripoli eleste komoly figyelmeztetés Aszadnak és más, még hatalmon lévő önkényuralkodóknak: "a ti hatalmatok is megdőlhet". Azzal a nem jelentéktelen különbséggel, hogy Líbiában ehhez a NATO katonai segítségére is szükség volt - jegyezte meg a német liberális lap. Egy nárcisztikus vezető csaknem 42 év céltalan, téves uralma után a líbiaiaknak most megadatik az esély, hogy egy olyan új társadalmat építsenek, amely modell lehet az arab világ számára - írta a Süddeutsche Zeitung. Az már más kérdés, hogy ez tényleg így lesz-e - fűzte hozzá a müncheni liberális újság.

Jelenleg sem maguk a líbiaiak, sem a nemzetközi közösség nem tudja, mire számíthat a lázadók vezetőitől - írta. Líbiában egyáltalán nincs hagyománya a demokráciának - mutatott rá a Die Presse. Az osztrák konzervatív újság kifejtette: az ország 42 éven át ki volt téve egy diktátor kénye-kedvének, aki kijátszotta egymás ellen a törzseket. Amint az a Szaddám Huszein utáni Irakon is tanulmányozható, rendszerint nem a béke, harmónia és szeretet tör ki, amikor az ilyen társadalmak hirtelen szabadok lesznek - írta a bécsi lap.

A nyugatnak éppen ezért mindent meg kell tennie, hogy stabilizálja a közbiztonságot és az ellátást Líbiában. Ellenkező esetben a sikertörténetből katasztrófa lehet - figyelmeztetett a Die Presse. A holland de Volkskrant azt írta: itt az ideje, hogy a "továbbra is erőtlen" líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács - a felkelők vezető testülete - megmutassa, hogy Kadhafi elűzése tényleg egy korszak végét jelenti. A nyugatnak, amely nagyon korán határozottan a felkelők pártjára állt, jelentős érdeke fűződik a sikerhez.

Az amszterdami lap rámutatott, némi segítség és nyomásgyakorlás helyénvaló, de a rendezést Tripolinak kell vezényelnie, nem szabad szárazföldi csapatokat küldeni Líbiába, hacsak az új vezetés kifejezetten ezt nem kéri. A nyugat felelőssége, hogy helyreálljon a közrend Líbiában - írta a kínai állami sajtó is. "A Kadhafi-rendszer megdöntése nagy látványosság a sajtónak, de az újjáépítésről folytatott vita nem lesz az" - írta a Global Times című pekingi újság.

Korábban írtuk:

A fővárosba bevonuló kormányellenes lázadók korábban azt állították, őrizetbe vették az emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt Kadhafi fiút. Szeif al-Iszlám szerint apja épségben van.

Vasárnap előbb a lázadók jelentették be Szeif al-Iszlám elfogását, majd hétfőre virradóra Luis Moreno-Ocampo, a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze közölte: bizalmas forrásból úgy értesült, Szeif al-Iszlám a felkelők kezére került. Az ICC hétfőn bejelentette: tárgyalásokat folytat a lázadókkal arról, hogy adják át az emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt Szeif al-Iszlámot.

A Kadhafi-rendszer emberei azonban három újságírót - köztük az AFP francia hírügynökség tudósítóját - hétfő éjszaka gépkocsin elvitték Kadhafi tripoli rezidenciájához, a Báb-el-Azizíja épületegyüttesig. Szeif al-Iszlám terepjárón érkezett a helyszínre, ahol több tucat híve várta, líbiai zászlókat lengetve, Kadhafi és Szeif al-Iszlám képmását tartva a magasba.

"Azért vagyok itt, hogy cáfoljam a hazugságokat" - így kommentálta a Kadhafi fiú az elfogásáról és őrizetbe vételéről szóló híreket. Szeif al-Iszlám azt állította, Tripolit a kormányerők ellenőrzik, s a fővárosban "minden rendben van". Szeif al-Iszlám később a Rixos hotelnél is megjelent, ahol a líbiai fővárosból tudósító külföldi sajtómunkásokat elszállásolták. Televíziók felvételei szerint a Kadhafi fiú mosolygott, karját lengette és kezet rázott éljenző híveivel.

Szeif al-Iszlám az egyik újságíró azon kérdésére, hogy apja épségben és Tripoliban van-e, úgy válaszolt: "természetesen". Az ICC június 27-én adott ki elfogatóparancsot a líbiai vezető, továbbá Szeif al-Iszlám és Abdullah asz-Szenuszi titkosszolgálati főnök ellen.

Mindhármuk ellen annak nyomán fogalmazták meg a vádat, hogy február második felében, a rendszerellenes tiltakozások első napjaiban az ő utasításaik nyomán a rendfenntartó erők több száz civilt megöltek, illetve megsebesítettek és börtönbe vetettek.

Ügyüket az ENSZ Biztonsági Tanácsa utalta a hágai székhelyű bíróság elé. Luis Moreno-Ocampo már májusban indítványozta az elfogatóparancs kibocsátását. Moammer el-Kadhafi holléte egyelőre ismeretlen. A lázadók Tripoliba történő bevonulása után Kadhafi három fiának elfogásáról láttak napvilágot hírek, köztük Szeif al-Iszlám és a legidősebb Kadhafi fiú, Mohammed Kadhafi őrizetbe vételéről.

Ez utóbbit házi őrizetbe helyezték, de megszökött. A NATO harci gépei Moammer el-Kadhafi líbiai vezető tripoli rezidenciáját bombázták keddre virradóra - jelentette az al-Arabíja arab hírtévé a kormányellenes lázadókra hivatkozva. A felkelők elmondták a csatornának, hogy a rezidencia közeléből hallották a légicsapásokat. A felkelők hétfőn további erősítést küldtek a tengeren át Tripoliba a tőle 200 kilométerre keletre fekvő Miszrátából.

Vasárnap már mintegy kétszáz lázadó érkezett Miszrátából Tripoliba - szintén a tengeren -, hogy csatlakozzon a főváros bevételére készülő ellenzékiekhez. Kadhafi környezete egészen a Tripoli elleni ellenzéki offenzíva megindításáig tárgyalni próbált az Egyesült Államokkal - közölte az amerikai külügyminisztérium. Victoria Nuland, a tárca szóvivője Washingtonban, helyi idő szerint hétfőn tartott sajtótájékoztatóján elmondta: egyik próbálkozás sem volt komoly, mert nem ajánlotta fel a megbeszélések feltételeként Kadhafinak a hatalomból történő távozását.

Marokkó a líbiai kormányellenes lázadókat irányító Átmeneti Nemzeti Tanácsot (ÁNT) ismeri el a líbiai nép egyetlen törvényes képviselőjeként - közölte hétfő este a rabati külügyminisztérium. Taib Fásszi-Fihri marokkói külügyminiszter kedden Bengáziba, a líbiai felkelők központjába utazik, s átadja VI. Mohamed király üzenetét az ÁNT elnökének, Musztafa Abdel-Dzsalílnak.

Olvasóink írták

  • 1. zero 2011. augusztus 23. 09:23
    „Lehet hogy Olaszországban van ?http://www.youtube.com/watch?v=90fuiutH4io”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc méter magas vidámparki játékból esett ki egy fiú

Egy 12 éves fiú kizuhant egy játékból egy brit vidámparkban kedden délután. Tovább olvasom